Työntekijä kertoo Uudenkaupungin autotehtaasta: Tahti aivan helvetillinen, kaikki päin p**settä

Uudessakaupungissa sijaitseva autotehdas Valmet Automotive on paistatellut viime aikoina myönteisessä julkisuudessa. Työntekijän kokemusten perusteella totuus ylistävien juttujen takana on toisenlainen.

Varsinkin Yle on tällä viikolla ahkerasti kirjoittanut Valmet Automotivesta, joka uhoaa palkkaavansa tänä vuonna tuhat uutta työntekijää. Tehtaan henkilöstöjohtaja kertoo Ylelle, että tehtaalla on jatkuva työvoiman tarve, ja että sinne pääsee töihin koulutustaustasta riippumatta.

Viime vuonna suomalainen media hehkutti sitä, kuinka autotehdas on kunnostautunut palkkaamalla erityisesti maahanmuuttajia.

Verkkosivuillaan Valmet Automotive kertoo itsestään työnantajana seuraavasti:

”Oletko sinä kiinnostunut mahdollisuudesta työskennellä autoteollisuudessa? Valmet Automotive tarjoaa kehittymisen mahdollisuuksia sisältäviä tehtäviä autoteollisuuden kärkipaikalta. Useimmat Valmet Automotiven tehdashenkilöt työskentelevät tuotantotiimeissä autonrakentajatehtävissä. Tehdashenkilöitä toimii myös prosessinhoito-, laadunvarmistus-, materiaalinkäsittely- ja kunnossapitotehtävissä. Toimihenkilöt työskentelevät pääosin esimies- tai asiantuntijatehtävissä.”

Todellisuus korulauseiden takana

Nykysuomi on saanut haltuunsa erään Valmet Automotivella työskentelevän henkilön kokemukset tehtaalta. Henkilö kirjoittaa näin:

”Näin Valmetin autotehtaalla: Koeaika vietetään vuokrafirman kautta. Sinut otetaan Valmetin kirjoille, kun olet ollut koeajan (4 kk) vuokrafirmalla töissä… siis jos olet nuollut riittävästi tiiminvetäjän persettä ja hän on kehunut sinua esimiehelle.

Sinulle luodaan uusi työsopimus 4 kuukauden koeajalla työnantajana Valmet (ei Opteam tai Staffpoint). Koeaika on pitkälti 8 kuukautta työhön, josta voit saada kenkää päivänä minä hyvänsä ja tuntipalkka on 9,5 – 12 €/h.

”Esimiehenäsi” toimii toinen työntekijä työnimikkeellä ”tiiminvetäjä”. Tiiminvetäjä on työntekijä, joka tarkkailee sinua ja raportoi oman näkemyksensä mukaan sinusta esimiehelle. Sinulla ei ole mahdollisuutta kuulla näitä keskusteluita.

Esimies voi tulla täysin puskasta huutamaan sinulle asiasta, mistä et edes tiedä (tiiminvetäjä on raportoinut sinusta huhujen perusteella tai oman olettamuksen mukaan).

Perehdyttäminen työhön tarkoittaa tässä yhtiössä sitä, että sinulle näytetään esimiehen toimesta pukukoppi, pukukaappi ja osasto missä työskentelet. Sitten sinut luovutetaan osaston tiiminvetäjälle.

Tiiminvetäjä määrää sinut asemalle, jossa sinua opastaa joko viikon vanha työntekijä tai 10 vuotta talossa ollut työntekijä. Yleensä ensimmäinen vaihtoehto.

Ensimmäisen kahden viikon aikana et tiedä mitä teet koska kukaan ei viitsi sinulle mitään opettaa koska voi olla, että sinua ei seuraavana päivänä tai viikkona enää ole ja sinut on korvattu uudella.

Päätehtäväsi on lastata tavaraa ”jigiin” = pöytään, joka pyörähtää robotille joka tekee kaiken työn. ja tämä toistuu helvetin monta kertaa tunnissa.

Minimalistiset tauot, työvoiman vaihtuvuus suurta

Tauko on 9 minuuttia ja 40 sekuntia eikä yhtään pitempään. Laskuri ja koneet lähtee pyörimään automaattisesti. Jos myöhästyt, ei tarvitse pahimmassa tapauksessa tulla seuraavana päivänä töihin. Ruokatauko on 16 minuuttia, koska sinulta menee 4 minuuttia kävellä ruokalaan ja takaisin omalle asemalle.

Taukotiloissa ei ole kahvinkeitintä, ei jääkaappia eikä mikroaaltouunia. Sinun on käytävä tehtaan ruokalassa (ateria, maito ja salaatti yli 8 €. Pelkästään maitolasi maksaa 1,70 €, ruoka normaalisti 5,5 €. Kaikki lisukkeet, kuten ylimääräinen lihapulla maksaa 3 €/kpl) tai syöt huoneenlämpöistä ruokaa tai eväsleipiä.

Sairaslomistasi tai työsuhdeasioistasi menee tieto aina tiiminvetäjälle, joka juoruaa sinusta omien työkavereidensa kanssa. Tornarit ovat tällä tehtaalla enemmän kuin tuttuja. Kaikki kuvittelevat tietävänsä sinusta kaiken perustuen huhuihin (mukaanlukien esimiehet).

Esimiehet taas eivät tee näille asioille mitään, koska on paljon yksinkertaisempaa uskoa tiiminvetäjää ja korvata ”huono” työntekijä uudella vuokratyöntekijällä. Tämä toiminta on jokapäiväistä tai jokaviikkoista. JOKAINEN VIIKKO tulee uusi työntekijä vanhan tilalle.

Sinulla ei ole mahdollisuutta käydä kusella kuin tauolla. HUOM: Valitset joko kusella käymisen tai kahvitauon. Korvaaja on, mutta se harvemmin omatoimisesti asemallesi ehtii. Asemalta ei lähdetä kuin tauolla. Tämä tarkoittaa sitä, että sinulla ei ole mahdollisuuksia käydä pesemässä kasvojasi ja käsiäsi ennen ruokailua, mikäli on metallipölyä hampaat ja sieraimet täynnä.

Työpäivän jälkeen on mahdollisuus käydä suihkutiloissa, mutta lämmintä vettä riittää vain hetkellisesti, joten sinun tulee olla helvetin nopea tai käyt kylmässä suihkussa. Moni vetää paskaselle keholle vaatteet ja peseytyy vasta kotona.

Kiivas työtahti

Esimiehen kanssa sinulla ei ole aikaa keskustella kuin taukoisin tai tuotannon yhteydessä jos esimies sattuu kävelemään asemasi ohi.

Luottamusmiehet eivät tiedä työlainsäädännöstä tai työehtosopimuksista mitään, eivätkä he juuri tee mitään. Tai tekee mutta he unohtavat asiasi päivässä koska osallistuvat 100 % tuotantoon ja yrittävät raukkaparat tehdä luottamustehtävänsä samalla.

Täällä ei ole mahdollisuutta pitää ”palavereja” tai keskustella työyhteisön sisällä. Ainut asia, missä keskustelua käydään on se 9 min kahvitauko tai 16 min ruokatauko. Tämän jälkeen ei mahdollisuutta ole kuin työvuoron jälkeen. Tosin kukaan ei ko. mestaan vapaaehtoisesti jää.

Tehtaan paras työntekijä on luultavammin gigantin televisiomyyjä tai parturikampaaja. 4 vuotta kouluja käynyt metallialan insinööri on luultavammin 11 € tuntipalkalla operaattorina. Tuotannossa on normaalina toistotyöntekijänä merkonomeja, metalli-, ja tekniikan alan inssejä ja tradenomeja. Sitten on lukion tai amiksen suorittaneita esimiehiä…. ilman esimieskoulutusta. Tässä tehtaassa on kaikki pitkälti päin persettä.

Tekemääsi työtä kellotetaan jatkuvasti sekuntikellolla ja yritetään nopeuttaa laitetta uusi tuotantoennätys silmissä kiiluen. Tahti on aivan helvetillinen.

Kaikki on pääsääntöisesti kielletty. Jos ajattelet jonkun olevan okei tai ajattelet jonkun asian helpottuvan kun teet jotain, se todennäköisesti ei ole näin ja vaatii vähintään aina 7 esimiehen hyväksynnän.”

Valmet Automotive ei kommentoi

Lähetimme ylläolevan työntekijän kertomuksen kokemuksistaan tehtaalla Valmet Automotiven viestintäpäällikkö Mikael Mäelle. Kysyimme, olisiko Valmet Automotivella kommentoitavaa tai vastinetta asiaan.

Emme ole toistaiseksi saaneet Valmet Automotivelta minkäänlaista vastausta, joten julkaisemme artikkelin ilman heidän näkemystään. Jos saamme heiltä vastauksen myöhemmin, julkaisemme sen tässä.

Kehuu olevansa Suomen johtava teollinen työllistäjä

Valmet Automotive julkaisi kuluvan viikon tiistaina lehdistötiedotteen, joka kuuluu seuraavasti:

”Valmet Automotive jatkaa vahvaa kasvuaan ja arvioi rekrytoivansa Suomessa vuoden 2018 aikana 1000 henkilöä tuotanto- ja toimihenkilötehtäviin. Rekrytointitarpeeseen vaikuttaa Mercedes-Benzin uuden A-sarjan tuotannon käynnistyminen Uudessakaupungissa. Myös toimihenkilötarve on useita kymmeniä.

