Kolumni: SoTe-uudistus on Suomen julkisin salaliitto

SoTe- uudistuksesta on muodostunut todellinen kansallinen vitsi. Samalla kun ulkomailla pidätetään henkeä ja odotetaan, kuinka upean ja innovatiivisen järjestelmän perinteisesti niin käytännölliset suomalaiset saavat aikaiseksi, Suomen kansa taas odottaa kauhuissaan, samalla kuitenkin partaansa nauraen. Hallitus ei ole saanut maakuntauudistusta tai sen myrkyllistä sisarta, SoTe-uudistusta eteenpäin, vaan on kerta toisensa jälkeen törmännyt perustuslaillisiin ongelmiin sekä opposition teräviin näpäytyksiin ja onpa se hiljattain nähnyt myöskin omien riviensä rakoilevan. Hyvä niin… Tässä tapauksessa hallituksen kyvyttömyys, joidenkin kansanedustajien omantunnon löytyminen ja uudistuksen viivästyminen koituu kansan pussiin.

SoTe-uudistus vaikuttaa kahdeltakin kantilta tarkasteltuna melkoiselta salaliitolta. Toisaalta se on ilmiselvä raha- automaatti yksityisille SoTe-yrityksille ja taas toisaalta se on vallan ryöstöretki, jolla valtaa saadaan ohjattua maakuntahallituksille, jotka pääluvultaan ovat pienempiä kuin kuntien ja kaupunkien valtuustot yhteen laskettuna ja siten ne ovat helpommin hallittavissa ylhäältäpäin. Kansa on viime kuukausina saanut useaan otteeseen lukea, kuinka monessa kunnassa on joku valopää ehdottanut laajojen sosiaali- ja terveyspalvelujen tarjoamista laittomasti maassa oleville, paperittomille ja turvapaikanhakijoille (viimeisimpänä kotikaupungissani Järvenpäässä). Ajatus nyt on pähkähullu jo taloudelliseltakin kantilta mutta erityisesti siitä en nyt ole kirjoittamassa vaan siitä, kuinka tuota kunnilta varastettua valtaa tullaan käyttämään. SoTe-uudistuksen jälkeen, näin olen ymmärtänyt, kunnilla ei enää ole mahdollisuutta päättää itsenäisesti siitä, tarjoavatko ne palveluita edellä mainituille ulkomaan eläjille, vaan päätös tehdään maakuntavaltuustoissa.

Aika tuollaiselle ryöstöretkelle on otollinen, sillä vihervasemmisto ratsastaa suosionsa huipulla ja suurimmat puolueet ovat käytännössä läpeensä suomalaisvihamielistä saastaa. Ihmisiä, jotka joko typeryyttään tai ideologisista syistä tietoisesti toimivat omiaan vastaan. Siten etenkin eteläisessä Suomessa maakuntavaltuustoihin tullaan saamaan ääri- liberaali ja myöskin ääri- kapitalistinen enemmistö, joka toteuttaa juurikin noita kahta mainitsemaani aiheellista pelkoa: Ohjaavat veronmaksajien rahat yksityisten yritysten taskuun ja maksattavat kansalla kaikkien käsi ojossa pojottavien maahantulijoiden kaiken ylöspidon. Toimeentulotukihan jo siirtyi Kelalle, joten ”prototyyppi” tällaisesta vallan ryöstämisestä on jo olemassa. Onhan se tavallaan julki sanottukin: ”Ihmiset eivät tällä hetkellä saa yhdenvertaisesti palveluja eri alueilla”.

