Useita vanhuksia huijattu eri puolilla Helsinkiä – ”Todella hävytöntä, miten huijarit käyttävät senioreiden hyväuskoisuutta hyväksi”

Helsingin poliisi tutkii useita alkuvuoden aikana ilmi tulleita tapauksia, joissa vanhuksilta on anastettu rahaa ja esimerkiksi koruja eri tavoin huijaamalla. Rikoksista epäiltyjä miehiä ja naisia on useita. Uhrit ovat noin 70–95-vuotiaita.

– Tapauksia on vajaa parikymmentä, ja niitä tutkitaan lukuisilla eri rikosnimikkeillä muun muassa varkautena, törkeän varkauden yrityksenä, petoksena, maksuvälinepetoksena, lievänä petoksena ja petoksen yrityksenä, kertoo rikoskomisario Kari Martikainen Helsingin poliisilaitokselta.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet ympäri Helsinkiä: Itäkeskuksessa, Jakomäessä, Meri-Rastilassa, Malmilla, Kontulassa, Vuosaaressa, Maunulassa, Pohjois-Haagassa, Arabianrannassa, Pukinmäessä ja Merihaassa.

Rikoksista epäillyt ovat lähestyneet vanhuksia muun muassa kauppakeskuksissa tai heidän kotipihallaan ja seuranneet vanhuksia erilaisilla tekaistuilla verukkeilla heidän koteihinsa. Osa on soittanut ensin ja ilmestynyt sitten uhrin asunnolle. Huijarit ovat esiintyneet esimerkiksi sairaalan, kotihoidon tai kaupan työntekijänä, sosiaalityöntekijänä, taksikuskina, pankkivirkailijana ja huoltomiehenä.

Asunnoissa huijarit ovat tutkineet paikkoja ja joko pyytäneet vanhuksilta rahaa esimerkiksi ruoka- tai lääkeostoksia varten tai anastaneet pankkikortin, käteistä rahaa tai koruja. Kerran rikoksista epäilty nainen väitti välittävänsä ilmaiseksi virtsankarkailutuotteita, toisella kerralla hän esitti tarkistavansa turvapuhelimen toimintaa ja kolmannella nainen pyysi rahaa turvaranneketta varten.

– Tämä on erittäin ikävä ilmiö. On todella hävytöntä, miten huijarit käyttävät senioreiden hyväuskoisuutta hyväksi.

Poliisi pyytää läheisiä ja vanhusten kanssa työskenteleviä puhumaan huijauksista ja neuvomaan, miten esimerkiksi oikean kotihoitajan tunnistaa

Poliisi on ottanut viime kuukausien aikana kiinni kaksi naista kyseisiin huijaustapauksiin epäiltyinä. Naiset ovat myöntäneet osan teoista. Toinen heistä on määrätty matkustuskieltoon, sillä poliisilla on syytä epäillä, että nainen jatkaa rikollista toimintaa. Käytännössä matkustuskielto tarkoittaa sitä, ettei nainen saa poistua Helsingistä. Hän ei myöskään saa oleskella Helsingin ostoskeskuksissa, koska hän on lähestynyt uhrejaan nimenomaan ostoskeskuksissa.

– Kehotamme vanhusten parissa työskentelevien ammattilaisten sekä vapaaehtoisten olemaan valppaana ja kertomaan senioreille hujauksen kohteeksi joutumisen vaarasta. Vanhuksille ja heidän läheisilleen on tärkeää kertoa tarkasti, miten esimerkiksi oikean kotihoitajan tunnistaa, rikoskomisario Kari Martikainen neuvoo.

Helsingin poliisin tietoon on tullut lähiviikkoina jälleen myös useampi niin kutsuttu ”valepoliisitapaus”, joissa vanhuksia puhelimitse lähestynyt henkilö on esittäytynyt poliisiksi ja pyytänyt pankkitunnuksia väitetyn rikoksen estämiseksi.

