Pirkko Mattila: Osallistavan sosiaaliturvan kokeilu käynnistyi

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin) kertoo kolumnissaan osallistavan sosiaaliturvan kokeilun käynnistymisestä.

Mattila kirjoittaa:

Keskustelu osallistavasta sosiaaliturvasta on käynyt vilkkaana jo vuosia. Siinä on ollut useita erilaisia tulokulmia, mutta yhteistä kaikille niille on ollut huoli pitkäaikaistyöttömistä, työelämästä kokonaan syrjään jääneistä työikäisistä ja heistä, jotka ovat jääneet jopa vuosiksi viimesijaisen toimeentulotuen varaan.

On ilmeistä, että tarvitsemme uudenlaisia toimintamalleja, jotta vaikeassa asemassa olevat työikäiset saisivat nykyistä enemmän ja varhemmin tukea ja apua. Työelämään johtavilla poluilla on aivan liikaa esteitä raivattavaksi silloin, kun elämäntilanne on vaikea. Mutta mahdotonta se ei saisi olla, ja siksi kokeilu laitettiin käyntiin.

Sosiaalityön tehostettu tuki

Osallistavan sosiaaliturvan hankkeessa kuuden kunnan aikuissosiaalityössä kehitetään uudenlaisia toimintamuotoja heille, joiden työllistyminen on vaikeaa tai jopa lähes mahdotonta. Pitkittyneen työttömyyden johdosta osa asiakkaista on pudonnut tulottomiksi, ja he ovat erityisen haavoittuvia pienillekin elämän kriiseille. Näiden ihmisten tilanne voi kurjistua entisestään esimerkiksi sairauden, vamman tai muun toimintakyvyn aleneman vuoksi. Tällaisissa tilanteissa sosiaali- ja terveydenhuollon toimiva ja viivytyksetön yhteistyö on ratkaisevan tärkeää.

Kokeiluun liittyneissä kunnissa asiakkaat saavat tehostettua tukea. Sosiaalityön asiakkailla on esimerkiksi mahdollisuus päästä aiempaa perusteellisempaan sosiaalisen toimintakyvyn, työkyvyn, terveydentilan ja kuntoutustarpeiden selvitykseen. Hankkeessa myös törmäytetään asiakaslähtöistä, osallistavaa työtapaa palvelujärjestelmän rakenteisiin. Näin pyritään raivaamaan ja ainakin tekemään näkyväksi eri sektoreiden, toimijoiden ja toimintakulttuurien välisiä esteitä ja kynnyksiä. Ajatuksena on, että koska sosiaalityöntekijä tuntee ja tietää asiakkaansa, hänen sanansa painaa myös esimerkiksi työllisyyspalveluista päätettäessä.

Rakenteellisen sosiaalityön välineet osallisuuden tueksi

Elämä ei aina mene kuten suunniteltua. Joskus vain käy niin, että ovet työelämään eivät yrittämisestä huolimatta aukea. Monet erilaiset tekijät, joihin ihminen ei välttämättä voi itse mitenkään vaikuttaa, lannistavat ja vaikeuttavat pyrkimyksiä. Tärkeä osa osallistavan sosiaaliturvan hanketta onkin saada aikaan muutoksia, jottei ainakaan viranomaisten keskinäinen yhteentoimimattomuus aiheuttaisi esteitä tai viiveitä asiakkaan etenemiselle kohti koulutus- ja työllisyyspolkuja.

Hanke tuottaa arvokasta tietoa etuus- ja palvelujärjestelmien yhteensovittamisen haasteista. Kokeilussa vahvistetaan näin myös rakenteellista muutossosiaalityötä ja luodaan uusia vaikuttamisen tapoja. Kunnissa olevia koordinaattoreita kannustetaan tunnistamaan ja ratkaisemaan erilaisia toimintojen kipupisteitä, joita asiakkaiden asioinneissa on havaittu. Koordinaattorit kokoavat viranomaistoimijoita yhteen paikallisesti ja alueellisesti ja etsivät yhdessä ratkaisuja. Tärkeänä tavoitteena on myös lisätä ihmisten osallisuusmahdollisuuksia. Paikallista yhteisötyötä, uusia toiminnallisia ryhmiä ja tapaamistiloja suunnitellaan kaikilla kokeilupaikkakunnilla.

Osallistavan sosiaaliturvan kokeilussa hyödynnetään vahvasti luottamukseen, ihmisten kohtaamiseen ja vuorovaikutukseen pohjautuvia toimintatapoja. Kunnianhimoisena tavoitteena on löytää entistä parempia malleja syrjäytymisen ja eriarvoisuuden torjumiseksi esimerkiksi madaltamalla eri palvelujen välisiä rajapintoja. Kokeilu on vasta aluillaan, mutta jo tässä vaiheessa on kuitenkin ilmeistä, että sosiaalityötä kannattaa vahvistaa ja että sen tiiviillä yhdessä tekemisellä terveydenhoidon ja työllisyyspalvelujen kanssa voidaan saada paljon aikaan.