Rekrytoinnit tulevat painottumaan vuoden alkupuoliskolle. Aluksi ne kohdistuvat tuotannon esimiehiin ja muihin toimihenkilöihin samalla kun korvausrekrytoinnit jatkuvat. Mercedes-Benzin uuden A-sarjan työllistävä vaikutus arvioidaan useiksi sadoiksi henkilöiksi, autorakentajien rekrytointikampanjasta tiedotetaan myöhemmin lisää.

Toimihenkilöitä rekrytoitiin autotehtaalle viime vuonna noin 150, kaikkiaan toimihenkilöitä on noin 500. Joustavan tuotannon, kasvavan valmistuksen sekä laajentuvan tarjonnan tarpeisiin Valmet Automotive käynnistää välittömästi kymmenien toimihenkilöiden rekrytoinnin tuotantoon, tukitehtäviin ja suunnittelupalveluihin.

Valmet Automotiven autotehtaalla Uudessakaupungissa työskentelee tällä hetkellä noin 4000 henkilöä. Uuden A-sarjan tuotantoon tullaan rekrytoimaan tuotantohenkilöstöä hitsaamon, maalaamon, kokoonpanon sekä sisäisen logistiikan tehtäviin. Valmet Automotive kouluttaa henkilöt tehtäviinsä.

– Valmet Automotive jatkaa tänäkin vuonna Suomen johtavana teollisena työllistäjänä. Edessämme on jälleen positiivinen haaste, johon tulemme löytämään ratkaisut yhdessä kumppaniemme kanssa, kertoo Valmet Automotiven henkilöstöjohtaja Tomi Salo.”

Artikkelikuva ei liity Valmet Automotiveen. Kuvituskuva.

Lähde: Valmet Automotive

Katso myös:

 

80 thoughts on “Työntekijä kertoo Uudenkaupungin autotehtaasta: Tahti aivan helvetillinen, kaikki päin p**settä

 • 15.2.2018 at 18:14
  Permalink

  Jos YLE jotain kehuu on se todellisuudessa pelkkää paskaa. Ja näinhän se oli tälläkin kerralla -Yleisradio toimii (((tietyn porukan))) maksuttomana mainoskanavana.

  Reply
  • 17.2.2018 at 09:53
   Permalink

   Juttu vilisee virheitä. Loput ovat tavallisia asioita työelämästä. Ilmeisesti valittaja on vasta astunut työelämään. Kesätyöt teininä olisivat tuoneet näkökulmaa.

   Kirjoittajan itsensä kuvaamat tauot ovat TES:n mukaisia, eikä ruokalaan (niitä on kaksi) ole pakko mennä, eikä kaikki mene. Kannattaa lukea TES. Keitto on 3,60€ ja ruoka yleensä 4,50-5,50€. Se on halpaa, mutta niinpä siitäkin joku pääsi valittamaan.

   Moni on käynyt tupakallakin taukojen välillä, kunhan tuotanto on vetänyt. Työaikana on muuten tarkoitus tehdä töitä, eikä ”palaveerata”. Tervetuloa työelämään.

   Reply
   • 21.9.2021 at 11:58
    Permalink

    Vai virheitä? Korkeintaan ruoan hinnoissa. Hommat tuolla menivät juuri noin, kun olin siellä hetken töissä.

    Taidat olla yksi niistä perseennuolijoista?

    Reply
 • 15.2.2018 at 18:23
  Permalink

  Valittaja taitaa olla entinen telakkalainen, joka tottunut siihen, että duunari on se joka määrää, tai perse penkkiin. Olis tyytyväinen, että on töitä, saatana. Kaikilla ei ole. Jos matu suostuu/pystyy tota tekemään, niin kyllä Suomalainenkin duunarin pitäisi pystyä

  Reply
  • 16.2.2018 at 09:58
   Permalink

   No johan pomppas, ilmeisesti olet sitä mieltä, että selkeä orjuuttaminen on ok ja kävisi sinulle? Onko mielestäsi ihan ok ja asia kunnossa mikäli ei ole mahdollisuutta työn lomassa toimittaa ihmiskehonkaan vaatimia huoltoja? Jos noin ottaa aivoon, että työntekijät vaativat olosuhdemuutoksia, niin ilmeisesti itse olet tuossa firmassa ”tiiminvetäjänä” etkö olekkin, ja jos tuonne palkataan työntekijöitä, niin mitä sinä russutat, ettei kaikilla ole töitä…joten orjuus on sallittava niinkö? Onko mielestäsi Suomen elinkeinoelämän ja työmarkkinoiden taannuttava takaisin sata vuotta? Ole hyvä ja mieti asioita vähän syvemmin vastaisuudessa. He ovat työntekijöitä, eivät karjaa.

   Reply
   • 12.1.2019 at 16:29
    Permalink

    Olen monta vuotta nauranut eräälle David Ickelle. Nyt kun se, mistä hän on puhunut, vläillä ehkä erikoisia ilmaisuja kuten ”reptiilit” käyttäen, on toteutunut, tai toteutetaan vinhaa vauhtia meille arjeksi, en naura enää.

    Uusimmassa videoblogissaan David Icke kuvailee väestön enemmistön elämää ”likuhihna-elämäksi”, tai softaksi joka vain kulkee omaa rataansa, että onko tallainen se, mitä tarkoitetaan elämisellä?

    Hankala suomentaa, katso itse ja ole mitä mieltä haluat. Hyvää alkanutta vuotta kaikille:

    https://www.youtube.com/watch?v=El49zAQQDJs

    ”David Icke January 10, 2019 – The ’Life Program’ – What Are We Doing?

    Reply
  • 16.2.2018 at 23:48
   Permalink

   Arvo on pohjalla nimensä kirjaimellisessa merkityksessä. HÄPEÄ!!

   Reply
 • 15.2.2018 at 18:28
  Permalink

  Isoveli-valvoo nykyään jo työpaikoillakin. Ja orjatukkurit tekevät rahaa niiden onnettomien ihmisten elämällä joita valtio on kaltoinkohdellut.

  Toivottavasti porukka älyää pyytää kunnollista palkkaa. Sielä savisessa notkossa asuessa hengitystiesairaudetkin ovat jokapäiväisiä. Kun ojanpenkat kasvaa itiökasveja, ei tarvitse miettiä mistä tulehdukset johtuvat. Sellainen 25e/h olisi kohtuullinen korvaus tuosta työstä. Sen verran maksavat Mersulla ja Volvollakin.

  Reply
  • 15.2.2018 at 19:09
   Permalink

   ”Missä työntekijäliitto?”

   Ollut jo pitkään saunassa Herrojen kanssa…

   Reply
  • 16.2.2018 at 09:59
   Permalink

   Ei ole liiton syy, jos luottamusmiehet ovat kuvatunlaisia. ammattiosaston on syytä tutkia onko luottamusmiehet kelpoja tehtäväänsä.

   Reply
  • 3.10.2021 at 22:13
   Permalink

   Itse en saanut kuin noin 20€/tunti kaikilla ikälisillä atk-suunnittelijana (myös ohjelmointi). Tämä on eräällä alalla taulukkopalkka noista hommista. Kk-palkka bruttona oli silloin 3500€.

   Joku vertasi Ruotsin vastaavan työn palkkoihin. Jo vuonna 1979 olivat Tukholmassa palkat suomalaiselle kesätyöläiselle palkat noin kaksinkertaiset Suomeen verrattuina.

   Eihän täällä Suomessa silloin oikein mitään töitä ollut. Satamassa B-miehenä (tilapäinen ahtaaja) pääsi koville palkoille jos jaksoi ethdä ylitöitä, se tarkoitti yleensä päivävuoron jälkeen iltavuoroa. Iltavuoro oli hiukan lyhyempi, ehkä tunnin verran, verrattuna päivävuoroon.

   Reply
 • 15.2.2018 at 19:38
  Permalink

  Omat kokemukset Valmet Automotivelta 10 vuoden takaa : sairauslomaa ei saanut valmetin omalta lääkäriltä vaikka olisi ollut kuumeessa tai jalka murtunut, äijä antoi vain kipulääkettä tai teippasi murtunutta jalkaa ja passitti takaisin töihin.

  Jos olit sairas niin pakko oli käydä muualla lääkärissä , ja sittenkin esimies soitteli kotiin 5:30-5:45 aamulla että tulisitko kuitenkin aamulla kuudeksi työvuoroon ( vaikka olit sairauslomalla! ) Helvetin kiva kuumeessa puhua esimiehen kanssa puhelimella aamulla sairaana. Ja sehän soitti ja soitti kunnes vastaat, ja josset vastannut niin soitti perheenjäsenille ja kyseli että ”onko se nyt oikeasti kipeä?”

  Tuollainen paskahan oli varmasti laitonta mutta minkäs teit kun paikkakunnalla duunia oli joko tuolla tai kalan pakkaamossa/perkaamossa jossa liksa vielä huonompi ja kaiken lisäksi haiset kalalta duunin jälkeen…

  Nimittäin vaikka sulla olis ollut mikä koulutus niin Uudenkaupungin seudulta ei koulutusta tai osaamista vastaavia töitä saanut jollei sukulaisten tai kaverien kautta tai jollet ole oikein helvetin hyvä nuolemaan persettä 24/7

  Ainiin ja portilla puhallutettiin kaikki tehtaan puolentyöntekijät aika ajoin maanantai aamusta ja esim itsenäisyyspäivän ja muiden vapaiden jälkeen. Johtoa ei tietysti puhallutettu – reilukerho voimissaan.

