Reijo Tossavainen: Päätoimittajien yhdistyksen pj. Arno Ahosniemi käyttäytyi epäasiallisesti
Kauppalehden päätoimittaja Arno Ahosniemi syytti televisiossa riippumattomia verkkojulkaisuja valemedioiksi. Esimerkkinä oli Nykysuomi. Siksi Nykysuomen toimittaja soitti Ahosniemelle tiedustellakseen perusteluja/esimerkkejä. Ahosniemi löi luurin korvaan.
Ahosniemi on päätoimittajien yhdistyksen johtokunnan puheenjohtaja. Siksi hänen töykeä käytöksensä on erityisen paheksuttavaa.
Ahosniemen teko kuvaa hyvin median ylimielistä, jopa epäasiallista asennetta tänä alpakkajournalismin aikana.
Suvaitsematon, yksipuolinen asenne näkyy myös journalistin ohjeiden johdannossa. Aiemmin siellä luki: ”Hyvän journalistisen tavan perustana on kansalaisten oikeus saada oikeita ja olennaisia tietoja, joiden avulla he voivat muodostaa totuudenmukaisen kuvan maailmasta ja yhteiskunnasta.”
Nykytoimittajien mielestä se oli väärin. Nyt siinä lukee: ”Sananvapaus on demokraattisen yhteiskunnan perusta. Hyvä journalistinen tapa perustuu jokaisen oikeuteen vastaanottaa tietoja ja mielipiteitä.”
Nyt on siis oikeus vastaanottaa tietoja ja mielipiteitä, jotka tukevat toimittajan maailmankuvaa/poliittista agendaa. Enää ei ole oikeutta saada oikeita ja olennaisia tietoja, joiden avulla lukija/kuulija/katsoja voi itse muodostaa totuudenmukaisen kuvan maailmasta ja yhteiskunnasta.
Vielä muutama vuosi sitten oli olemassa vain ns. perinteinen media. Silloin kustantaja/päätoimittaja/toimittaja päätti keneltä kysytään, mitä kysytään ja mitä johtopäätöksiä tehdään.
Tänään tilanne on toinen. Perinteisistä mediataloista riippumattomia verkkojulkaisuja on päivä päivältä enemmän, koska niiden julkaiseminen on mahdollista myös hyvin rajallisin resurssein, usein jopa lähes kokonaan talkootyönä. Ennen sellainen ei ollut mahdollista, sillä painaminen ja jakelu ovat kalliita.
Riippumattomia verkkojulkaisuja on monentasoisia. Tilanne on sama myös perinteisen median puolella. Paljon parjattu MV-lehti yltää vähintään Seiskan tasolle. Itse kirjoitan esim. Suomen Uutisiin, Oikeaan Mediaan, Nykysuomeen ja Kansalaiseen. Niiden journalistinen taso on vertailukelpoinen perinteiseen mediaan.
Olennaisinta ja erittäin tärkeää on sananvapauden lisääntyminen. Nyt mielipiteensä saavat kertoa myös ne, joiden suut aiemmin tukittiin. Perinteisen median mielestä, siis myös Ahosniemen mielestä, sellaista vastaan on taisteltava jopa epäasiallisesti.
Median kehityssuunta on kaikesta huolimatta myönteinen. Perinteinen media menettää tilaajiaan/lukijoitaan. Samaan aikaan riippumattomien verkkojulkaisujen kehityssuunta on päinvastainen. Lukijamäärät nousevat kohisten. Esimerkiksi erästä äskettäin Kansalaisessa julkaistua blogiani on luettu jo lähes 70.000 kertaa. Sellaiseen lukemaan päästään harvoin perinteisen median puolella yksittäisen jutun osalta.
Onneksi on some, sillä sananvapaus on demokraattisen yhteiskunnan perusta.
……..
Klikkaa oheisia painikkeita, jotta tämä blogi ja media saa uusia lukijoita. Anna sanan kiertää.
Tossavaisen kirjoitukset ovat erinomaisen hyvin laadittuja ja asiapitoisia.
Kun katsoin aamu-tv:tä niin ajattelin että miten ylen toimittaja siihen reagoi.
Nicklaksen mielestä asia oli hienosti ilmaistu, joten se siitä ylenkin asiallisuudesta, joskaan pettymys ei ole ensimmäisiä..
Ahosniemi ei ole mikään ruudinkeksijä.
Kumma kyllä aika merkittäviin asemiin on tässä maassa toinen toistaan tollompia päässyt.
Huomattavan korkean älykkyysosamäärän omaavana kärsin suunnattomasta vitutuksesta seuratessani tämän maan meininkiä.
Julkisen sanan neuvostolle tekemä valitus auttaa aina asiaan. Valitukset kannattaa tehdä, vain niin voidaan saada muutoksia aikaan, ja loppu Ylen annon vale-uutisoinnille!!!
Löydettyä:
”Voiko Yleen luottaa? Käyttää puolueellisia asiantuntijoita, salailee rahankäyttöään, saa usein moitteita Julkisen sanan neuvostolta”:
https://www.suomenuutiset.fi/yle-mainostaa-itseaan-luotettavaksi-peittelee-haastateltaviensa-taustoja-salailee-rahankayttoaan-ja-saa-usein-moitteita-julkisen-sanan-neuvostolta/