SoTe- uudistuksessahan on mahdollista ylläpitää julkista terveydenhuoltoa, mutta kuinka moni maakunta tällaiseen ryhtyy, jos maakuntavaltuutettujen tai näiden nukkemestareiden on mahdollista saada siivu kahdeksan miljardin euron SoTe- kakusta ja kansa voi valita ”vanhan ja toimimattoman” julkisen terveydenhuollon ja toistaiseksi ”tehokkaan ja nopean” yksityisen välillä? Käytin sanaa ”toistaiseksi” siksi, että on aivan varmaa, että jahka sosiaali- ja terveysala saadaan käytännössä kokonaan yksityistettyä, alkaa yksityisten palveluntuottajien tarjoamien palveluiden taso laskea kuin lehmän häntä. Miksi ne pitäisivät yllä korkeaa tasoa, kun kansalla ei ole valinnanvaraa? Entä, jos kävisikin niin, että ostopalvelut todella tulisivatkin ensin halvemmaksi kuin palveluiden tuottaminen julkisella sektorilla? Sama tapahtunee sielläkin: Hinta nousee, kun valinnanvaraa ei enää ole. Tämäkin on jo siellä täällä toteen näytetty. Muistaakseni Raaseporin kaupungissa tehtiin päätös lopettaa kaupungin ylläpitämä vanhainkoti ja toteuttaa ko. palvelut yksityisen palveluntuottajan kautta. Vituiksi meni, hinta nousee jatkuvasti samalla, kun palveluiden laatu laskee tasaisesti. Raasepori tyytyi nuhtelemaan palveluntuottajaa, koska vaihtoehtoa tuottajalle ei enää ollut: Oma toimintakyky/mahdollisuus oltiin myyty yksityiselle ja mm. infrasta luovuttu. Taisipa sopimuskin olla niin vesitiivis, ettei siitä olisi irti päästy vaikka palveluntuottaja olisi työntänyt vanhainkodin asukit telttamajoitukseen kaurapuuro- ruokavaliolle…

”Noh, onko tuo nyt sitten niin vaarallista? Enhän minä sitä maksa” – voisi joku uuno kysyä… Kyllä Sinä maksat! Minäkin maksan! ME MAKSAMME KAIKEN mitä tämä valtio huseeraa. Sitä varten kansa maksaa veroja, että tuo kansakunnan suolistoloinen jota hallitukseksi kutsutaan, voi vapaasti hölmöillä! Niin me tulemme maksamaan terveyspalvelut laittomasti maassa olevillekin. Eikä missä tahansa homeisessa terveyskeskuksessa, vaan yksityisellä, saatanan kalliilla klinikalla, jollaista suomalainen eläkeläinen ei ole nähnyt kuin SoTe- uudistusta kiimaisesti mainostavissa pamfleteissa ja videopätkissä. Todennäköisesti maksamme tai tulemme maksamaan myöskin näiden miehittäjien (korrekti termi, naisia ja lapsia kun ei joukossa juuri ole) diskorahatkin sosiaaliturvan muodossa. Onhan nimittäin niin, ”ettei ihmiset voi saada ei- yhdenvertaisia palveluja eri alueilla”.

Petri Perta

6 thoughts on “Kolumni: SoTe-uudistus on Suomen julkisin salaliitto

 • 11.3.2018 at 14:45
  Permalink

  Vaikka Ruotsista on yleensä malleina saatu vain paskaa, minua silti on miellyttänyt Landstinget-malli, jossa TK:t ja sairaalat ovat Läänin yhteisen hallinnon alla. Suuret yksiköt tuovat jatkuvuutta ja stabiliteettia. Turhaa välistävetoa (kusetusta) ja rahojen siirtoa ulkomaille ei ollut – ei ainakaan silloin, kun minä siellä töitä tein.

  Reply
  • 11.3.2018 at 15:12
   Permalink

   Eihän kyseessä ”kusetus” sinänsä olekaan, vaan laillista liiketoimintaa mutta yksityinen terveysasema tai vastaava ei ole maakunnan hallinnossa vaan se on yksityinen yritys jolle annetaan vapaat kädet rahastaa välttämättömyydellä ja ihmisillä, jotka ovat avun tarpeessa. Uhkakuva siitä, että yksityisyritykset saavat koko alan haltuunsa on todellinen ja väistämättä lopputulemaltaan negatiivinen.

   Reply
 • 11.3.2018 at 15:08
  Permalink

  Voiko tosiaan olla niin että maakuntamalli mahdollistaa laittomasti maassa olevien hyysäämisen ja elättämisen kunnissa jotka eivät sitä halua?
  Onko sama mahdollisuus sisäänleivottu pienellä präntillä myös SOTE-uudistukseen?
  Onko koko puljaus jättimäinen Troijan hevonen johon on sisäänrakennettuna matalan intensiteetin suomalaisen kantaväestön kansanmurha ja tuki muslimien massamaahantunkeutumiselle aka 3. jihadille jonka kantaväestö maksaa?