  Alkometri ei saanut värähtää yhtään, edes 0,0001 promillea ja palkaton päivä kotona + esimiehen puhuttelu alkoholin vaaroista. Onneksi en itse käyttänyt koskaan alkoa mutta äijät valitteli ettei yhtä saunakaljaa enemmän uskalla juoda ettei mittari värähdä aamulla…

  Elämäni paras ratkaisu muuttaa pois tuoltapäin, nykyään duuni on mukavaa ja ihmisarvoista ja tilinauhan loppusaldo 4x se mitä autotehtaalla…

  Reply
 • 15.2.2018 at 19:57
  Permalink

  Nyt on joku työnvieroksuja päässy avautuun..velipoika töissä tuolla..alottanu lattialta ja sieltä kipuaa pikkuhiljaa,eikä oo viä tähänpäivään mennessä valitusta kuulunu..pitää välillä tahtia jopa hitaana…että revippä siitä ja opi tekee töitä

  Reply
  • 15.2.2018 at 22:29
   Permalink

   Perseennuolijoilta ei vaan aina kysytä asioita, kun jotkut kertoo ne totuudet tuostakin paskasta, mitä sopi jo odottaakkin.

   Reply
   • 16.2.2018 at 09:02
    Permalink

    Veikkaanpa, että avautuja on joku joka kuvitellut,että kaikki työpaikat on jotain start-up hipsteripaikkoja, jossa saa istua espressokuppi kourassa värikkäällä säkkituolilla MacBook sylissä.

    Reply
    • 16.2.2018 at 10:04
     Permalink

     Aika tyhmä olet. Ei teollisuudenkaan työpaikkojen kuulu orjalandioita olla, mutta jos se sinulle on ok, niin sinunlaistesi perseennuolijoiden vuoksi työntekijöiden oikeudet ihmisarvoiseen työelämään rapautuu ja luokkaerot kasvavat. Taidat olla tuolla pikkupomona tai kenties joku surkea pienyrittäjä jota kukaan järkevä ei palkkaa itselleen töihin. Jotkut teollisuuden työt nimittäin tarvitsevat ammattitaitoa josta pitää olla valmis maksamaan ja ammattitaitoista työntekijää on arvostettava, tai saa työnantaja tehdä itse työnsä, jos osaa, mutta eivät taida osata, eikö vain?

     Reply
     • 16.2.2018 at 10:16
      Permalink

      Esitit usean olettamuksen viestissäsi, ja ne kaikki menivät totaalisen väärin. Hyvä yritys kuitenkin. Ei kannata provosoitua ja suuttua noin pahoin iltapäivälehtien keskustelupalstojen kommenteista. Viimeiseen kysymykseesi on todettava, että riippuu varmasti paljon työnantajasta. Moni pienyrittäjä varmasti pystyykin, mutta on tarvinnut itselleen apureita ja siksi tarjoaa toimeentuloa myös muille. Mutta esimerkiksi Valmetin kaltaisissa menestyvissä suuryrityksissä omistajat eivät varmaan osaa kasata autoja. He ovat käyneet kouluja sitä varten, ettei tarvitsisi painaa fyysistä työtä lattialla.

 • 15.2.2018 at 20:51
  Permalink

  Ja mitä sitten kuvitellaan työntekemisen olevan?!

  Reply
  • 16.2.2018 at 11:56
   Permalink

   Mitä?.. No miten olisi vaikkapa ilman simputtamista ja kyykyttämistä oleva normaali ihmisarvoinen työpaikka? Jossa asioista pystyy keskustelemaan hyvän esimiehen kanssa jos ongelmia syntyy. Herranenaika sentään.

   Reply
   • 17.2.2018 at 15:47
    Permalink

    Komppaan. Pakolla ja ahdistamisella ei saa kenestäkään eikä missään parasta esiin. 30 v ollu hommissa (välillä työttömänä, koska työpaikkoja myyty, lopetettu tai tullu YT:t).

    Reply
 • 15.2.2018 at 21:19
  Permalink

  Nää jutut pitää just paikkansa! Kokemusta 7 kk.ta. Juuri näin toimii autotehdas.

  Reply
 • 15.2.2018 at 22:09
  Permalink

  Kiinassakin on sama meininki. Kiinaan se koslatehdas joutaa mennä! Saksan malliin sano jo tuntemattoman sotilaan Lahtinen , ne on laskenu kalorit ja joulet ja eurot. Ei ihmisen työpaikka.

  Reply
  • 16.2.2018 at 22:02
   Permalink

   Kiinaan tai itään tuo menee kuitenkin kunhan linjat saadaan vetämään kunnolla. Historiassa on se hyvä puoli että se toistaa itseään, tekniikka saattaa sinällään olla innovatiivista muttaraha loppupeleissä ratkaisee, koska rahalle täytyy saada riittävä tuotto. On kuitenkin hienoa että suoraan koulunpenkiltä on tällä hetkellä töitä tarjolla ja ammattitaitoon suhteutettuna ihan kohtuu palkalla.

   Reply
 • 15.2.2018 at 22:13
  Permalink

  Tätähän se on juuri globalisaatio tai oikeastaan globalismi, jossa tähdätään maailmanlaajuiseen hikipajojen verkostoon. Eurooppaa ja erityisesti Suomea ollaan tietoisesti viemässä kohti kaukoidästä tuttua malia, jossa lattiatason työntekijöiden ihmisoikeuksilla ei ole käytännössä juurikaan väliä. Jotta Suomestakin saadaan eräänlainen Kiina, on väestörakenne kuitenkin sekoitettava ja väestön yhtenäisyys on hajotettava, mikä onnistuu hyvin mm. matutuksen avulla. Työlliset ja työttömät on myös hyvä usuttaa toistensa kimppuun. Yhteiskuntiin muodostuu lopulta monta porrasta ja erot ”luokkien” välillä tulevat olemaan valtavat (ovat suuret jo nyt). Että paljon onnea vain sinulle Suomi, kun valitsin tämän tien.

  Reply
 • 15.2.2018 at 22:25
  Permalink

  Kuullostaa juri siltä, mitä nykyiset teollisuuden työpaikat ovat. Työtä tehdään laittomilla keksityillä työpaikan säänöillä ja oloilla huonoa palkkaa, sekä jatkuvaa kiirettä että stressiä unohtamatta. Työpaikat muistuttaa enemmän natsien keskitysleiriä, kuin työpaikkaa aitauksineen kulunvalvomisineen. Sairastaa et saa, vaikka olisi kuinka pitkäaikaissairaus tai työrajoitteet. Onneksi minulta on kielletty käytännössä pitkäaikaisen sairauden ja rajujen työrajoitusten myötä teollisuuden työt. (Jotain hyvääkin siis sairastamisessa).

  Uudenkaupungin autotehtaan kupla taas odottaa vain ja ainoastaan puhkeamistaan. Ihmisiä on jopa pakotettu muuttamaan Uudenkaupungin seudulle, asuntoja rakennetaan, ja alueelle pakkautuu ihmisiä pakotettuna tai paremman tulevaisuuden toivossa. Entäs kun autonvalmistaja päättääkin siirtää tuotannon pois? Tätä tapahtuu ympäri maailma, ja se käy silmänräpäyksessä.

  Reply
 • 15.2.2018 at 22:53
  Permalink

  Juurikin noin. Esimiehen näin peräti kaksi kertaa ja tiiminvetäjän samanverran. He sitten päättävät saatko jatkaa..ei juma…. Pidin työstäni,mutta en saanut sopparia. Todella väärin,että sellaset saavat olla töissä jotka kokoajan valittavat,laiskottelevat,ym…Työturvallisuuskin tuolla on aika retuperällä. .Ja millasia mokia nämä vakkarit tekivät,syyttivät niistäkin koulutuksessa olevia.

  Reply
 • 15.2.2018 at 22:55
  Permalink

  Hakee varmaan tuhat uutta, kun pois on lähdössä tai lähtenyt saman verran väkeä, jos ei enemmänkin. En todellakaan ylläty tuosta työntekijän kertomuksesta, joka on jo suorastaan arkea koko maassa eri työpaikoissa. Nuo pikkunilkit, eli tiiminvetäjät (pomojen perseen puhtaanapitäjät) ovat pahimpia kaikkialla, ja toimivat juurikin noin, eli valehtelevat työntekijästä pomoille mitä tahansa, jos naama ei miellytä, vaikka kuinka työnsä tekisi hyvin. En koskaan milloinkaan voisi enää teollisuuteen mennä työhän, onneksi löysin jotain parempaa.

  Reply
 • 15.2.2018 at 23:45
  Permalink

  Tunnen kaksi henkilöä jotka ovat olleet tuolla töissä ja tämä juttu pitää paikkansa ainakin heidän juttujensa mukaan. Käsittämätöntä mikä porvarien äänitorvi Ylestä on tullut kun aina hehkutetaan ukin autontehdasta.

