Ville Niinistö: Jäämeren radalla olisi merkittävät haittavaikutukset ympäristölle ja saamelaiskulttuurille

Vihreiden kansanedustaja Ville Niinistö kommentoi Jäämeren rataa Facebook-sivullaan.

Niinistö kirjoittaa:

Sipilän hallitus ja liikenneministeri Berner esittelivät viime viikolla näyttävästi selvitystä Jäämeren radasta. Jatkovalmisteluun valittiin yhteys Rovaniemi-Kirkkoniemi ja valmistakin voisi olla jo jopa vuonna 2030. Se, mitä he jättivät sanomatta, oli hankkeen musertavan heikko kannattavuus ja merkittävät haittavaikutukset ympäristölle ja saamelaiskulttuurille.

Valittu reitti on taloudellisesti poikkeuksellisen kallis: yhteensä 3 miljardia euroa, josta Suomen osuus olisi 2 miljardia. Konsulttiselvityksen mukaan missään skenaariossa hanke ei tulisi olemaan kannattava. Siis ei edes 2030-luvun jälkeen, jos Koillisväylä avautuisi Aasian laivakuljetuksille. On vaikea missään rationaalisessa laskennassa ymmärtää, miksi Keski-Euroopan kuljetukset Aasiaan vietäisiin edes teoreettisesti hankalaa Suomen kautta kulkevaa raidereittiä Kirkkoniemeen, kun vaikkapa Rotterdamin suursatamaan on jo hyvät yhteydet.

Ainoa varmennettavissa oleva käyttötarkoitus radalle on Lapin kaivosten ja metsätalouden kuljetukset. Kaikkiaan näyttää siis siltä, että Jäämeren rata nojaa poikkeuksellisen vahvasti muutamaan raaka-ainevaltaiseen teollisuuden alaan. Suomessa on erittäin huonoja kokemuksia pelkästään muutaman teollisuuden alan toiveista rakennetuista raideyhteyksistä: esimerkiksi Savonlinna-Huutokoski rata peruskorjattiin vuonna 2010 metsäkuljetuksia varten yli 40 miljoonalla eurolla ja siinä on kulkenut vain muutamia junia sen jälkeen. Tällainen raidehanke ei ole kannattava, vaan se on valtion epätervettä tukea muutaman teollisuuden alan lyhytaikaista tarvetta varten. Kustannusvastuun tällaisissa hankkeissa pitäisi vähintään olla kyseisillä toimijoilla itsellään, ei valtiolla.

Mutta tämä taloudellisuus ei ole ainoa ongelma suunnitelmassa. Reitti on myös se, joka halkoo pahiten saamelaisten kotiseutualuetta, eikä saamelaiskäräjien kanssa edes oltu neuvoteltu jatkovalmistelusta. Poronhoidolle radan ongelmat olisivat mittavia. Reitti on myös se, josta aiheutuu suurin riski arvokkaille luonnonsuojelualueille ja Lapin luonnolle. Riski on erityisen suuri rakentamisvaiheessa, mutta erämaaluonnon ja sen rauhan kannalta vaikutus on pysyvästi luonnontilaa heikentävä. Myös Lapin matkailu elää tästä erämaaluonnosta: loputtomasti ei Lapin matkailun valttikorttia eli erämaaluontoa kannata heikentää, paitsi luonnon ja asukkaiden itsensä kannalta myöskään talouden kannalta.

En ole omalta osaltani lopullisesti sanomassa ei Jäämeren radan mahdollisuudelle. Erityisesti ympäristövaikutuksiltaan ja kustannuksiltaan vähemmän ongelmallinen Pohjois-Ruotsin kautta kulkeva vaihtoehto voisi joskus tulla kyseeseen. Mutta on sanottava suoraan nyt esitellyn hankkeen täydellinen epärealistisuus.

