Heinola: Koiraongelmia vai ongelmakoiria?

Hämeen poliisin viimeaikaisten kokemusten perusteella otsikon viimeisen sanan tilalla voisi yhtä lailla olla ongelmaomistajia – tarkoittaen koirien isäntiä ja emäntiä, joiden kyvyt ja asenne eivät kohtaa suurien ja kovaluontoisten koirien kasvatushaasteita.

Hämeen poliisin Heinolan poliisiasemalle on viime kuukausina ilmoitettu huomiota herättävän runsaasti erilaisista koirien aiheuttamista ongelmista ja vahingoista. Yleisin poliisille ilmoitettu tapaus on sellainen, kun omistajansa pihalla vapaana ja ilman valvontaa olevaa koiraa ei ole opetettu sietämään viereisillä kaduilla ulkoilutettavia toisia koiria tai niiden taluttajia, ja sen seurauksena koira hyökkää pihalta ihmisen tai toisen koiran kimppuun. Tällaisissa tapauksissa on viimeaikoina loukkaantunut kaksi ihmistä ja kolme sivullista koiraa on kuollut. Muut tapaukset ovat, kun koiran haltija tarkoituksellisesti ulkoiluttaa koiraansa vapaana ja se hyökkää toisen koiran tai ihmisen päälle. Viimeisin tämän sarjan ja ihmistä fyysisesti vahingoittanut tapaus on Heinolassa 9.3.2018, jolloin vapaana ulkoilutettu koira puri satunnaista ulkoilijaa käsivarteen. Lisäksi on tapauksia, jossa aggressiivinen koira on talutushihnassa, mutta taluttaja ei hallitse koiraa sen saadessa jonkin ärsykkeen ihmisestä tai toisesta koirasta ja tällöin koira karkaa hihnoineen ärsykkeensä kimppuun.

Helmikuun puolessa välissä eräs, taluttajaltaan vapaaksi päässyt koira hyökkäsi kadulla toisen koiran kimppuun seurauksella, että hyökkäyksen kohteeksi joutunut koira jouduttiin lopettamaan. Samainen toisiin koiriin aggressiivisesti suhtautuva koira oli aiheuttanut vastaavissa tilanteissa viimeisen puolen vuoden aikana kaksi muutakin tapausta. Toisessa näissä tapauksista huomattavasti pienempi koira kuoli ja toinen sai vakavia vammoja. Tämän viimeisimmän tapauksen jälkeen poliisin ja koiranomistajan välillä käytiin keskusteluja, joiden päätteeksi koira lopetettiin valtion kustantamana.

Pääosan poliisille tehdyistä ilmoituksista ovat tehneet hyökkäyksen kohteeksi joutuneet ihmiset. Tosin yhdessä tapauksessa ilmoittajana oli ärhentelevän koiran haltija, koska hänen koiransa henkeä oli uhattu. Kyseisen tappouhkauksen kohteeksi joutunut koira oli vapaana ollessaan käynyt uhittelemassa ja näyttämässä hampaitaan naapuritontilla olevalle miehelle. Mies oli ilmoittanut koiran haltijalle, ”mikäli koira ei ala pysymään omalla tontillaan ja se vielä kerran tulisi hän tontille rähisemään, niin hän ampuu koiran ja naulaa koiran naulapyssyllä omistajansa talon seinään kiinni”. Poliisi selvitteli osallisten välillä tapahtunutta ja poliisille ei ole ilmoitettu ongelmien sittemmin enää jatkuneen. Tapaus on esimerkki siitä, että omistajalleen hyvinkin rakas ja ystävällinen koira ei välttämättä ole joidenkin muiden henkilöiden mielestä laisinkaan ystävällinen ja saattaa jossain tilanteissa johtaa brutaaleihin uhkauksiin tai vähintään naapurisovun rikkoontumiseen.

Hämeen poliisi muistuttaa, että koiran vapaana pitäminen taajama-alueella ei ole sallittua ja kouluttamattoman kymmeniä kiloja painavan koiran paikka ei ole vapaana ja valvomattomana omistajansa pihalla. On ymmärrettävää, että koira toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistään puolustaessaan reviiriään, pihamaata tai isäntäänsä. Koiranomistajan lajityypillinen käyttäytyminen sen sijaan vaatii, että omaa koiraa kyetään hallitsemaan ja osataan varmistua siitä, että koira ei aiheuta vahinkoa ihmisille tai toisille koirille. Valitettavasti poliisi on kohdannut yllämainittujen tapausten yhteydessä koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata ennemminkin hamstereihin, eikä lähes metrin korkuisiin bodareiden näköisiin koiriin. Poliisi muistuttaa, että koiranomistaja vastaa koiransa muille eläimille tai ihmisille aiheutuneista vahingoista. Määrätyissä tilanteissa poliisi voi lopettaa koiran niin sanotusti paikan päällä, mikäli koira on ihmiselle vaarallinen tai se aiheuttaa suurta taloudellista vahinkoa. Nykyiseen asti poliisi on pyrkinyt neuvoin, kehotuksin ja huomautuksin ohjaamaan koiranomistajien käytöstä turvallisempaan suuntaan siten, että aggressiivisiksi tiedetyt koirat eivät saa olla vapaana aiheuttamassa vaaraa ihmisille ja muille eläimille. Poliisi tulee jatkossa kiinnittämään enemmän huomiota vapaana pidettäviin koiriin ja puuttuu asiaan tarvittavin keinoin nykyistä herkemmin.