  Reply
 • 16.2.2018 at 01:18
  Permalink

  Olin ysärillä 3v töissä ”saabilla” ja silloin sai sentään rivarikaksion vuokralle eli oikean asunnon. Talvella ankea paikka, kesällä kaupunginlahden terassit oli jees. Ei ihan noin tiukkaa ollut työilmapiiri silloin, en kylläkään ollu linjaan sidottu. Ei siellä rikastunut silloinkaan, tulipahan motivaatiota lukea lisää koulutusta.

  Reply
 • 16.2.2018 at 02:41
  Permalink

  Voin vahvistaa tarinan tavallaan todeksi ja osittain aiheelliseksi. Tosin tuota kuvauksen kaltaista työtä kutsutaan myös työksi. Velliperseet ja valittajat ei jaksa teollista linjatyötä, se ei sovi kaikille.

  Toisaalta siinä saa aivot levätä eikä paljoa tarvi stressaillakaan. Eikä vastuu kulje mukana kotiin.

  Mutta on totta että työpisteestä, osastosta jne riippuen tahti on kova eikä turhia taukoja ole. Toisaalta työt on pääosin siistejä sisätöitä. Palkkaus ei ole huima mutta kohtuullinen eikä koulutusta tai kokemusta moneen hommaan tarvita.

  Ja löytyy sieltä sluibailuhommiakin, pitää vain tietää mistä ne löytyy. Esim kunnossapidon luumut vetelee päivät pitkät kessua ja pullaa. Eikä labrassakaan tarvi pelätä että hikikarpalot pukkaisi päälle ja taukoja on niin paljon kuin mielikuvitustakin.

  Koeajon tyypit taas repii päivät pitkät autoja radalla ja tiellä.

  Tuotekehitys taas on ihan oma lukunsa. Siellä vain puuhastellaan.

  Toimihenkilöpuolella osastosta riippuen onkin sitten ne todelliset lusmuhommat. Eräänkin osaston suunnittelupuolella eletään lähinnä kahvijunasta toiseen ja käydään välillä syömässä, paskalla, röökillä sekä rundilla tehtaalla. Näiden välissä juorutaan mitä tuli Pookissa ja rannassa tehtyä ja suunnitellaan… mökkireissuja tai vastaavaa.

  Vittumaisinta kaikille on lafkassa sen syvin ongelma, se on renki, alihankkija joka tekee sen mitä päämies ei ehdi tai jaksa tai minkä saa kiristettyä Suomesta halvemmalla. Jep, joka sekunti on uhka päällä että päämies vetää tuotannon pois huomenna. Uhkasakoista on turha vikistä tai lähtee loputkin. Siellä on jatkuva kirves kaulalla ihan jokaisella herrasta narriin.

  Mutta laatua tekevät ja hyvällä hinnalla sekä nöyrästi aina päämieheltä hiukan peffaan ottamalla joten hyvä niin. Tuo rahaa seutukunnalle ja Suomeen. Kiitos siitä jokaiselle autotehtaan sankarille.

  Voi kun joskus saisivat oman sähköautomallin tuotantoon. Ei tosin onnistu ihan helpolla.

  Reply
  • 3.5.2018 at 01:12
   Permalink

   Nimenomaan alihankkija, joka polkee vielä enemmän työntekijöitä kun varsinainen herra ja meininki on samaa. Tiiminvetäjät puhuu paskaa minkä kerkee jos kokee työnsä uhatuksi ja johto uskoo puheet kyseenalaistamatta tarinoita. Turvikset tekee alipalkattuna duunia, jengi joilla kaikilla ei edes oleskelulupaa mutta tyytyväisiä, että on töitä. Pääluottamusmiehet ei välitä ja kenkää saa mitä ihmeellisimmistä syistä. Tauot vedetty minimiin. Vuokratyöfirmat ei välitä tekijöistä kun uusia tulee ovista ja ikkunoista saman verran kun kävelee ulos. Tavallinen työ ilman urakkapalkkaa mutta urakkavauhdilla. Tuotantopalkkiot maksetaan firman vakinaisille mutta ei vuokratyöntekijöille. Kaikessa kusetetaan duunaria sen minkä voi. P.s. En oo elämänkolulainen mutta tehnyt töitä muuallakin metalliteollisuudessa kun autotehtaan alihankkijalla!

   Reply
 • 16.2.2018 at 05:29
  Permalink

  Melkoisia elämänkoululaisia paikalla. Kirjoituksessa olevan kaverin kommenteissa on niin monta virhettä ettei tiedä mistä alottaa. Siellä aloittaneena alle 2v työkokemuksella koeajan palkkakin oli hieman yli 11€/h, enkä ole sen kuullutkaan olevan 9,5€/h.

  Tuo ”ensimmäisen kahden viikon aikana et tiedä mitä teet” ei suuremmalla osalla tehdasta edes voi pitää paikkaansa, vaikka yrittäisi. Sama kuin väittäisi, että pääset kahden viikon jälkeen heti esimieheksi.

  Tauko ei ole 9 min 40 sec, vaan se on parhaimmillaan jopa 12 min (ainakin suuressa osaa kokoonpanoa).

  Tiiminvetäjästä kaveri on tehnyt yleisen huonon ihmisen, mutta vaikuttaa siltä, että joko kohdalle on sattunut harvinaisen huono tapaus tai tiiminvetäjä on sanonut kirjoittajan tekevän jotain selkeästi väärin, mutta kultalusikan kanssa syntyneenä ei sitä ole itse millään tajunnut.

  Mitä sairauslomiin tulee, en voi välttämättä sanoa juuta eikä jaata, mutta oma tiiminvetäjä on heti kysynyt tarvitsenko loppupäivän vapaata, kun oli lievä särkylääkkeen heikentämä migreeni ollut tauolla.

  Tehtyä työtä on hieman pakkokin kellottaa, sillä muuten on mahdollista laiskotella, tulla hitaasti paikalle työpisteelle ja olla tekemättä työtä.

  Jokainen viikko ei tule uusi työntekijä vanhan tilalle, ellei sillä kommentilla tarkoiteta sitä, että yhdeltä asemalta näkee 100 muuta asemaa, joista joku vaihtuu vaikka sen takia, kun entinen lähtee opiskelemaan, inttiin tai toisiin työtehtäviin parin kuukauden työssä olon jälkeen.

  Tornarit eivät taas ole tehtaalla ”enemmän kuin tuttuja”. Jos jostain löytyy yksi juoro, ei se kuvaa koko tehdasta, ja sekin on todennäköisesti laitettu liikkeelle muun toisella asemalla olevan työntekijän toimesta ja koska tämä ”huhun kohde” on oikeasti tehnyt jotakin todella huonosti. Ei siis tiiminvetäjien tai esimiesten toimesta.

  Monia muitakin kohtia voisi oikoa ja muuttaa, mutta tämän elämänkoululaisen asiat ovat vain hieman eri kuin mitä väittää. Kai sitä hyväksyntää, joskin nimetöntä, on pakko tällä tavalla yrittää saada.

  Reply
  • 16.2.2018 at 10:16
   Permalink

   No wau ja sinä olet tyytyväinen vai? Tiedätkös, että työstä maksetaan muualla oikeaa rahaakin. Itse olen ihan tavan duunari metallifirmassa. Valmistamme alihankintana satamateollisuuteen kompponentteja ja kokonaisuuksia. Olen ns. erikoisammattimies, mutta ammattikoulupohjalta. Teen levytyöt koneistuksista hitsaukseen tarvittaessa itse. Kahvitauot ovat 15-20 min 2xpäivässä ja 30-35 minuutin ruokatauko ja kuselle/paskalle pääsee kun on hätä, ei niin kuin kello tai pomo sanoo. Palkat meillä on 15.5€- 23€ tunti duunareilla. Mulle on ihan sama jos sun kaltaisille käy paska palkka paskat olosuhteet paskalla paikkakunnalla, niin se on sun asia, mutta jos olet kateellinen meidän palkoista ja olosuhteista, niin muista, että voit itse vaikuttaa siihen kuinka työelämä sinua kohtelee ja tajua myös, että joukkovoima on voimaa.

   Reply
   • 19.2.2018 at 18:26
    Permalink

    15-23€ no jo on huono. Itse olen betonityöntekijä pikku firmassa ja aloitus palkka oli 17,5€ ja nyt kahden vuoden jälkeen 25€.. Joustavat työajat ja ruokatunti on tunti. Tauot 15-30min ja töihin voi mennä klo 8:00-10:00 välillä siten kun itse parhaaksi näkee. Toki 8 tunnin päivä tarvii tehdä. Pitäkää te orjatyönne.. Ai niin ammatillista koulutusta minulta ei löydy.

