Yle väittää Suomesta kielteisen päätöksen saaneen tulleen ammutuksi Irakissa – Näin Migri vastaa

Migri vastaa Ylen esille ottamaan tapaukseen liittyen seuraavasti:

Yle kertoi uutisessaan maanantaina 12.2. Suomesta turvapaikkaa hakeneesta irakilaisesta miehestä, joka palasi kotimaahansa sen jälkeen kun oli saanut sekä Maahanmuuttovirastosta että oikeusasteista hakemukseensa kielteisen päätöksen. Uutisen mukaan hän joutui kotimaahan paluunsa jälkeen ammutuksi.

Tapaus on inhimillisesti äärimmäisen valitettava. Olemme virastossa tapauksen osalta median tietojen varassa, sillä Maahanmuuttoviraston toimivalta ei ulotu Suomen rajojen ulkopuolelle eikä kellään Suomen viranomaisella ole velvollisuutta tai oikeutta seurata vieraan maan kansalaisia muualla kuin Suomessa.

Emme voi ottaa kantaa yksittäistapaukseen, koska yksittäiseen turvapaikkahakemukseen ja -päätökseen liittyvät tiedot ovat salassa pidettäviä. Voimme kuitenkin avata päätöksenteon taustoja yleisellä tasolla.

Noudatamme voimassaolevaa lakia, jota emme voi virastossa muuttaa

Uutisen mukaan hakija on palannut kotimaahansa sen jälkeen, kun hänelle tehdyn päätöksen oikeellisuuden ja laillisuuden on tarkastanut hallinto-oikeus eikä korkein hallinto-oikeus ole antanut valituslupaa.

Tämä tarkoittaa sitä, että tapauksessa on käyty läpi kaikki Suomen lain meille antamat mahdollisuudet myöntää hakijalle kansainvälistä suojelua Suomesta.

Päätöksentekijät eivät voi olla vastuussa palautuksen jälkeisistä tapahtumista, jos täällä on arvioitu kaiken käytössä olleen tiedon mukaan, että palautuskiellon olosuhteita ei ole olemassa ja samaan arvioon ovat päätyneet hallintotuomioistuimet.

Maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikka sekä sitä kautta luotu lainsäädäntö luovat raamit meidän päätöksenteollemme. Päätös siitä, halutaanko näihin muutoksia, on poliittinen kysymys ja kuuluu poliittisille päätöksentekijöille.

Päätöksenteon pohjana kaikki tieto, jonka saamme päätöksentekohetkellä

Olennaista on muistaa, että päätöksenteossa tutkitaan ne uhkat ja vainon vaarat, jotka meillä on ollut tiedossa päätöksentekohetkellä.

Emme voi tietää, onko näillä tuoreilla tapahtumilla yhteyttä niihin seikkoihin, joita hakija on ottanut esille turvapaikkatutkinnan yhteydessä.

Irakin turvallisuustilanne vaihtelee merkittävästi alueittain

Julkisessa keskustelussa puhutaan usein siitä, pitääkö Maahanmuuttovirasto tiettyä aluetta turvallisena vai ei. Kyse on kuitenkin tätä huomattavasti yksityiskohtaisemmasta arviosta.

Irakissa turvallisuustilanne vaihtelee merkittävästi alueittain, eivätkä aseellisen selkkauksen vaikutukset ulotu maan kaikkiin osiin. Konfliktin voimakkuus Irakissa ja sen yhteydessä siviileihin kohdistuvan väkivallan taso on tietyillä alueilla korkeampi kuin toisilla. Esimerkiksi Pohjois- ja Etelä-Irak ovat pysyneet vakaampina, kun taas ISISin aiemmin hallitsemilla alueilla on edelleen epävakautta. Turvallisuustilanne voi vaihdella kuitenkin hyvin nopeasti, ja tilannetta seurataan jatkuvasti.

Turvapaikanhakijalle voidaan lain mukaan myöntää kansainvälistä suojelua maan yleisen turvallisuustilanteen perusteella, jos tilanne on niin vaikea, että kuka tahansa alueella oleskeleva olisi vaarassa joutua oikeudenloukkausten kohteeksi. Irakissa väkivallan uhka on äärimmäisen korkea alueilla, joissa käydään aktiivisia taisteluja, eikä näille alueille palauteta ketään.

Kuitenkin esimerkiksi Bagdadissa väkivallan voimakkuus ei ole sellaisella tasolla, joka olisi todellinen uhka oikeudenloukkauksien kohteeksi joutumisesta kenelle tahansa kaupunkiin palaavalle. Tämä Maahanmuuttoviraston arvio vastaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen sekä korkeimman hallinto-oikeuden näkemystä.

Yksittäistä hakemusta ratkaistaessa otetaan huomioon aina jokaisen hakijan yksilölliset olosuhteet, joiden vuoksi hän olisi henkilökohtaisesti vainon vaarassa kotimaassaan. Päätöksen lopputulokseen vaikuttaa siten hakijan kotipaikan lisäksi aina myös hänen henkilökohtainen tilanteensa.

Päätöksenteossa arvioidaan aina, onko hakijalla mahdollisuus hakeutua asumaan muualle kotimaahansa. Jos sisäinen pako on mahdollinen, myöskään äärimmäisen korkean väkivallan alueilta tuleville hakijoille ei myönnetä kansainvälistä suojelua.