Suomessa on tarvetta mittaville raideinvestoinneille. Mutta niiden strateginen painopiste on oltava ilmastopäästöjen vähentämisessä ja henkilöliikenteen ohjaamisessa raiteille. Päärata Helsinki-Oulu välillä tarvitsee lisäpanostuksia (esim. parempia paikallisjunayhteyksiä ja lisäraiteita), Helsinki-Turku välille tarvitaan oikorataa (ns Tunnin juna) ja Helsingistä itään kannattaa toteuttaa rantarataa jopa Kotkaan asti. Kaikki nämä hankkeet ovat taloudellisuudessaan ja hyödyiltään huomattavasti Jäämeren rataa parempia. Jos raiteisiin käytetään todellakin kaksi miljardia euroa valtion rahaa, sillä voitaisiin toteuttaa esimerkiksi kaikki nämä kolme hanketta.

Lapin kehittämisen kannalta on myös monia huomattavasti vähemmän ristiriitaisia ja enemmän hyödyllisiä hankkeita kuin tämä. Matkailua edistävän infrastruktuurin rakentaminen tai kalateiden saaminen Kemijokeen olisivat asioita, jotka palvelevat myös paikallista väestöä ja tuovat työpaikkoja. Jäämeren rata kun ei palvelisi henkilöliikennettä käytännössä ollenkaan.

Jos se vaappuu kuin ankka ja ääntelehtii kuin ankka, se todennäköisesti on ankka. Julkisten varojen käytössä pitää olla edes jotain järkeä mukana. Jäämeren rata näyttää tällä hetkellä ennen kaikkea erittäin kalliilta, saamelaisten oikeuksia polkevalta ja ympäristölle riskialttiilta siltarummulta.

Lähde: Facebook

Katso myös:

6 thoughts on “Ville Niinistö: Jäämeren radalla olisi merkittävät haittavaikutukset ympäristölle ja saamelaiskulttuurille

 • 19.3.2018 at 17:11
  Permalink

  Jos Ville Niinistö vastustaa rataa, silloin sen täytyy olla hyväksi Suomelle ja Suomen taloudelle.

  Reply
 • 19.3.2018 at 17:13
  Permalink

  Ville Niinistöllä on ollut merkittävät haittavaikutukset Suomen ympäristölle ja turvallisuudelle.
  Pahimmat ympäristömyrkyt ovat: DDT, PCP, SDP ja vihreät. Tavattaessa ne on toimitettava loppusijoitus paikkaan hävitettäväksi.

  Reply
 • 19.3.2018 at 18:26
  Permalink

  Niinistö haloo!
  Kehitysmaalaisten invaasiolla on HAITTAVAIKUTUKSIA SUOMALAISELLE KULTTUURILLE!
  Helvetti soikoon tollot poliitikot!

  Reply
 • 19.3.2018 at 19:42
  Permalink

  Mikäpä Ville Niinistölle muu kelpaa kuin kivihiilellä tuotettu lämpö ja sähkö. Niin ja tietenkin sota tuulimyllyjen puolesta, jotka tuottavat omistajilleen eniten silloin kuin on rasvatyyntä. Mutta eipä hätää! Suomalaiset veronmaksajat subventoivat veroina ja todennäköisesti maailman kalleimpana sähkönä sekä teollisuuslaitosten tuotteina, joiden myyminen kansainvälisillä markkinoilla on aivan kuin ”ketjua työntäisi”.
  Miksi näin?

  V: Koska suomalaiset pehmytkudospäiset poliitikot ovat käärineen hihansa ja sylkäisseet kämmeniinsä sekä vielä katsoneet wanhaa Spede Showta, jossa ”pete” ja Simo hyppäävät uhmakkaasti pöydälle lyöden polveaan sanoen: Me suomalaiset olemme valmiit maksamaan Euroopan saastettomimpana maana kaikkien saastasisimpien kivihiili -maiden ”ilmavaivat” selvällä rahalla, jota kyllä piisaa kun täällä EU:ssa ollaan. Muuten tarviiko joku pikalainaa korottomalla korolla. Ei nääs meinaa paskalle taipua, mutta kyllä se siitä helpottaa tuo ummetus jahka koti-Suomeen palataan. Mentäs heti Hurstille, mutta sillä ei oo mittään kun meidän arvopohja on sellainen.”

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.