    Reply
    • 8.8.2018 at 12:20
     Permalink

     Jees betoni mies saa ylimääräistä palkkaa niin niitä asuntoja ei kohta pysty kukaan ostamaan Kuinka jotkut voi valittaa on ne missä työssä vain Se siinä kun ei ole opittu tekemään mitään työtä vaan istuttu liikaa koulun penkissä Lähdin maailmalle 15 vuotiaana tarvi tehdä töitä että sai ruuan ja vuokran maksuun Silloin oli myymälässäkin n.9 tunnin työpäivä lauantaina 6 Kahvitauko siinä asiakkaan välillä jos sattui olla aikaa ei mitään ruokataukoa Kesäloma viikko Siinä vapaat Onhan se hyvä että on parantunut työehdot mutta kun mikään ei kelpaa on oikein itsestään selvää että kaikista VALITETAAN

     Reply
  • 27.10.2019 at 03:54
   Permalink

   Mitä? Tuliko uratykille migreeni :D? Eihän siitä saa valittaa mister perfect

   Reply
 • 16.2.2018 at 05:58
  Permalink

  Tämä suuntaus on menossa monella työpaikalla.Työnatajat vinkuu etteivät saa työvoimaa kun orjapalkalla ei pärjää Suomessa. Esimiehiksi nostetaan ”lattialta” keskinkertaisia perseennuolijoita, hyvä tulee.Jos oli työnantajan markkinat, nyt suunta on toinen. Tätähän EK ei myönnä, vielä.

  Reply
 • 16.2.2018 at 08:54
  Permalink

  No voi raukkaa, siellä on joku joutunut oikeisiin töihin. Tehtaalla joka työllistää tuhansia ihmisiä on oltava säännöt ja niitä on noudatettava, muuten homma ei toimi. Tervetuloa työelämään!

  Reply
  • 16.2.2018 at 10:17
   Permalink

   Höpöhöpö, tuo mitään työtä ole, vaan orjuuttamista. Siinä on vissi ero.

   Reply
   • 16.2.2018 at 10:52
    Permalink

    Vesalta vaihteeksi asiavirhe. Orjuus on ihmisen pitämistä toisen (ihmisen tai valtion) vallan alla työssä ilman oikeutta palkkaan, vapautta ja omaan tahtoon perustuvaa valintaa. Orja ei pääse ulos asemastaan.

    Reply
  • 10.4.2018 at 17:47
   Permalink

   Olenkohan minä ainoa joka olen tehnyt katkeamatonta kolmivuoro työtä eikä siellä istuttu tuolilla ja katseltu Kahvitauot oli just 10 min ja ruoka tauko 20. Tuuraaja oli töissä ja siinä piti ehtiä juosta kauas ruokalaan ja ryödä ja takaisin Tuuraaja ei ollut yhtään kauemmin koska piti siirtyä tuuraan toista Onkos nää henkilöt sellaisia jotka ei ole tottunut tekemään töitä Sitä tarvi maallakin jo 13 v tehdä pellolla töitä ja lähdettävä 15 v töihin maailmalle. Siihen ei kyyllä valittamatta totu jos ei ole mitään tehnyt Pitäiskö oikein sääliä

   Reply
 • 16.2.2018 at 11:31
  Permalink

  Osa on kyllä totta… aloituspalkka on tutullani 10,64. Nyt koeajan 6kk koeajan jälkeen noussut 10,81. Raskas fyysinen työ,pitkät työmatkat kun ukista ei löydy asuntoja. Taukotilaan ei mahdu, ruokalaan pitkä matka + kallis ruoka= syö linjastolla. Mut minkä teet kun muita töitä ei oo…

  Reply
 • 16.2.2018 at 12:39
  Permalink

  Suomessa on lakisääteiset kahvitauot 2*15 minuuttia ja ruokatauko 30 min. Näitä ei voi ohittaa millään työsopimuksilla.

  Reply
  • 3.5.2018 at 01:20
   Permalink

   Kyllä vaan ohitetaan ja komeasti eikä kukaan puutu siihen! Työskentely tolla alalla on sama kun roikkus löyhässä hirressä.

   Reply
 • 16.2.2018 at 13:30
  Permalink

  Laadukasta journalismia, kun anonyymille keskustelupalstalle kopioidusta viestistä kehitetään tällainen artikkeli.

  Reply
 • 16.2.2018 at 13:48
  Permalink

  Vastaavanlaista linjatyöskentelyä ei löydy muualta Suomesta. Oikea vertailukohde ei ole konepajateollisuus jossa tahtiaika on 120 min. Autotehtaan tahtiaika mitataan yksittäisissä minuuteissa. Pitäisi osata katsoa miten homma toimii esim. Saksassa ja verrata siihen. Tai vaikkapa kännykkätehtaalta Kiinassa. Tehokkuus tehokkuus tehokkuus.

  Mikäli henkilö poistuu asemalta omia aikojaan eikä ole tekemässä työtänstä kun auto tulee asemalle kärsii koko loppuprosessi. Linjan varrelta ei siis poistuta ilman, että joku tuuraa. Kun tauko alkaa kaikki ovat samanaikaisesti tai hiemman porrastetusti tauolla. Eihän lastentarhassakaan täti painu kahvitauolle tai vessaan ilman, että joku vartioi mukuloita? Sairaanhoitaja ilmoittaa kesken leikkauksen, ”sorry käyn nyt paskalla”…

  Työ on myöskin tarkkaa. Kun tahtiaika on lyhyt pitää asemahenkilöllä olla tarkkaan tiedossa mitä tekee kun auto tulee asemalle. Ohjeet ja menetelmät pitää olla kunnossa. Henkilöllä ei tarvitse olla paljoakaan perusosaamista ennen tehtaalle tuloa kunhan annettu työ opitaan tekemään tarkasti ja riittävän nopeasti. Joillekkin tällainen työ ei sovi ja mielummin työpäivä kulutetaan työkaverin kanssa rupatellen ja siinä sivussa töitä tehden. Autotehtaalla, varsinkin kokoonpanossa, on mahdollista vaihtaa asemalta toiselle. Eli pääsee rakentamaan vähän eri osaa autosta ja näkemään vähän eri asioita. Tässä tietenkin ehtona, että henkilö osaa helposti omaksua uusia asioita.

  Ruoan hinnasta sen verran, että hernari + iso lätty yht. 4€ tai nakkikastike perunoilla ja salaatin kanssa 4,5€. Pieni lasi maitoa tai kotikalja kuuluu hintaan. Ei konkurssiin joudu…

  Reply
 • 16.2.2018 at 14:02
  Permalink

  Kuulostaa aivan tavanomaiselta työpaikalta. Vaikuttaa enemmän siltä, että valittajalla on asenneongelma ja aivan tavallisista käytännöistä revitään raivoa.

  Ja Ylilaudan käyttäminen lähteenä… Sehän tarkoittaa käytännössä sitä, että koko juttu on täysi vitsi, kun alkuperäisjuttukin on vitsi.

  Reply
 • 16.2.2018 at 15:28
  Permalink

  Kaikki tutut mitkä ovat olleet tuolla töissä, ovat välittömästi lähteneet pois, kun ovat saaneet uuden työpaikan…Eikä ole todellakaan kyse motivaatiosta tai ammattitaidosta, vaan palkasta ja työoloista!

  Reply
 • 16.2.2018 at 16:56
  Permalink

  Joku lumihiutale on nyt suivaantunut, kun ei saakaan loikoilla taukohuoneessa. Minusta tuo on kuvauksen perusteella ihan tavanomaista tuotantotyötä tehtaalla. Tuntipalkka saisi kyllä olla vähän parempi, Suomi on niin kallis maa niille jotka elävät työnteolla.

  Reply
 • 16.2.2018 at 18:43
  Permalink

  Itse olen tehtaalla töissä perus asentajana ja voin kertoa että tuo teksti oli täyttä pskaa. Ihan normaalia tehdastyötä se on ja meininki on jopa leppoista, kunhan työt tulee tehdyksi. Tuntipalkka 11e ja lisät päälle. Ruoka 4-5 euroa tavallisesti. Jos haluaa levätä tauolla niin ruokalaan ei ole mikään pakko kävellä, ei ruokatauon kuulukaan olla mitään ravintolassa seurustelua ja herkuttelua. Viestin kirjoittaja vaikuttaa räkänokalta joka ei kykene työntekoon ja jolla on vikaa sekä asenteessa että järjessä. Tehdastyö on raskaampaa kuin animerunkkailu kotisohvalla, ja heikot karsiutuu onneksi äkkiä pois ahkerampien jaloista.

  Reply
  • 26.3.2018 at 09:41
   Permalink

   Heh, kaltaisesi ”ahkerat ja korvaamattomina” itseään pitävät on kyllä teollisuudessa vuosien saatossa tullut nähtyä. Yleinen nimittäjäkin teille löytyy, se on pomon perseennuolija. Käytännössä teidän ja kaltaisesi metodit työmaalla onkin seuraavanlaiset. Ensinnäkin käytätte koko työaikanne toisten tekemisten kyttäilemiseen, aivan kuten sinäkin annat kirjoituksessasi ymmärtää, että toiset ovat mielestäsi laiskoja, joten selvästi kuulut näihin kyttäilijöihin. Työntekonne varsinaisella työajalla onkin ihan näennäistä ja silmänlumetta. Toisekseen, se millä taas nuolette sitä pomon persettä ja osoitatte tälle ahkeruutenne, onkin jäädä varsinaisen työajan yli ylitöihin, vai onko se nyt nykyajan termein joustamaan, mutta vain siitä syystä, että ette ehtineet kyttäilyltänne ja paskanpuhumiseltanne tekemään niitä töitänne työpäivän aikana. Pankaas vaan te muut seuraten työpaikoilla näihin kriteereihin lukeutuvia tyyppejä, jotka todellisuudessa on ne suurimmat talon kusettajat, vaikka korvaamattomina itseään pitävät pyrkien pomon suosioon. On sitä vuosikymmenten kokemus eri teollisuuden työpaikalla opettanut erottamaan nämä suurimmat lusmut, joille tasaseen tahtiin kertyy ihmeellisesti näitä joustoja ja ylityötunteja, mutta silti ei varsinaisella työajalla saa mitään aikaan. Jopa tupakkia polttavat ovat näitä lusmuja ahkerampia, sekin on nähty. Ps. Johan oli liitonkin lehdessä tuosta Ukin autotehtaalta juttu, ja pian tuo autotehtaan kupla puhkeaa.Saapa nähdä kumpi lähtee ennen, loputkin työntekijät, vaiko maineensa ryvettänyt mersu.