Lähde: Migri

Katso myös:

10 thoughts on “Yle väittää Suomesta kielteisen päätöksen saaneen tulleen ammutuksi Irakissa – Näin Migri vastaa

 • 13.2.2018 at 14:21
  Permalink

  Takas vaan kaikki loiset. Toikin oli yksittäistapaus. Ei merkitystä.

  Reply
 • 13.2.2018 at 14:41
  Permalink

  Suvakkien on hyvä ulvoa, kuten aikoinaan ”oikeitteinkin” toimittajien sekä nykyisten politrukkien, joiden palkan maksavat veronmaksajat suoraan ja erilaisina tukiaisina kaupallisille mediataloille MTV, 3 milj. ilman mitään vastuuta sekä kärsimättä kauniisti sanottuna lieveilmiöistä, joita nämä kiiltokuva -pojat ovat tuoneet suomalaiseen yhteiskuntaan suomalaisille töistään ja veroihinsa väsyneille kansalaisille vain joutuakseen itse poseen kun ”kestävyysvajeen puolittaja” vetää suoraan pataan tai särkee omaisuutta. Mutta onhan meillä lesti-sipilän ”neuvoantava” lohkaisu: ”Ei saa suuttua!”

  Reply
 • 13.2.2018 at 14:54
  Permalink

  Minusta tässä koko asiassa on positiivinen viesti: Kannattaa koittaa saada loppuiän ilmainen ylläpito jostain toisesta maasta kuin Suomesta.

  Ehkä nämä loiset jatkossa koittavat jotain toista maata kuin Suomea. Puolan ja Balttian maiden kanta on jo kansainvälisestikkin selvä ja siksi sinne ei olekkaan tunkua. Jospa tämä nyt ajaisi loisia Suomesta pois, muihin vaarattomampiin euroopan maihin.

  Reply
 • 13.2.2018 at 16:48
  Permalink

  Kuka uskoo.Todisteena kuolemasta on paperinpala jossa on arabialaista kirjoitusta ja kaksi leimaa.
  Samaan aikaan on tarkoitus saada suomessa oleville tyttarelle ja veljelle turvapaikka.Kun nama saavat turvapaikan ,onkin aika herata kuolleista ja tulla eri suomeen.

  Reply
  • 13.2.2018 at 18:26
   Permalink

   Juurikin näin.Ei mitään merkitystä, äijä on voinut kuolla vaikka sydäriin ja näin haetaan sääliä, tai jopa olla kokonaan kuolematta ja taas sääliä haetaan…

   Reply
  • 14.2.2018 at 21:51
   Permalink

   Siellä lienee vielä Tampereen punayliopiston kahden kommunistiprofessorin kouluttamia politrukkeja toimittajina.

   Reply
 • 13.2.2018 at 23:08
  Permalink

  toi YLE;n uutisointi on sellasta sotaa että oksat pois………ja juttu kun joudutaan maksaan veroja koko paskasta

  Reply
 • 14.2.2018 at 00:33
  Permalink

  Tämäkin YLE:n ja vihermafian valeuutisointi on silkkaa paskaa ja valhetta. Tunteisiin vetoavaa helppoa ja halvalla feikattua propagandaa.

  Tyyppi ei ole 99.99999% todennäköisyydellä kuollut.

  Jos on, syy on luultavasti sairaus, huumeet, liikenneonnettomuus tai mikä tahansa maan ja taivaan välillä.

  Arabiankielisellä suttupaperilla tai millään muullakaan islamilaisen valtion tuottamalla paperinpalalla on vain 0,0000001% todistusvoima. Puhumattakaan suvakkien tohtoroimista todistelappusista. Ne ovat automaattinen ja absoluuttinen todiste vastakkaisesta asiasta kuin mitä ne yrittävät väittää.

  Tarkoitus on painostaa viranomaisia lavastetulla propagandalla.

  Jos, siis jos, tyypillä olisi ollut bääg-dädissä tiedossa kuolemanvaara, olisi hän varmaankin asettunut johonkin muualle suuressa Irakin valtiossa tai arabimaailmassa.

  Emma Karia ei kuristanut kurkusta eikä itkettänyt kun Irakilaismatu-kaksikko brutaalisti pahoinpiteli ja murhasi suomalaisen isoisän. Ja tekivät sen silkasta pahuudesta ilman järjellistä motiivia.

  Ei kuristanut Emmaa myöskään Turun puukotukset eikä afgaanin raiskaama ja murhapolttama teinityttö.

  Tai mikään brutaaleista lasten joukkoraiskauksista, murhat tai puukotukset, ryöstöt ja pahoinpitelyt.

  Emmalla on kovin valikoiva kurkku. Sitä kuristaa vain kun on poliittisia tavoitteita palvelevaa propagandaa luvassa. Se tekee Emmasta ainakin minun silmissäni mitä halpamaisimman ja epähumaaneimman poliittisen pyrkyrin ja rasistin. Hän tuntee ilmeisesti sääliä vain reilummin pigmentöityvän ihon omaavia kohtaan.

  Reply
 • 14.2.2018 at 05:37
  Permalink

  Irakissa kyllä riittää ammuttavia, pysyisivät vain omassa maassa niin ei tarvitsisi odotella ammuttavaa niin kauan.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.