Raili Miettinen: Perheet ovat turvattomia huostaanotossa

Lastensuojelun tulisi olla lapsen viime sijainen turva, mutta entäpä jos se onkin suurin perus- ja ihmisoikeusrikkomus.

Lastensuojelun viranhaltija käyttää ns. julkista valtaa, jonka tulisi olla hyvin säädeltyä, lakiin perustuvaa vallankäyttöä. Jos vallan käyttö ei perustu lakiin, niin se on silloin mielivaltaa.

Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen on nimennyt jo vuonna 2013 lastensuojelun ja lapsiasioiden käsittelyn puutteet maamme yhdeksi keskeisimmistä perus- ja ihmisoikeusongelmista.

Kun perhe ja lapsi päätyvät lastensuojeluasiakkaiksi, siirtyvät he silloin julkisen vallan käytön alle. Tässä ei ole ongelmaa, jos julkisen vallan käyttäjä tuntee lait ja pitäytyy toimissaan niissä.

Lastensuojelulain mukaan perheellä ja lapsella on oikeus saada tukea ja apua, mutta jos perheen näkemys avun tarpeesta poikkeaa viranhaltijan näkemyksestä, niin julkisen vallan käyttäjän näkemys voittaa. Jos viranomainen perustaa toimintansa ”musta tuntuu, hatusta vedettyyn tai hihasta ravistettuun” tietoon, eikä tosiseikkaselvityksessä saatuun tietoon, niin lapsi ja perhe on silloin suurissa vaikeuksissa.

Jos lapsi otetaan huostaan vastoin omaa tai vanhempiensa tahtoa, niin oikeusturvariski laukeaa.

Nykyinen oikeusturvakäytäntö jättää lapsen ja vanhemmat oikeusturvan ulkopuolelle.

Suomessa on vahva usko viranomaisten aina oikeassa olemiseen, joten oikeusturvassa lähtökohtaisesti oletetaan viranomaisen olevan oikeassa ja asiakkaan väärässä. Tämä on hyvin syvällä oleva yhteiskuntamme asenteissa.

Vanhemmilla ei ole juurikaan mahdollisuuksia voittaa tätä taistelua, jossa vastapuolena on lastensuojelu joka ei tunne lakeja tai ei noudata työssään niitä.

Jos henkilöä epäillään rikoksesta, hänellä on oikeus avustajaan. Huostaanotoissa sellaista tukea ei ole. Olen toiminut vapaaehtoisena tukihenkilönä lastensuojelun asiakasperheille, ja sitä kautta tiedossani on tällaisia viime aikaisia kokemuksia Kuopion lastensuojelusta.

Lapsen kiireellinen sijoitus päätös perusteltiin sosiaalityöntekijän ”suurella huolella”, kun laki kuitenkin edellyttää todellista, välitöntä vaaraa lapselle jota ei voida hoitaa kotona tai avohuollon tukitoimin.

Tai kun perhe tarvitsee kodinhoito apua, vanhemman tai lapsen sairauden vuoksi, niin lapset otetaan mieluummin sijoitukseen kuin annetaan kodinhoito apua.

Tai perhe määrätään ns. perhekuntoutukseen, ja jos eivät suostu lähtemään niin lapsi otetaan huostaan. Perhekuntoutus on ns. avohuollon tukitoimi ja aina vapaaehtoista. Se ei saa olla kiristyskeino.

Kun asiakas ilmaisee huolensa oikeusturvastaan johtavalle viranhaltijalle, tämä kehottaa ottamaan asianajajan, jos on tyytymätön.

Raili Miettinen, Kuopio

eläkeläinen, kokemusasiantuntija, sosiaalityöntekijä, perhekodin äiti ja sijoitettu lapsi.

**********************************
Teksti on julkaistu myös Savon Sanomien mielipidepalstalla 15.02.2018.

One thought on “Raili Miettinen: Perheet ovat turvattomia huostaanotossa

  • 20.2.2018 at 15:47
    Permalink

    Viranomaisten tyranniaa.
    Ennen ilkeät kusipäät hakeutuivat ammtteihin joissa sai kyykyttää ihmisiä, katsastusmiehiksi, lappuliisoiksi tai portsareiksi.
    Nykyään ne ovat palveluammatteja joissa.
    Onneksi on nämä sosiaalipuolen fasistivirat joissa saa pönkittää omaa huonoa itsetuntoaan.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.