– Neuvokkaat seniorit ovat näissä tuoreimmissa tapauksissa arvanneet, että kyseessä on huijari, ja teko on jäänyt yritykseksi. Poliisi tai kukaan muukaan oikealla asialla oleva taho ei koskaan tiedustele verkkopankkitunnuksia puhelimessa, sosiaalisessa mediassa, sähköpostilla tai kadulla, Martikainen muistuttaa.

Mikäli epäilee itse tai läheisensä joutuneen rikoksen uhriksi, asiasta tulee tehdä rikosilmoitus. Rikosilmoituksen voi tehdä myös sähköisesti: https://www.poliisi.fi/rikokset/sahkoinen_rikosilmoitus.

Akuuteissa tilanteissa on soitettava hätänumeroon 112.

Lähde: Poliisi

8 thoughts on “Useita vanhuksia huijattu eri puolilla Helsinkiä – ”Todella hävytöntä, miten huijarit käyttävät senioreiden hyväuskoisuutta hyväksi”

 • 23.3.2018 at 10:17
  Permalink

  Suomen ihan ”omatkin” lahkolaiset on kyllä niitä kaikkein pahimpia heikko-osaisten huijaajia.Puhelinmyynti ihan ykkös keinona,ovelta ovelle heti toisena…Mutta,poliittinen ilmapiiri ei vain saa(EI HALUA..) tähänkään asiaan mitään tolkkua.”Omat” kytkökset taitaa vaikuttaa???

  Reply
  • 23.3.2018 at 10:47
   Permalink

   Olet oikeassa, hyvin sanottu.

   Reply
 • 23.3.2018 at 12:55
  Permalink

  Eikä unohdeta tätäkään, kun puhelinmyynin kautta tulee jos jotakin remontti firmoja toiselta puolelta Suomea agressiivisella ja kiristävällä pakko myynnillä tekemään remontteja ikäihmisten taloille. Minä sain isälleni remppoja myymään tulleen Oululaisen hormisaneeraajan housut kintussa kiinni Varsinais-Suomessa. Oli kuulemma piippu niin huonossa kunnossa, että olisi heti pitänyt jotain tehdä ennen lämmityskauden alkua. Kuvasin hormit itse videokameralla, enkä väitettyjä asioita löytänyt lainkaan. Ei löytänyt myöskään luotettu ammatti nuohoojamme, saati palotarkastaja, joidenka kutsumisen tämä remontti huijari pulju yritti kaikin keinoin jopa estää. Kolmesta eri pyynnöstäni huolimatta en koskaan saanut heidän kuvamateriaalia hormien kunnosta, ja ymmärrän nyt miksi.Sellaisia kuvia ei ole olemassakaan, vaan muistikortilta näytettiin isälleni ihan jostain muusta piipusta kuvia ja materiaalia. Myynti oli kokonaisuudessaan agressiivista, painostavaa ja uhkavaa. Vein tämän myös viranomaistaholle, ja oli vain isästäni kiinni, ettei moinen kokoomus johtoinen Oululainen huijari pulju päätynyt käräjille, jossa oliosi 100-0 saanut turpaansa. Hinnaksi pelkälle pinnoittamiselle olisi tullut 2 jopa 3 kertainen hinta, siihen nähden jolla olisi jo muurannut kokonaan uudet. Puhutaan siis liki 10 tuhannen huijaus yrityksestä.

  Hälytyskellojen tulisi soida jokaisella siinä kohtaa, jos kotimyyntinä tapahtuva remppafirma on kaukaa jo päälle 100 km lasketaan sellaiseksi, mutta varsinkin jos on toiselta puolelta maata. Meillä otettiinkin käyttöön suoraan 10 sekunnin sääntö jatkossa, ja se tarkoittaa sitä, etttä kaikilla kotimyyjillä on tasan 10 sekunttia aikaa poistua ennen poliisille soittoa, eikä tässä säännössä ole pokkeusta. Kevät koittaa, ja pitäkää ikäihmisiänne silmällä, ja varoitelka näistä kotimyynti remppa firmoista. Minäkin oikein odotan kevättä, kuinka monesti minä pääsen poliisit soittamaan.