Rikoskomisario Ville Hahl

Lähde: Poliisi

4 thoughts on “Heinola: Koiraongelmia vai ongelmakoiria?

 • 14.3.2018 at 14:54
  Permalink

  Tämä on nimenomaan koirien omistajien ongelma, ei koiran ongelman. Koira jolla on ”luamassa heikko isäntä” ottaa isännän paikan puolustessaan laumaansa ja reviiriänsä. Ei siinä ole sen kummempaa. Jos koira ei tunne olevansa turvassa, siitä tulee agressiivinen.

  Suurin tyhmyys tehdään yleensä siinä vaiheessa kun perheeseen tulee ensimmäinen lapsi. Jos vanhemmilla ei ole aikaisempaa käsitystä koirista tai niiden koulutuksesta ongelmat moninkertaistuvat hyvin nopeasti. Väsynyt äiti joka koittaa pudottaa kilojaan, liikkua, hoitaa lasta ja siinä sivussa koiraa, hän jättää koiran maskotin asteelle. Koira hyvin nopeasti aistii tilanteen ja näkee miten häntä uhkaa tuo pieni lapsi joka saa kaiken humion. Sitten ollaankin jo hyökkäyksen asteella. Ja vanhemmat ihmettelevät miksi koira on niin agressiivinen.

  Koirien omistamiseen pitäisi saada ”ajokortti”. Eli isomilla (paimen, laumanvartija, taistelu, metsästys …) koirien omistajien pitäisi käydä kurssi jonka jälken vasta saa ostaa ko. koiran. Huonoja koirien isäntiä on niin paljon enemmän kuin koiria.

  Reply
 • 14.3.2018 at 15:44
  Permalink

  Mitä siitä saa, jos tappaa kimppuun hyökkäävän, hampaisiin saakka aseistuneen villieläimen? Saako linnaa, sakkoja vai palkkion?

  Reply
 • 14.3.2018 at 20:25
  Permalink

  Voiko enää enempää ”ulkopuolelta hampaiden” olevaa kuin koiranomistaja. Osa heistä ”ulkoistaa” koiransa lähestulkoon kokonaan rakkaan naapurinsa kontolle.
  On pirun vaikeaa käsittää se tosiasia ennen koiran hankkimista se tärkein asia. Ymmärtää edes hämärästi mitä koiran omistajana tulet velvollisuudeksesi saamaan ja mitä se merkitsee oman ajan käytön suhteen. Lisäksi ”pienet koiranpennut on ihanii” kuten roteva nahkapää ja -takki Maukka Perusjätkä lauloi 1980-luvulla ”Toivotaan, toivotaan” -ohjelmassa kaiketi siihenastisten punkkarien kauhuksi. Oi niitä aikoja!
  Kun koiruli kasvaa se vie tilaa, syö kun leijona, nylkyttää polvea kuin polvea… etc. ect.
  Koiraa pitää ulkoiluttaa, joka olisi myös niin isännälle kuin emännällekin todella hyödyllistä liikuntaa siinä ohessa. Kerrostaloissa päiväksi yksin jätetyt koirat haukkuvat, syövät huonekalut yms.
  Koirasta on ainakin yhtä paljon vaivaa ja vastuuta kuin lapsestakin eli jäljellä on se ikävin työ eli kasvattaa siitä yhteiskuntakelpoinen edes auttavasti. Taistelukoiria ei saisi antaa tai luovuttaa kuin ammattilaisille ja kiltimpienkin koirien luonneviat voivat aiheuttaa perheen pikku-lapsille vaurioita. Koira on ”alistettava” – ei hakkamalla – siten, että se kokee isäntänsä/emäntänsä auktoriteetiksi ja laumanjohtajaksi, joka määrää koiran paikan kotona ja ulkona. Jos ”häntä alkaa heiluttamaan koiraa” eli koira on isäntä talossa silloin on peli menetetty. Koira on tunteva olento, joka arvostaa hyvää kotia ja oikein kohdeltuna on jopa valmis kuolemaan isäntänsä/emäntänsä puolesta pelastamalla vaikka palavasta talosta. Valitettavasti tämäkin asia on siinä ikävä, että on haluttava nähdä vaivaa vielä raskaankin työpäivän jälkeen nelijalkaisen perheenjäsenen vuoksi. Mutta kuten kaiken muunkin kohdalla, koskaan ei tiedä mitä huominen tuo tullessaan.

  Reply
 • 15.3.2018 at 05:18
  Permalink

  Osa koiranomistajista ja varsinkin isompien rotujen omistajat eivät tarvitsisi kuin korkeintaan hamsterin kotieläimeksi. Itsellä on ollut sakemanneja ja 4. menossa ja koskaan ei ole ollut ongelmia.Talutushihanaa en ole koskaan kuin ehkä silloin alussa tarvinnut. Koulutus on alettava jo pentuna pikkuhiljaa.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.