Tulli paljasti denaturoidun etanolin maahantuonnin – Myyty päihdekäyttöön vodkana

Tulli on tutkinut rikoskokonaisuutta, jossa virolaisen 1970-luvulla syntyneen miehen epäillään tuoneen Suomeen Latviasta peräisin olevaa denaturoitua etanolia, jonka vahvuus on yli 90 prosenttia. Tulli epäilee saman miehen myös salakuljettaneen Ruotsista Suomeen nuuskaa yhteensä 192 kiloa vuosina 2017–2018. Tutkintaan liittyvässä kotietsinnässä löydettiin myös huumausaineita.

Tullin esitutkinnan perusteella virolaisen miehen epäillään myyneen maahantuodut 650 etanolilitraa vuoden 2017 aikana Kuopiossa asuvalle 1970-luvulla syntyneelle suomalaismiehelle. Tulli takavarikoi helmikuussa 2018 kotietsinnän yhteydessä suomalaismiehen asunnosta 210 litraa etanolia ja yli 500 vodkaetikettiä. Lisäksi asunnosta löytyi tyhjiä puolen litran muovipulloja ja suuri määrä pullonkorkkeja.

Tullin takavarikoiman etanolin on todettu Tullilaboratorion tutkimuksissa sisältävän denaturoimisaineita, mutta sitä ei ole tehty juomakelvottomaksi, kuten Suomen ja EU:n lainsäädäntö edellyttää myytävänä olevilta etanolivalmisteilta. Tullin esitutkinnan perusteella on syytä epäillä, että denaturoimisaineita sisältävää etanolia on myyty sellaisenaan ja vodkana yksityishenkilöille päihdekäyttöä varten Pohjois-Savon alueella.

Tulli takavarikoi kotietsinnän yhteydessä suomalaismiehen asunnosta denaturoimisaineita sisältävän etanolin lisäksi amfetamiinia ja marihuanaa.

Nuuskaa pääkaupunkiseudulle

Tullin esitutkinnan mukaan virolaismiehen epäillään etanolin lisäksi tuoneen vuosina 2017–2018 Ruotsista Suomeen nuuskaa yhteensä 192 kiloa edelleen myytäväksi. Tulli takavarikoi tammikuussa 2018 miehen kuljettamasta autosta 53 kiloa nuuskaa. Tullin esitutkinnassa on selvinnyt, että miehen aiemmin maahantuoma nuuska on myyty pääkaupunkiseudulla.

Vältettyjä veroja lähes 100 000 euroa

Tulli on tutkinut etanolin ja nuuskan laitonta maahantuontia törkeänä veropetoksena ja salakuljetuksena. Alkoholin ja nuuskan ostajia Tulli epäilee laittomasta tuontitavaraan ryhtymisestä tai lievästä laittomaan tuontitavaraan ryhtymisestä. Takavarikoitujen huumausaineiden osalta Tulli epäilee suomalaismiestä huumausainerikoksesta.

Tullin esitutkinnan aikana selvinneiden ja kulutukseen päätyneiden ja takavarikoitujen alkoholin ja nuuskan vältettyjen verojen määrä on yhteensä noin 95 000 euroa.

Tulli on esitutkinnan aikana kuulustellut rikoksesta epäiltyinä yhteensä 16 henkilöä. Kaksi henkilöä on ollut esitutkinnan vuoksi vangittuna. Tapauksen esitutkinta on kesken Tullissa.

Lähde: Tulli

2 thoughts on “Tulli paljasti denaturoidun etanolin maahantuonnin – Myyty päihdekäyttöön vodkana

 • 27.3.2018 at 05:51
  Permalink

  Sipilän ja orpon kehoitus yrittämisen puolesta tuo tulosta. Vahinko että tulli ja poliisi eivät ole kuulleet tästä innovatiivisestä ja yrittäjähenkisestä Suomesta. Sisäministerin pitäisi pitää puhuttele kyseisille laitoksille kun haittaavat jonkun entisen työttömän liiketoimia.

  Reply
 • 27.3.2018 at 09:09
  Permalink

  Mielenkiintoista, nyt viranomaiset välillä valvovat lakia. mutta hetkinen salakuljettaja onkin virolainen valkoihoinen mies.
  Eräiden muiden maiden kansalaisia sen sijan ei sovi tarkastaa tullissa, vaikka kottikärryllä toisivat nuuskaa, tupakkaa ja alkoholiksi luokiteltavia nesteitä.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.