  Reply
  • 11.3.2018 at 15:17
   Permalink

   Juurikin tästä on kysymys koko uudistuksessa. Kunnat poistetaan sosiaali- ja terveysalan päätöksenteosta ja palveluiden tuottamisesta. Kunnilla ei ole enää mitään sanottavaa SoTe-asioihin uudistuksen jälkeen, vaan kaikki päätökset tekee maakunta.

   Reply
 • 12.3.2018 at 09:57
  Permalink

  Sattuupa sopivasti, seuraavaa kymmenien tuhansien matuaaltoa on jo jonkin aikaa pedattu poliitikkojen toimesta. Sote:ssa lienee kyse täysin samasta asiasta kuin 2015-2016 räjähtävän kasvun kokeneesta vokkibisneksestä: ensisijaisesti hitaasti etenevästä kansanmurhasta ja toissijaisesti samalla vähän keksinmuruja näitä bisneksiä pyörittäville vihersössökökkökepuviher-poliitikoille, joilla on pää niin syvällä omassa hanurissa, etteivät ymmärrä toimintansa seurauksia. Suomen kohtalo, tai no ennemmin kaikkien EU:hun liittyneiden epäonnekkaiden, lie sama kuin Etelä-Afrikassa seuraavan viiden vuoden sisällä.

  Toiminnan perusteella on täysin ilmeistä, että kaikki tämän, sekä monen edellisen hallituksen ministerit ajavat ulkoa päin annettua agendaa sellaisilta tahoilta, jotka halveksuvat kaikkea sivistynyttä ja länsimaista elämää. Tämä ei ole mitään pelleilyä, nämä ihmiset keiden vaikutusvallassa Suomeakin pyöritetään vihaavat kaikkea elämää paitsi omaansa. Säädyllinen elämä on olemassa VAIN heille. On tietyt väestöryhmät, joita ei mikään nykyinen idiotismipolitiikka koske, mutta jotka kovaan ääneen huutavat niitä muille.

  Lopullisena tavoitteena myös julkilausuttu maapallon väestön vähentäminen 500 miljoonaan.

  Reply
 • 21.3.2019 at 18:59
  Permalink

  Vasemmistoa ja demareita ns. ”vihervasemmistoa” ja ”demloja” itketään jatkuvasti ns. ”kansallismielisten” jutuissa, mutta kummasti kokoomus ja kepu sekä niiden bisnes-SoTet, hoivabisnesskandaalit, kansallisomaisuuden ja luonnollisten monopolien yksityistämis- ja myyntitalkoot, massamamutuspakolaisbisnes, GCM-sopimusallekirjoitukset, taksitolkunpoistouudistus ym. ohitetaan.

  Olisiko aika keksiä uusi termi, jolla porvaripolitiikan emämunauksista ja tuhoista puhuttaisiin niin että myös nämä puolueet ja niiden uusliberalismioikeistotuhopolitiikka olisi termissä mukana. ”Demla”, ”vihervasurit”, ”suvakit”, ”punaviherkupla”, ”kommarit”, ”sosialistit”, ”kulttuurimarxismi” jne. jne. ovat aivan väärä termi kuvaamaan kokoomuksen ja kepun porvarien uusliberaalia kapitaalikommunismia ja sosiaalikapitalismia, joka yksityistää yritysten ja omistajien voitot, mutta sosialisoi tappiot, kulut mm. palkkakulut sekä ympäristörikokset yhteiskunnalle, kansalle ja veronmaksajille sekä pakolaisbisnesmamuttaa siinä missä demarit ja vasemmistokin. Nämä porvarivoimat ovat olleet Suomessa vallassa jo vuosia, ja samojen voimien omistuksessa on myös oikeisto-omisteinen mainosvaltamedia sekä omistajaohjauksessa ”Sipilä-Gatessa” ryvettynyt Ylekin. Sivutetaanko porvaripuolueet tietoisesti näissä termeissä?

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.