   Reply
 • 16.2.2018 at 18:51
  Permalink

  Sanonpa minäkin jotain, vaikka kaikki on sanottu. Kun Neuvostoliitto kuoli pois kohta 30-vuotta sitten. Hävisi kapitalisteilta ja Työnantajaliitoilta se pahin mörkö pois ja samalla pelko hävisi pois, jota liituraita-herrat pelkäsivät huonot housuissa 1970-luvun taistolaisaikojen menoa, jolloin heidät oli ajettu Suomessa suorastaan nurkkaan. Kaikki oli EK:n edeltäjälle synkkää ja pimeää ahdistavaa aikaa, sillä tuolloin ammattiyhdistysliike oli voimissaan. Liiankin voimissaan, sillä kaikki on yhtä heiluriliikettä ääripäästä toiseen. Tuolloin ammattiliitot suorastaan pitivät työnantajaliittoja ja maan hallitusta aina eduskuntaa myöten pihdeissä jatkuvilla lakoillaan – useinmiten vieläpä korpilakkoja – tuotantoa jatkuvassa epävarmuuden tilassa aina kun vain karva takapuolessa kääntyi silloin lyötiin perseet penkkiin tai marssittiin kotiin vastalauseena vaikkapa veemäiselle kympille. Kommunismi tuhoutui omaan mahdottomuuteensa ja rajantakainen Neuvostoliiton karhu muuttui Venäjän karhuksi ja selkänoja suomalaisilta kommunisteilta ym. vasemmistolta ammattiyhdistysliikkeineen katosi kuin tuhka tuuleen. Siitä seurasi yltiökapitalismi, jossa työnatajaliitot rulettavat röyhkeästi kvarttaalitalouden oppien mukaisesti ja pörssikurssit ovat se suurin jumala, jota kumarretaan kuin kultaista vasikkaa. Samalla työn ylenpalttiset työntehokkuuden vaatimukset tuotannon virtaviivaistamisineen ovat menneet ultratasolle, jossa työpaikkoja on siirretty halpatuotantomaihin Aasiaan ja Afrikkaan tuotantolaitoksiin, jotka ovat käytännössä orjakaleereja työntekijöiden aseman ollessa palkkoineen äärimmäisen surkealla tasolla ilman mitään sosiaalisia etuja sairaslomia tms. Tuotantotilat ovat ”ylikansallistettuja” eli ahtaita, huonot valaistus, paloturvallisuus mitätön, rakennukset romahtamispisteessä listan ollessa loputon. Näitä kehitysmaiden orjatuotantolaitoksia käyttävät hyväksi etenkin vaateteollisuuden kansainväliset tunnetuimmat brändit esim. Kiinassa, jossa työolosuhteet ovat nimenomaisesti Uudenkaupungin mallilla toteutettuja. Vuokrafirma on yksi perkeleellisimmistä keinoista heikentää työntekijän asemaa, jolla pyrkivät yritykset minimoimaan sosiaalikulut, lomat, sairaslomat ym. työsuhteeseen kuuluvat työntekijälle työsuhdelain edellyttämät ansaitut edut. Takavuosina eräänä keinoina niin julkinen kuin yksityinenkin taho käyttivät määräaikaisten työsuhteiden esim. kolmen kuukauden pätkissä kestoisia työsopimuksia, joissa työnantaja pääsi luistamaan lomapalkoista, -korvauksista ym.
  Kun kaiken suurin jumala on raha ja ihminen on vain ”aineeton” ”tuotannonväline”, jota ei katsota omaavan mitään inhimillisiä tarpeita sen enempää kuin yksi ratas tuotantokoneen sisuksissa, silloin ihminen on arvoton aina henkeäänkin myöten, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että ihmisiä voisi ampua kuin ennen Fasaaneja kasapäin huvikseen. Eikä siitä sitten sen enempää. Maailmasta on tullut maanpäällinen helvetti, jossa oravanpyörä vertaus entiseen maailmaan tarkoittaa sitä, että tuolloin elämä olisi ollut kuin kylpyläloma, sillä työntekijöistä edes oli lakisääteisiä sanktioita huolehtia ja kohdella heitä arvokkaasta, vaikka ”työrukkasia” olivatkin. Ja kaiken kukkuraksi lesti Sipilän tuon kieron keinottelijan ja puliveiraajan hallitus jakaa liikemaaiman periaatteet viimeistä pilkkua myöten, kuten hallituksen toimet ovat osoittaneet ruoskiessaan suomalaisia raskautettuja sillä aikaa kun maailmalta saapuneet onnenonkijat ja loiset elätetään kuin valtiovieraat ja kaikki heidän rikolliset tekonsa ajetaan kantasuomalaisten niskaan. Nyt jos koskaan olisi kirveellä töitä kaikilla tauoilla höystettynä.

  Reply
 • 16.2.2018 at 23:49
  Permalink

  Omalla kokemuksel voin kertoa, ettei täst tekstist suurin osa pidä paikkaa. Tauot kestää ainaki 10 min ja ruokatauko ainaki 20min. Pääset myös taukojen välissä vessaan tai tupakille jos soitat/huudat korvaajan/tiimarin paikalle. Ite ainaki tiesin jo heti saman päivän mitä mun kuuluu siel tehdä ja vaik olinki aluks vuokrafirman kautta 6kk koeajal, pääsin heti valmetin kirjoille ilman toista koeaikaa. Ja se nyt on ihan omast asenteest kiinni mite tuol menee.

  Reply
  • 9.3.2018 at 09:05
   Permalink

   Jännästi te autotehtaan puolustajat jokainen otatte tuon ”asenteen” kirjoituksiinne, joka kyllä kuvastaa selvästi sitä, että kirjoituksessa on perää, kun ette muutoin kykene perustelemaan yksikään niitä hyviä puolia, saati kuomoamaan väitettyjä väitteitä. Itselläni ainakin on niin, jos kuulen hiukankin epäilyttäviä juttuja työpaikasta, kierrän sen kyllä mahdollisimman kaukaa, ja joka kerta työpaikkaa vaihtaessa kaivan firmoista kaiken mahdollisen kuran, joihin olen pyrkimässä. Kyllä työviihtyvyys ja palkka on se päälimmäinen asia uutta paikkaa valittaessa. Olen ihan tarpeeksi saanut vastaavista oloista metalli firmoissa, eli huonosta johtamisesta, laittomista työpaikan säännöistä ja oloista, huonosta jopa kiusaavasta ilmapiiristä, unohtamatta siihen kärsimykseen nähden liian alhaisesta palkasta.

   Reply
  • 14.4.2018 at 09:52
   Permalink

   Onhan siellä joku tyytyväinenkin on ilmeisesti oppinut aikaisemmin tekemään töitä Nykyään vaan valitetaan ja taas valitetaan

   Reply
 • 17.2.2018 at 02:43
  Permalink

  Teksti osittain totta, osittain henkilön henkilökohtaisia ongelmia työnantajaa/esimiehiä tai sitä tiimaria kohtaa. Mielestäni on aivan turha rueta vertaamaan omaa työpistettään kyseisen henkilön kokemuksiin, koska ihmiset ovat erilaisia eri pisteillä daa?
  Ja ne jotka eivät edes ole kyseisessä työpaikassa töissä tai joku sukulainen olkoot sitten maailman mahtavin veli tai paras kaveri niin miettisivät vähän mitä kommentoivat vaikka anonyyminä ”oikeutta” pääsisivätkin jakamaan koska faktoistahan he eivät tiedä sitten p’n vertaa.
  Ja jokkepappa en ymmärrä mistä revit nuo ruokahinnat?? Joko olet aika huikeat alennukset saanut tai elät suuressa valheessa….

  Reply
 • 17.2.2018 at 08:12
  Permalink

  No, tämäkin ongelma (raskas ja ikävä tehdastyö) loppuu ennen pitkää, koska automatisaatio.

  Ellei sitten valtio sääntelyllään ja verotuksellaan pilaa sitäkin kehitystä kuten sillä tyypillisesti on tapana.

