Ministeri Sampo Terhon Kiinan vienninedistämismatkan tuliaisina uusia sopimuksia talviurheilun ja elokuvan edistämiseksi

Ministeri Sampo Terho valtuuskuntineen vierailee Kiinassa 25.–30.3.

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terhon johtamalla vienninedistämismatkalla Kiinaan solmittiin yhteensä 25 urheiluun ja audiovisuaaliseen alaan liittyvää yhteistyö- tai aiesopimusta.

Matkan taustalla on Suomen ja Kiinan presidenttien viime vuonna allekirjoittama yhteistyösopimus, jossa vuosi 2019 on nimetty talviurheilun teemavuodeksi. Teemavuoden ja Pekingin vuoden 2022 talviolympialaisiin valmistautumisen uskotaan lisäävän Kiinan kiinnostusta suomalaiseen talviurheiluosaamiseen.

Kiinan tavoitteena on houkutella 300 miljoonaa ihmistä talviurheilun pariin, ja maahan ollaan rakentamassa mm. 3 000 uutta jäähallia ja 800 uutta hiihtokeskusta.
– Suomalaisilla yrityksillä ja toimijoilla on alaan liittyvää osaamista ja  mahdollisuudet menestyä näillä markkinoilla, ministeri Terho sanoo.

Kiinalaiskaupunki Harbinissa käynnistettiin uudentyyppistä Suomen ja Kiinan välistä talviurheiluyhteistyötä, jonka tavoitteena on avata ovet kaupalliselle yhteistyölle. Matkalla on mukana mm. Lahden ja Rovaniemen kaupunkien, useiden urheiluopistojen sekä Suomen Olympiakomitean ja lajiliittojen edustajia. Esimerkiksi Hiihtoliitto sopi Finlandia-hiihdon järjestämisestä ensimmäistä kertaa Suomen ulkopuolella, Harbinissa.

Kulttuuri- ja av -alan tapaamisissa sovittiin Suomen ja Kiinan välisen yhteistyön tiivistämisestä ja syventämisestä. Elokuva-alan yhteistyö edistyy mm. uusilla yhteistuotantosopimuksilla. Kansainväliset yhteistuotannot ovat yksi kansainvälisen elokuva-alan rahoituksen muoto. Nyt Suomi ja Kiina ovat käynnistämässä valtioiden väliset neuvottelut elokuva-alan yhteistyöstä.

Kiina kilpailee jo Hollywoodin kanssa, ja maan elokuvamarkkinat saattavatkin jo olla maailman suurimmat.
– Uskon, että kattosopimus helpottaa ja vauhdittaa suomalaisten yhteistuotantoja Kiinan elokuvateollisuuden kanssa, Terho sanoo.

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho vierailee Pekingissä ja Harbinissa 25.–30. maaliskuuta. Matkan pääteemana on talviurheiluun ja kulttuuri- ja av-alaan liittyvien suhteiden ja liiketoimien edistäminen. Ministerin lisäksi matkalle osallistuu kaksi valtuuskuntaa, joissa on urheilutoimijoita sekä audiovisuaalisen alan edustajia ja tuottajia.

Matkan aikana ministeri tapasi myös mm. Kiinan kulttuuri- ja matkailuministeri Luo Shugang’in, urheiluministeri Guo Zhongwen’in sekä varaviestintäministeri Zhang Hongshen’in. Ministeritapaamisissa keskusteltiin maiden yhteistyön syventämisestä urheilu-, kulttuuri- ja audiovisuaalisella alalla. Tarkoitus on piakkoin palata elokuvien lisäksi myös tv-tuotannon kattavaan av-alan yhteistuotantosopimukseen, Kiinan kulttuurikeskuksen perustamiseen Suomeen sekä maiden kulttuuri- ja kulttuurimatkailuyhteistyöhön.

Lähde: OKM

4 thoughts on “Ministeri Sampo Terhon Kiinan vienninedistämismatkan tuliaisina uusia sopimuksia talviurheilun ja elokuvan edistämiseksi

 • 28.3.2018 at 15:42
  Permalink

  Tulee kiinakin huomaamaan ettei tuohon mieheen voi luottaa.Valeministeri.sinisiä ei ole minulle edes olemassa ja onneksi kohta ei kenelläkään muullekkaan.

  Reply
 • 28.3.2018 at 19:49
  Permalink

  Hyvä, hyvä! Kiinalaiset opettavat suomalaiset viimeinkin hiihtämään.

  Reply
 • 29.3.2018 at 06:03
  Permalink

  Voi kun aika menisi nopeasti ja tuosta cuck-miehestä päästään eroon lopullisesti. Tuskin kukaan tuota idioottia siviili puolelle palkaa, on se niin kokoomuksen sätkynukke että oksat pois. Ei mitään omaa tahtoa. Johonkin tutkijan kammioon ehkä säälistä joku yliopisto palkkaa jollain apurahalla jonka on itse myöntänyt itselleen.

  Reply
 • 29.3.2018 at 09:23
  Permalink

  Soinin persekärpäsen Sampo Terhon poliittinen ura on terminaalivaiheessa. Kuten kaikkien muidenkin juudasten.

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.