Tulevilla maakunnilla on ratkaisun avaimet käsissään myös tässä kokonaisuudessa. Kokeilun ajankohta on siis mitä parhain – siitä saadaan paljon eväitä, joita uusissakin rakenteissa voidaan hyödyntää.

Pirkko Mattila
sosiaali- ja terveysministeri

Lähde: STM

7 thoughts on “Pirkko Mattila: Osallistavan sosiaaliturvan kokeilu käynnistyi

 • 9.3.2018 at 12:25
  Permalink

  ”Hyväntekeväisyys”järjestöt ja ”kansalais”järjestöt kuten esimerkiksi SPR saa ilmaista työvoimaa Kontteihinsa. Siitä on osallistumistulossa kyse.

  Reply
 • 9.3.2018 at 12:57
  Permalink

  Hitto että tuo typerys on pihalla, ja aivan kaikesta, voiko typerämpää ministeriä enää olla?

  Reply
 • 9.3.2018 at 13:30
  Permalink

  Onkohan kukaan noista osannut laskea paljonko maksaa esim. matkakustannuket? Ne kun saa hakea TE-keskukselta jos ilmainen työpaikka ei niitä maksa.

  Ja sitten se, että jokaiseen työhaastatteluun johon TE-keskus määrää, siitäkin on oikeus hakea kulukorvaus TE-keskukselta.

  Reply
 • 9.3.2018 at 13:43
  Permalink

  ”tavoitteena on löytää entistä parempia malleja syrjäytymisen ja eriarvoisuuden torjumiseksi ”

  Eiköhän ole päivän selvä mikä aiheuttaa syrjäytymistä ja eriarvoistumista. Kyllä se on täysin riittämätön toimeentulo josta tämänkin hallituksen apinat valehteli eu:lle, kun Eu neuvosto kyseli riittämättömästä toimeentulotuesta. Olisikin mukava tietää, mitä nämä idiootit eu:lle valehteli asiassa.

  ”Suomi puolustelee sosiaaliturvaansa – Euroopan neuvosto moittii riittämättömäksi”
  http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201705102200129061_u0.shtml

  Ehkäpä tämänkin hallituksen idiooteilla on jäänyt käsittämättä se asia, että myös työttömillä on maksettavinaan laskut ja lainat, ja kaikilla kun ei ole sitä työkykyäkään, joihin itse kuulun. Ei sitä ostovoimaa paljon jää, varsinkin kun autoilukin on nyt katkolla, kun ei tahdo saada autoveroja saati vakutuksiakaan enää maksuun, auto kun on haja-asutus alueella enemmän kuin tarpeellinen.

  Reply
 • 10.3.2018 at 07:08
  Permalink

  Viimeisiä viedään tuollakin akalla arkadian mäellä. Toivon että tämä maanpetturi saa maistaa omaa lääkettään.

  Reply
 • 10.3.2018 at 16:08
  Permalink

  Osallistavan sosiaaliturvan kokeilu, ei tietenkään koske Sipilän kutsuvieraita?
  Sipilä yritti saada irto pisteitä mama Merkeliltä 2015 ku esitti vajaamielisen kutsunsa. Sipilän hallituksen halu kantaa merkelin laahusta on tullut kalliiksi Suomen veronmaksajille. Lisäksi kansan kärsittäväksi on tullut lukematon määrä seksuaalirikoksia, omaisuusrikoksia, Kajaanissa raaka tappo, kun kaksi hätää ja vainoa paennutta jihadistia hakkasi ja kuristi hitaasti hengiltä tuoreen isoisän, Hirvittävänä lisänä terrori-isku Turussa, jossa Sipilän kutsuma rauhanuskonnon edustaja leikkasi viattomien suomalaisten naisten kurkkuja auki. Presidentti ei tuominnut Kajaanin raakaa tappoa ja Turun terrori-iskun kommentointi oli Niinistölle ominaista demonstratiivipronominien viljelyä. Presidentti on sentään Suomen armeijan ylipäällikkö. Miks hän ei käskenyt maavoimia heittämään kerralla kaikki laittomat maassaoleskelijat takaisin Ruotsiin, josta tämä heinäsirkka parvi on pää asiassa tullutkin?
  EU:sta ja yhteisvaluutasta eroaminen ja oman kansallisen valuutan käyttöön otto ja vahva kaaderijärjestelmään perustuva armeija takaavat Suomen menestymisen taloudellisesti sosiaalisesti ja turvallisesti.
  Meillä on heikko presidentti, vielä heikompi hallitus ja paskat puolueet laidasta laitaan. Ainoastaan perussuomalaisten varaan voi laskea kansamme elämän ja tulevaisuuden.

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.