  Reply
 • 23.3.2018 at 15:10
  Permalink

  ”Poliisi pyytää läheisiä ja vanhusten kanssa työskenteleviä puhumaan huijauksista ja neuvomaan, miten esimerkiksi oikean kotihoitajan tunnistaa”

  Yksi hyvä merkki varmasti on, että sellaisella ei ole isoa paksua hametta päällään!

  Reply
 • 23.3.2018 at 16:18
  Permalink

  Eipä näy missään tukimielenosoituksia tai someraivoa huijattujen vanhusten puolesta…

  Reply
  • 23.3.2018 at 16:45
   Permalink

   Niinpä!Eikä tule näkymäänkään.Tekopyhyys vallalla ja vanhukset toisarvoisia.

   Reply
 • 23.3.2018 at 21:46
  Permalink

  Hierarkisella organisaatiolla voidaan saavutta suuri valta ja levittää pienen huipulla olevan eliitin agendaa tehokkaasti ylhäältä alas päin. On olennaista, että organisaation pitää olla salattu, koska tavallinen kansa ei saa tietää, kuka naruista todella vetää. Näin kansa ei koskaan näe eikä ymmärrä valtaapitävien todellisia tarkoitusperiä ja heidän kritiikkinsä kohdistuu vain hierarkian julkisuuteen asetettuihin syntipukkeihin, joista hyviä esimerkkejä ovat Sauli niinistö, orpo, katainen ,ahtisaari, halonen, ym muut hyvin tottelevat gojimit. Hierarkiassa ylemmällä tasolla olevien salaaminen mahdollistaa myös sen, että hierarkian sisällä ei voi syntyä kapinaa agendaa vastaan, koska alemmat eivät tiedä ketä vastaan tulisi kapinoida. Maailmanpolitiikassa hierarkian agendan eteenpäinviemisen ensisijainen kanava ovat kansainväliset organisaatiot ja ajatushautomot, joissa jaetaan käskyjä ja toimintaohjeita kokouksiin osallistuville vapaamuurareille. Tälläisia organisaatioita ovat mm. Bilderberg -ryhmä, Trilateraalinen komissio ja CFR (Council of Foreign Relations). Agendan levittämisen toinen kanava ovat sitten paikalliset vapaamuurariloosit, joista suurin osa on niin sanottuja sinisiä looseja, eli jäsenet voivat niissä saavuttaa vain kolme ensimmäistä vapaamuurarien astetta. Loosien jäsenet tottelevat sokeasti ylhäältäpäin tulevaa ohjeistusta, vaikka eivät välttämättä edes tiedä, että käskyt saattavat tulla esim. B’nai B’rith loosista, joka on täysin juutalainen loosi ja kontrolloi alempia looseja. Sokean tottelemisen taustalla on oman edun ajaminen. Loosien jäsenet ajattelevat, että tehdessään palveluksia veljeskunnalle, saavat he vastapalveluna parempia uramahdollisuuksia tai rahallista hyötyä ja liiketoimintaa korruption kautta.

  Reply
 • 28.11.2018 at 22:09
  Permalink

  Meitä on huijattu niin monella tasolla. Suurimpia vitsejä on kun meille väitetään ”suurten akateemikkojen” suulla, että kuu on täynnä siihen pudonneiden taivaankappaleiden kraatereita.

  Jotta tämä olisi totta, pitäisi näiden taivaankappaleiden pudota kuuhun kohtisuoraan. koska suunnilleen kaikki kuun kraaterit ovat pyöreitä (huutonaurua).

  Kuun kraaterit ovat juuri sen näköisiä, kuin laboratoriossa saadaan aikaan sähkön avulla. Empiiriset tieteelliset kokeet vahvistavat asian vedenpitävästi:

  https://www.youtube.com/watch?v=vyRN3ooCSto

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.