  Reply
 • 17.2.2018 at 11:25
  Permalink

  Pari vuotta sitten kun ”jouduin” työttömäksi ja ”pääsin” Te-toimiston työnhaku kurssille. Takana kokoelämän työura. Tämä kouluttaja ehdotteli että hakisin sinne töihin muuttaisin uuteenkaupunkiin. Kysyin että mitä tietoa esim. palkkauksesta ja pärjääkö sillä kun talo on täällä ja akalla kuitenkin vielä työpaikka ja onko siellä yleensä asuntoja. Ei osannut vastata yksinkertaisiin kysymyksiin ja kohautti olkapäitä ja tuhahti että eikö pääasia ole että on työtä. Vastasin 35 vuoden työkokemuksella että EI jos sillä ei pärjää. No onneksi eläke jo häämöttää ja saa jättää tämän paskan taakseen. Sääliksi käy niitä ikääntyviä työttömiä joiden työllisyysmahdollisuudet ovat nollan luokkaa ja ainakin yhden TE-toimiston virkailijan mukaan tämä on ollut vasta alkusoittoa, pahempaa on tulossa jos hallitus ja siniset, priimusmoottori tälle, saavat pitää päänsä. Tuntuu kuin uudenkaupungin autotehdas on joku hallituksen ja EK:n kokeilu missä palkat ovat sitä mahdollista alinta ja työtahti on urakkaluontoista tuntityötä surkealla tuntipalkalla, kuin paluuta 50-luvulla. Erehtyvät kyllä jos kuvittelevat nuoremman sukupolven alistuvan tällaiseen. Moni voi käydä kääntymässä mutta kykintä nostetaan heti kun parempi paikka löytyy. Sitähän tuo jatkuva työvoimapula uumoilee, porukka ei viihdy ja vaihtuvuus on rajua ja muuallakin avautuu työpaikkoja. Voivat ottaa vuokarfirmoilta halaptyövoimaa mutta uskaltavatko ottaa riskin että alkaa tulla sutta ja sekundaa ja tuottavuus romahtaa. Niin ja ainakin meillä joutuivat maksamaan 13,50 vuokratyövoimalle vaikka istuskelivat perseellään huonosti johdetun esimiestyö takia. Noista tosin luovuttiin vuoden jälkeen kun kustannukset kasvoivat huimasti verrattuna tuottavuuteen. Kyllä tämän päivän firmojen menestyksen avain löytyy siitä että porukka viihtyy työssään, ei orjamainen käskyttäminen ja kyttääminen.

  Reply
 • 17.2.2018 at 14:29
  Permalink

  Joo pelon ilmapiirillähän tuota paikkaa johdetaan, muutaman virheen teet niin saat uhkailuja perään ja palkkaa ei todellakaan tule mitään 30k vuodessa ota tuosta luvusta kymppitonni pois niin pyöritään oikeissa luvuissa.

  Reply
 • 17.2.2018 at 22:05
  Permalink

  Ihminen ei ole kone. Jostain kohtaa prakaa jos koko ajan tekee täysillä. Toki töissä tehdään töitä, mutta kyllä nykyään saa lukea oikeasta orjatyöstä ja sääntöjen kiertämisestä. Jos fysiikka kestää niin psyyke kyllä prakaa. No, halvin työntekijä on paperiton ja ilmeisesti heitä palkataan mielellään…

  Reply
  • 19.2.2018 at 13:31
   Permalink

   Kyllä koneetkin prakaa, jos liian kuumina käyvät. Lämpö sulattaa jopa metallin, se on luonnonlaki. Koneetkin tarvitsevat huoltoa, ihminen onkin vain kertakäyttöosa, joka korvataan toisella ihmisellä. Näin meillä tässä ajassa.

   Reply
 • 18.2.2018 at 09:30
  Permalink

  Mikäli olet tullut henkilöstöyrityksen kautta töihin ja siellä suorittanut 4 kk koeajan niin taloon siirtyessä ei ole uutta 4 kk koeaikaa. Tutustukaa työsopimuslakiin FINLEX In sivulla. Mutta muuten kuulostaa ihan hanurista koko Valmet automotive. Jo se että eivät vastanneet nykysuomen kyselyyn kertoo sen että salaavat jotakin. Ja tuollaiset luottamusmiehet kun siellä on niin ainahan niitä voi ”kouluttaa” työajan ulkopuolella.

  Reply
 • 19.2.2018 at 05:37
  Permalink

  Allekirjoitan täysin tuon tekstin. Työelämässä 20v olin tehtaalla 2v. Ruoka on maidolla ja salatilla 8€ . Palkka on 1500€ vaikka työkokemus 20v. Matkakuluihin 500€ kk vuokraan 500e kk ja ruokaan 200€ kk käteen jää 300€. Esimiehiä ei näy ikinä välillä jopa tulevat viinan hajuisina töihin. Tiimin vetäjät ottavat huom 20v yhden silmä tikun jonka syyksi laitetaan kaikki virheet. Tätä Henkilöä myös kiusataan niin kauan kunnes ottaa lopputilin ja siirrytään seuraavaan kun toinen lähtee. Palkka on paska ja työ urakka työtä. Ja 20v tiimin vetäjä kertoo kaiken eteenpäin minkä kerrot salaisena tietona. esimiehet käyvät kerran päivässä heiltä ei irtoa apua vaikkq tiimin veräjät aiheuttavat potkuja ilman syytä muille.,esimiehet suurin osa ovat kouluttomia. Osa alkoholisteja joka pv haisee vanha viina. Ruoka paikalle kävelee 15min ja jonotus 10min 5min aikaa syödä. Tehtaan asiaapäin vittua. Saat paremmat rahat kun olen työttömyys.rahalla sossu maksaa vuokran jää käteen 700€ nytten tässä työsssä ei jää kuin 300e vanhassa työpaikassa jäi 2500€ käteen vuokran maksun jälkeen missä taas olen töisdä ja työntekijöille järjestetaan ilmainen matka kun taas ukissa ei. Samaa mieltä tämän herran kanssa

  Reply
 • 19.2.2018 at 05:47
  Permalink

  4 kaveriani erotettiin koska tiimin vetäjä ja loppu ryhmä laittoi kaikki virheet heidän syyksi ja kiusasi erittän julmalla tavalla. Yksi kavereistani yritti riistää henkensä todella rajun ja pitkän kiusaamisen takia tuolla töissä esimiehet esim nimi :pirita kolautti vain olkapäitä ja sanoi tätä työelämä on ja kaveri vieläkin on sairaala hoidossa. Olin myös tehtaalla 2v ja yhdestä tehdään aina syypää vaikka näin ei olisi jopa esimiehet kiusaavat henkilöitä.

  Reply
 • 21.2.2018 at 08:56
  Permalink

  Asennevammaiset eivät pärjää missään.

  Reply
  • 31.12.2018 at 15:00
   Permalink

   Kaikki eivät vaan myy Markku itsekunnioitustaan rahalla.

   Reply
 • 10.3.2018 at 13:52
  Permalink

  Olinpa siellä minäkin. Kokemusta on elektroniikan, metallin kokonnpanon,putkiasentajan ym. ym. hommista. Millään tavalla ei kokemustani huomioitu, vaan tyrkättiin yksinkertaisimpaan mutterin kiristys hommaan hinalle. Tuo kusitaukojuttu on ihan totinen tosi. Kun kysyin, että kuinka tästä ehtii kusella käymään, kun koreja on 15 kokoajan jonossa ja lisää tulee. Vastaus oli ”kuse housuus,jose et kahvitaukoon asti kestä”. Että tämmöistä työhönperehdyttämistä ensimmäisenä päivänä. No enpä tuolla kauaa vanhennut.

  Reply
 • 22.3.2018 at 20:27
  Permalink

  Vielä 60-luvulla ihmiset osasivat käyttää joukkovoimaa. Vittumaiset pomot kannettiin pihalle ja vittumaiset insinöörit saatiin kuriin istumalla. Työnantaja oli voimaton koska jokainen osallistui ja asiat saatiin säädyllisille raiteille.
  Nykyajan työssäkäyvät ovat valitettavasti omaan napaan tuijottelijoita. Alistuvat kaikkeen ja tekevät kymmenen ihmisen työt ja sitten kotona kiukutellaan.

  Reply
 • 23.3.2018 at 23:28
  Permalink

  Markku kirjoitti tosia Mitähän nykyään tapahtuis jos kävis itselle niin kun minulle Olin viidentoista niin jouduin kaupassa tekemään noin 55 tuntia viikossa töitä ja palkka 50 kk sillä oli pärjättävä Nykyään muuta kun valitetaan jos on asiallinen työntekijä niin pärjää mutta näitä huithapeleita ja krapulaisia ei voi kukaan työllistää Lopettakaa marmatus ja keskittykää työhönne

  Reply
 • 7.4.2018 at 13:48
  Permalink

  Pystyn myös täysin allekirjoittamaan kyseisen tekstin. Olin töissä kyseisessä tehtaassa hiljattain puolisen vuotta. Haluaisin kuitenkin vielä lisätä, että vaikka työ on helvetin epäsäännöllistä, raskasta, erittäin kiivas työtahti(urakkaluonteinen) suhteutettuna alhaiseen tuntipalkkaan, niin tämän kaiken kruunaa vielä 4-vuorotyö malli, josta ei artikkelissa mainittu. Tähän työvuoro malliin talossa siirryttiin viimevuoden elokuun alusta lähtien 3-vuorotyö mallista. Tämä 4-vuorotyö malli tarkoittaa sitä, että ihminen ei enää nuku sillonkuin pitäisi ja aikaa palautumiselle edellisistä työvuoroista ei ole ja pää on niin sekaisin ettet tiedä onko nyt yö, päivä, viikonpäivä, kk jne. Varoituksen sanana sanon niille, jotka mielivät tehtaalle töihin, että sen jälkeen voit sanoa hyvästit parisuhteelle, vapaa-ajalle ja muulle elämälle.

