Turun elokuisten puukotusten esitutkinta valmistunut

Keskusrikospoliisi on saanut päätökseen esitutkinnan Turussa 18. elokuuta tehdyistä puukotuksista. Rikosta on tutkittu epäiltyinä kahtena terroristisessa tarkoituksessa tehtynä murhana sekä yhdeksänä terroristisessa tarkoituksessa tehtynä murhan yrityksenä. Epäilty, vuonna 1994 syntynyt Marokon kansalainen on kaikissa kuulusteluissaan myöntänyt syyllisyytensä puukotuksiin.

Rikosnimikkeet vaihtuivat murhista ja murhan yrityksistä terroristisessa tarkoituksessa tehdyiksi murhiksi ja niiden yrityksiksi puukotuksia seuranneen yön aikana, kun poliisi sai haltuunsa teoista epäillyn omaisuutta, muun muassa hänen julkaisemansa manifestin, jonka hän oli kirjoittanut ja videoinut ennen puukotuksia. Myöhemmin epäillyn puhelimesta löytyi laite-etsinnässä valokuvia ja videoita ISIS-terroristijärjestöstä, samoin hänen tietokoneensa selaushistoria kertoi kiinnostuksesta ISISiin ja väkivaltaan.

Omissa kuulusteluissaan epäilty on kertonut, että hän aloitti ISISiin liittyvään materiaaliin tutustumisen kolme kuukautta ennen puukotuksia. Myös lähipiirin mukaan epäilty oli osoittanut merkkejä radikalisoitumisesta: hän oli halunnut näyttää ISIS-videoita muillekin ja kertonut pitävänsä järjestön toimintaa oikeana.

Yhtenä syynä tekemiinsä puukotuksiin epäilty kertoo länsiliittouman tekemät ilmaiskut Syyrian Raqqassa.

Kuvassa toinen tekovälineistä.

Puukotuspäivän tapahtumat

Puukotuspäivän aamuna epäilty siirtyi polkupyörällä Kaarinasta tuttavansa asunnolta, jossa hän väliaikaisesti asui, kohti Turun keskustaa. Kuulusteluissa hän kertoi ottaneensa mukaansa tuttavansa kaksi keittiöveistä.

Turkuun päästyään epäilty vieraili Aurajoen varrella sijaitsevan moskeijan rukoushetkessä ja siirtyi sen jälkeen Turun tuomiokirkon vieressä sijaitsevaan puistoon. Sieltä hän matkusti linja-autoaseman kautta Turun kauppatorille.

Epäilty puukotti neljää uhria Turun Kauppatorin länsikulmauksessa, Aurakadun ja Yliopistonkadun risteyksen läheisyydessä. Yksi uhreista kuoli. Kolme muuta loukkaantui, yksi heistä vakavasti. Lisäksi epäilty yritti puukottaa yhtä henkilöä, mutta tämä onnistui väistämään iskut.

Tämän jälkeen tapahtumat etenivät Yliopistonkadun ja Kauppiaskadun risteysalueelle, jossa yksi uhri kuoli ja kolme loukkaantui. Kaksi viimeistä uhria joutuivat puukotuksen uhreiksi Brahenkadulla.

Brahenkadulla Lounais-Suomen poliisilaitoksen partio otti epäillyn kiinni. Kiinnioton yhteydessä toinen partioon kuuluneista poliiseista ampui epäiltyä jalkaan ja toinen käytti etälamautinta, sillä epäilty piti kiinni viimeistä uhriaan kiinni ja uhkasi tätä puukottamisella. Epäilty toimitettiin tämän jälkeen sairaalahoitoon.

Tapahtumat Turun keskusta-alueella kestivät noin 4-5 minuuttia.

Silminnäkijöiden mukaan epäilty oli huutanut tapahtumien aikaan ”allahu akbar”. Epäilty itse on vahvistanut tämän kuulusteluissa ja kertonut, ettei valikoinut uhrejaan.

Kaikkiaan esitutkinnan aikana on kuultu kymmeniä henkilöitä, myös puukotusten silminnäkijöitä. Esitutkinnan aikana ei ole tullut ilmi sellaisia seikkoja, että epäilty olisi kuulunut virallisesti mihinkään terroristijärjestöön, vaan hän on toiminut yksin.

Kuvassa tekijän kulkureitti kartalla.

Lähde: Poliisi

Katso myös Nykysuomen alkuperäinen uutinen iskusta. Nykysuomi uutisoi asiasta ensimmäisenä mediana.

4 thoughts on “Turun elokuisten puukotusten esitutkinta valmistunut

 • 7.2.2018 at 17:01
  Permalink

  Tällaisia terroristeja on Suomeen päästetty tuhansia. Sipilän hallituksen vastuulla on tämä isku. Vitun Sipilä ja Orpo, olisi oikein heille että joutuisivat itse tällaisen puukotuksen kohteiksi.Saisivat siis itse maistaa sitä mitä tarjosivat Turussa suomalaisille.

  Reply
 • 7.2.2018 at 17:11
  Permalink

  Summa summarum:

  Olisi ollut parempi ampua tämä terroristi kuoliaaksi. Mitä tapahtuu kun hän vapautuu vankilasta? Kuinka paljon maksaa veronmaksajille hänen täysihoito suomalaisessa lepokodissa? Jääkö hän Suomeen kun hän vapautuu vankilasta? Kukaan ei tietenkään ota häntä töihin, joten suomalaiset veronmaksajat elättävät hänet maailman tappiin asti. Ryhtyykö joku suomalaisnainen patjaksi tälle saastalle?

  Reply
 • 7.2.2018 at 19:29
  Permalink

  Tuomio: 12 vuotta Suomessa vankilassa lihotettavana ”5 lämmintä ateriaa päivässä, terveydenhuolto, punttisali palvelut päälle”. Ehkä pusu sen jälkeen poskelle ja karkoitus maasta, jonka maksaa Suomen veronmaksajat. Mutta tämä on epätodennäköistä, uusi mora käteen ja kadulle vaan uudelleen riehumaan.

  Reply
 • 7.2.2018 at 21:21
  Permalink

  Ylessä käytettiin tänään (ensimmäisen kerran?)
  termiä terrori-isku. Seuraavaksi päivitetään toimintaohjeet hyökkääjää vastaan: avainnipun painoksi suositellaan 7-15 kilogrammaa ja helistelemisen sijaan ehdotetaan kitaristi Pete Townsend-ropelikäsi tyylistä lähestymistapaa.

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.