Liikennejuopumustilastot 2017: Yhä enemmän huumaus- ja lääkeaineiden vaikutuksen alaisena ajavia

Keskusrikospoliisi on julkaissut vuositilastot verinäytteistä tehdyistä alkoholi-, huumaus- ja lääkeainetutkimuksista vuodelta 2017.

Tilastoihin on kokonaiskuvan hahmottamiseksi lisätty tilastoja tarkkuusalkometreillä tehdyistä alkoholin hengitysilmamittauksista. Tarkkuusalkometrimittaukset ovat yhtä luotettavia kuin tutkimukset verestä. Liikennevalvonnan seulontapuhallukset eivät sisälly tilastoihin.

Vuonna 2017 tutkimuksia tehtiin yhteensä 19 540. Tutkimusten kokonaismäärä on hieman laskenut tarkastelujaksolla 2010–2017. Alkoholin vaikutuksen alaisena ajaneiden määrä on laskenut ja huumaus- ja lääkeaineiden alaisena ajaneiden määrä on kasvanut. Alkoholin vaikutuksena ajaneiden määrä on kuitenkin edelleen lähes kaksi kertaa suurempi kuin huumeiden ja lääkeaineiden vaikutuksen alaisena ajaneiden.

Huumaus- ja lääkeaineita tutkitaan vain verestä. Kaikki positiiviset lääkeainetapaukset eivät ole liikennejuopumuksia, sillä lääkettä on voitu nauttia lääkärin määräämänä ja hoito-ohjeiden mukaisesti.

Verinäytteistä tehdyt liikennejuopumustutkimukset 2017

Kaikkiaan tutkittiin hieman yli 12 000 verinäytettä. Verenalkoholitutkimuspyyntöjen määrä on edelleen hienoisessa laskussa, vuonna 2017 tutkimuspyyntöjä tehtiin 6 400. Huumaus- ja lääkeainetutkimuspyyntöjen määrä kasvoi edellisvuoteen verrattuna lähes viidenneksellä, pyyntöjä tehtiin 7 600. Alkoholi sekä huumaus- ja lääkeaineiden yhteiskäyttöä tutkittiin 1 700 tapauksessa, mikä on vajaa kuudennes enemmän kuin edellisenä vuonna. Alkoholia ja / tai huumaus- tai lääkeaineita todettiin edelleen keskimäärin yhdeksässä tutkitussa verinäytteessä kymmenestä.

Yleisin verinäytteissä todettu aine on amfetamiini tai metamfetamiini ja toiseksi yleisin kannabis. Amfetamiinien ryhmässä yleisimmät aineet ovat amfetamiini ja metamfetamiini. Amfetamiinin määrä kasvoi 10 %, metamfetamiini peräti 30 %. Vuonna 2016 metamfetamiinitapausten määrä kasvoi 400 % edellisvuoteen nähden. Kannabiksen osalta kasvua oli yli 30 %.

Yleisimmin löydetyt lääkeaineet kuuluivat bentsodiatsepiinien ryhmään. Niiden määrä kasvoi yli 20 % vuoteen 2016 verrattuna.

Tarkemmat tilastot löytyvät liitteestä.

Liikennejuopumusten vuositilasto 2017

Edellisen vuoden tiedote: Liikennejuopumustilastot 2016

Lähde: Keskusrikospoliisi

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.