  Reply
  • 12.4.2018 at 08:13
   Permalink

   Suomen roska media yrittää vieläkin pitää autotehtaan kulisseja pystyssä, johan metalliliiton lehdessäkin oli kattava juttu koko roskasta. Viimeksi ts kirjoitti kehuvasti autotehtaasta. Yhä kehuskellaan tuota puhkeavaa kuplaa ja sen jatkuvia rekrytointeja, unohdetaan vaan kertoa, että yhtä palkon lähtee toisesta päästä ulos kuin on tulkijoitakin, saa nähdä kuinka kauan on enää tulijoitakaan, ja kuinka kauan mersu antaa maineens mennä vituiksi, ja siirtää tuotannon muualle, sittenhän se kupla räjähtää käsiin, ja koskee myös sitä asuntokuplaa joka sinne on muodostunut.

   Reply
 • 9.4.2018 at 14:55
  Permalink

  Da-De, tapauksesi ei sovellu mitenkään tähän, olit 15-vuotias lapsi ja vanhempasi olivat sinusta vastuussa. Olit omasta aloitteestasi ilmeisesti kotoa käsin kesätöissä, turha kirjoitella sellaisista lähinnä ajankulutöistä. Niitä lähes jokainen opiskeluaikanaan on tehnyt tilapäisesti ja ei ollut huollettavaa perhettäkään. Kirjoittelet aivan eri asioista, ei sovellu tähän aiheeseen mitenkään.

  Reply
 • 25.4.2018 at 22:43
  Permalink

  Aika paljon kirjoitustaidottomia henkilöitä arvostelemassa tehdasta. Ei tuolla ”pääomalla” ja ilmeisillä laiskangeeneillä ole muuta hommaa teidänlaisille tarjolla. Olkaa tyytyväisiä, jos jossain duunissa olosuhteiden pakosta tarjotaan töitä koulupudokkaillekin.

  Reply
 • 28.4.2018 at 23:37
  Permalink

  Luvin tarinaketjunne aiheesta ja ihmettelen syvästi sitä, kuinka hajanainen tämä teidän
  työyhteisönne on.
  Olen itse ollut metallialan yrittäjänä ja työnantajana 44 vuotta, nyt hetken eläkkeellä, matkan
  varrella on ollut hyviä aikoja ja rajuja pudotuksia, jossa on kaikki omaisuus välillä nollattu.
  Olen aina vaatinut, että omat työntekijäni kuuluu omaan ammattiliittoonsa ja hoitavat sen
  välityksellä omista eduistaan. Työnantajilla on omat etujärjestönsä ja työntekijöillä tulee olla
  myös omansa, jos ette kuulu omiin liittoihinne, niin ei teidän asioitanne kukaan tule korjaamaan.
  Palaamme takaisin kohti orjayhteiskuntaan jos olette niin saamattomia nahjuksia, ettette
  ymmärrä hoitaa asioitanne yhteisvoimin. Otin nuorena miehenä kesäpestin laivaan, jolla halusin
  nähdä maailmaa laajemmin, laiva ei lähtenyt satamasta ennen kuin olin liittynyt merimiesunioniin.
  Näin tulisi olla teilläkin, että liukuhihnat ei lähtisi liikkeelle, ennen kuin jokainen on hoitanut
  liittymisensä yhteiseen etujärjestöön. Työnantajat on saanut murrettua työntekijöiden yhteisen rintaman, pitkäaikaisella haukkumisella ja solvaamisella, näitä ammattiliittoihin kuuluvia ja heidän liittojaan.

  Vinkki: Liittykää omiin liittoihinne, sen kautta olonne varmasti paranevat, se on loppujen lopuksi myös työnantajallenne parempi vaihtoehto, kun työssänne viihdytte paremmin ja puhallatte yhteen hiileen,
  nyt vaan pissailette siihen.

  Reply
  • 3.5.2018 at 01:45
   Permalink

   Työyhteiskunta on muuttunut niin, että se mitä oli ennen ei ole enään. Vaikka olet liitossa maksat jäsenmaksut niin jos pääluottamusmies ei puutu epäkohtiin vaikka näkee ne on keinot aika vähissä varsinkin jos työtä tekevä pelkää menettävänsä työpaikkansa. Itse olen aina ollut liittoaktiivi mutta facta on se, että kun firmat ottavat työntekijät vuokrafirmoilta töihin, ei kukaan pidä heidän puoliaan vaikka kuuluisi liittoon, ei edes välitä. Toisena ilmiönä on maahanmuuttajat, joilla ei ole käsitystä suomen palkkatasosta. He tekevät sen työn alipalkattuna meikäläisten jäädessä kotiin koska työllä ei elä, eikä se ole kannattavaa. Samalla saadaan se yhtenäinen linja rikottua koska vaikka me suomalaiset yhdistyisimme samalle linjalle niin maahanmuuttajat menevät töihin kun pelkäävät lopputiliä. Se on surullista, että ihmiset ovat taantuneet palkkojen suhteen ja työstä on tullut ei kannattavaa. Jokainen meistä ei varmaan välittäisi siitä jos tauko on lyhyt, työ on raskasta ja joskus täytyy joustaa jos palkkaus on kohdillaan ja työolot tekijälleen edes siedettävät….sorto on sortoa jos työntekijöitä kohdellaan kuten kuraa ja se näkyy sekä sairauslomissa, että tuotannossa

   Reply
 • 12.6.2018 at 09:52
  Permalink

  Tulkaa kommarit takaisin, ja olkaa niinkuin ennenkin, muuten kapitalistit meitit elävältä syö, tai Kiinaan minkin rehuksi myö.

  runoili joku tuntematon nimimerkin takaa jossain.

  Hyvinvointivaltio, se oli jotain joka saatiin kiitos kommunismin haamun, ja menetettiin kun kommunismin haamu katosi.

  Reply
 • 27.8.2018 at 21:14
  Permalink

  itsekin jäädessäbi insinöörin töistäni pakko työttömäksi (ikärasismin takia yli 50V) niin johan alkoi myllytys oli jos minkäkin firman rekrytoijaa soittelemassa uuteenkaapunkiin linjalle,no otin mielenkiinnosta auton alle eteläsuamesta ja läksin katsomaan sovittua paiukkaa, autoromutehtaalle, päivän sitä touhua kattelin että näin hienoa ja upea työympäristö ja muuta kaunista maalailua sain kuunnella kahden rekrytoijan tulituksessa, ja selkeästi näin 30V työurani ja omankin yrittäjyyteni tuomalla kokemuksella että jokin tässä nyt mättää ja sanoin lopuksi että ei kiitos minuuttiaikataulu robotin pelleksi ja olemattomille tauoille yms paskalle minkä kyllä kaiken kiiltokuvatarinoiden läpi huomasin ja onneksi en mennyt kaveri jäi ja meni ja tuli parin viikon päästä pois sanoen että hullun hommaa kusetusta ja täysin laitonta toimintaa työnantajalta alipalkkauksineen orjatyötä ilmais hinnoilla, hullukaan mene tuollaiseen paikkaan töihin, paitsi kiinalaiset orjatyövoima.samoin useassa muussakin työssä nykyisin trendi näyttää olevan kusetetaan työntekijää minkä keritään ja laista viis väliä, jos normi palkat on aina ollut viim 12V esm,23€/H ja nykyisin jokapaikassa maksimi samasta työstä onm 11€/H jokin siinä silloin mättää ja vetää välistä törkeästi. kukaan noilla palkoilla tee yhtään mitään enää eihän sillä edes elä vuokran maksun jälkeen.tyhmiä kansa kusetetan nykyään mennen tullen joka välissä jo, nini hallitus kuni TE-toimistot,liitot sulkee silmänsä kun saaneet korruptiorahaa mukavasti omaan taskunu ja kokoomus saa agendansa toteutettua maa orjatyövoiman kaatopaikka ja ilmaiseksi työskentelety kokoomuksen loisille jo.hallituksen avustuksella ja perustuslakia pyyhitään perseet ei mitään rotia enää missään kohdin ja naivit suomalaiset kuvittelee että kaikki on hyvin kun töitä kerran on, tyhmyys senkuin lisääntyy ja kansa orjuutettu.

  Reply
 • 22.12.2018 at 16:08
  Permalink

  Esimiehet uusia ja eivät tiedä oikein itsekään missä mennään ja muutenkin koko johto täysin perseestä ja asiat tehtaalla huonosti organisoitu.

  Reply
 • 31.12.2018 at 15:06
  Permalink

  Mietein hakemista mutta en taida hakea näiden juttujen perusteella.Edellisestä työpaikassa tuli tutuksi työntekijät jolle on annettu liikaa valtuuksia ja jotka eivät missään nimessä kuuluisi lähellekkään tiiminvetäjän asemaa.Täysin arpapeliä kuka valitaan mihinkin ja kuka lähtee kuka jää.Eikä todellakaan valita parhaita joskus jopa potkaistaan hyvä ulos siksi ettei oma asema vaarannu.Palkka näyttää olevan surkea.Työnteko ei haittaisi olen kyllä sitä mieltä että töissä ollaan töissä eikä juttelemassa.Voin syödä huoneenlämpöisiä eväitä ei sekään haittaisi.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.