Ministeri Häkkänen: Osakeyhtiöiden vähimmäispääomavaatimuksen poistaminen helpottaisi yritystoiminnan aloittamista

Oikeusministeri Antti Häkkänen esittää yksityisen osakeyhtiön vähimmäispääomavaatimuksen poistamista. Etelä-Karjalan Yrittäjien maakunnallisessa yrittäjäjuhlassa Lappeenrannassa lauantaina puhuneen Häkkäsen mukaan muutos helpottaisi etenkin pieniä yrityksiä.

– Yrittäjyys on Suomen talouden selkäranka. Yrittäjäksi ryhtymistä rajoittaa monessa tilanteessa tiettyjen lainsäädännön asettamien vaatimusten korkea taso. Yrittäjyyden kehittyessä ja uudistuessa myös yrittäjyyteen liittyviä säädöksiä, kannusteita sekä yrityspalveluja on kuitenkin tarkasteltava avoimesti ja ennakkoluulottomasti, ja tarvittaessa uudistettava niitä, Häkkänen sanoi.

Häkkäsen mukaan nykyisen 2 500 euron vähimmäispääomavaatimuksen poistaminen osakeyhtiöiltä helpottaisi yritystoiminnan aloittamista, erityisesti yksin yrittämistä ilman henkilökohtaista vastuuta ja uusien mikroyritysten perustamista. Muutos vahvistaisi muutoinkin yritystoiminnan edellytyksiä.

– Osakeyhtiömuotoinen liiketoiminta sisältää lukuisia etuja, joista myös pienemmän liiketoiminnan harjoittajan olisi mielestäni syytä päästä osalliseksi.

Vähimmäispääomavaatimuksen poistaminen helpottaisi myös yhtiön digitaalista perusilmoituksen tekemistä kaupparekisteriin ja verottajalle sekä rekisteröinnin automatisointia, mikä nopeuttaa rekisteröintimenettelyä ja mahdollistaa edullisemman rekisteröintimaksun.

Uudistusta puoltaa Häkkäsen mukaan myös se, että vähimmäispääomavaatimus on tosiasiassa menettänyt merkityksensä velkojansuojan kannalta. Nykyisin yhtiön velkojien ja muiden sidosryhmien suoja perustuu käytännössä yhtiön varojenjakorajoituksiin, tilinpäätös- ja yritystietoihin sekä yhtiön toimintaa koskevaan erityislainsäädäntöön ja sopimuskäytäntöihin.

– Osuuskunnilla ei ole koskaan ollut vähimmäispääomavaatimusta, ja yli satavuotisen kokemuksen perusteella pääomavaatimuksen puuttuminen ei ole aiheuttanut ongelmia, Häkkänen huomauttaa.

Häkkäsen mukaan uudistus olisi tarkoituksenmukaisinta toteuttaa sähköisen ja automatisoidun kaupparekisterimenettelyn yhteydessä. Tällä hetkellä rajoitetun vastuun yhtiön perustaminen ilman osakepääomaa on mahdollista useissa EU-maissa, kuten Tanskassa, Saksassa, Ranskassa, Hollannissa ja Espanjassa.

Lähde: Oikeusministeriö

2 thoughts on “Ministeri Häkkänen: Osakeyhtiöiden vähimmäispääomavaatimuksen poistaminen helpottaisi yritystoiminnan aloittamista

 • 12.2.2018 at 11:11
  Permalink

  Oikea suunta. Paitsi että perimmäinen tarkoitus haisee ja sehän on se että tulevaisuudessa ei ole mitään työehtosopimuksia tai työläisten liittoja sosiaaliturvasta puhumattakaan vaan jokainen työntekijä saa olla oma OY:nsä myyden isoille firmoille työpanostaan kilpaillen siitä kuka myy halvimmalla ja saa homman.

  Reply
 • 12.2.2018 at 12:45
  Permalink

  Minusta se että verottaja ja PRH eivät poistaisi yrityksiä yksipuolisella ilmoituksella rekistereistään, helpottaisi yrityksiä. Omanikin, vuonna -88 perustettu, poistettiin ”atk virheen vuoksi”. No, annoin suosilla tilaa nuoremmille ja tyhjensin tilin.

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.