Pirkko Mattilan kolumni: Vakuutuslääkärijärjestelmää kehitetään

Sosiaali- ja terveysministeriö on perustamassa neuvottelukuntaa, joka ryhtyy kehittämään vakuutuslääkärijärjestelmää. Kansalaisten heikko luottamus vakuutuslääkärijärjestelmään on ollut jälleen otsikoissa. Myös eduskunnan käsiteltäväksi on tulossa vakuutuslääkäreitä koskeva kansalaisaloite.

Luottamuksen palauttaminen on tärkeää ja järjestelmästä on tehtävä myös aiempaa avoimempi. Tätä työtä ryhtyisi tekemään vielä tänä keväänä laajapohjainen neuvottelukunta.

Neuvottelukunnan nimittäminen on käynnissä ja mukaan on kutsuttu keskeisten ministeriöiden, vakuutusalan, hoitavien lääkäreiden ja vakuutuslääkäreiden sekä keskeisten järjestöjen edustajia. Potilaita ja vakuutettuja edustavat Invalidiliitto ry, SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, Suomen Potilasliitto ry ja potilasasiamiesten valitsema edustaja.

Neuvottelukunta asetetaan kolmen vuoden määräajaksi.

Tarkoituksena kuitenkin on, että siitä muodostuisi pysyvä foorumi vakuutuslääkäriasioiden käsittelyyn.

Viime vuosina sosiaali- ja terveysministeriössä toteutetuissa vakuutuslääkärihankkeissa on muun muassa parannettu päätösten perusteluita, lääkärien osaamista ja eri osapuolten yhteistyötä. Tämän työn seuranta ja arviointi jäivät kuitenkin osittain kesken. Työtä on nyt tarpeen jatkaa neuvottelukunnassa. Keskeiseksi asiaksi on noussut hoitavien lääkäreiden ja vakuutuslääkäreiden kouluttaminen.

Viime aikoina oikeusministeriö on tehnyt uudistuksia vakuutusoikeuden toimintaan avoimuuden ja läpinäkyvyyden hengessä. Oikeusministeriö on myös teettänyt selvityksen vakuutusoikeuden suullisista käsittelyistä ja asiantuntijalääkäreiden käytöstä. Näiden jatkoksi sopii hyvin jatkuvampaa kehitystyötä tavoitteleva neuvottelukunta.

Pirkko Mattila
sosiaali- ja terveysministeri

Lähde: STM

3 thoughts on “Pirkko Mattilan kolumni: Vakuutuslääkärijärjestelmää kehitetään

 • 19.3.2018 at 16:37
  Permalink

  Vakuutuslääkäri on sellainen tyyppi joka pukeutuu valkoiseen takkiin ja potilaan tullessa tutkii tietokonetta. Potilasta ei tarvitse tutkia, koska tietokone kertoo lääkärille mtä pitää tehdä, jotta vakuutusyhtiö pääsee kuin koira veräjästä.

  Reply
 • 19.3.2018 at 16:58
  Permalink

  Systeemi on TÄYSIN PERSEESTÄ!

  Reply
 • 19.3.2018 at 20:04
  Permalink

  Luulenpa, että nk. ”uudistuksesta” huolimatta pääperiaate tulee säilymään monoliitin tavoin. Vakuutuksenottaja häviää aina. Ellet sitten ole kuollut. Silloin sinua voidaan etäisesti uskoa, mutta vasta sen jälkeen kuin vakuutusetsivä on varjostanut sinua säällisen määrään.
  Eikäpä leskelläkään ole helppoa, sillä ”odottavan aika on pitkä!”

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.