Näkökulma: ”Vuonna 1984” on todellisuutta – Elämme orwellilaisessa yhteiskunnassa

Brittiläinen toimittaja ja kirjailija George Orwell julkaisi vuonna 1949 tulevaisuusdystopiansa nimeltään ”Vuonna 1984”. Yle näytti kyseisestä kirjasta tehdyn elokuvan eilen illalla Teema/Fem-kanavallaan. Jos missasit lähetyksen, voit vielä muutaman päivän ajan katsoa elokuvan Ylen Areenasta.

Elokuvan katsominen kannattaa, sillä siinä on merkittäviä yhtäläisyyksiä nykyiseen menoon Suomessa ja muissa länsimaissa. Kaiken yläpuolella on isoveli, joka valvoo kansalaisia herkeämättä. Elokuvan yhteiskunnassa pahimpia rikollisia ovat ajatusrikolliset, joita jahtaa ajatuspoliisi. Ei tarvita tekoja, vaan vääristä ajatuksistakin joutuu ankaraan edesvastuuseen.

Kuulostaako tutulta? Suomessa perustettiin viime vuonna poliisin oma vihapuheryhmä poistamaan verkosta ”vihapuhetta” ja saattamaan sen kirjoittajat vastuuseen tekosistaan. Nykypäivän Suomessa muutaman sanan kirjoittamisesta sosiaaliseen mediaan voi saada ankaramman tuomion kuin raiskauksesta, pahoinpitelystä tai jopa kuolemantuottamuksesta. Aivan kuten elokuvassa, myös Suomessa kansalaiset ilmiantavat toisiaan ”vihapuheesta”.

Orwellin kirjassa ja siitä tehdyssä elokuvassa on kehitetty ns. uuskieli, josta on poistettu kaikki järjestelmän kannalta vahingolliset sanat, ja kiellettyjen sanojen lista kasvaa koko ajan. Kovin tuttua Suomessa tämäkin. Lisäksi elokuvassa muokataan historiaa. Ei varmaan mene kauan, että tätä tehdään Suomessakin.

Elokuvassa tiedotusvälineet suoltavat kansalaisille jatkuvasti valheellista propagandaa. Taas osuma. Siinä mielessä ironista, että tämän elokuvan esitti nimenomaan Yle, joka on kunnostautunut Sipilän sylikoirana, vaikka median pitäisi olla vallan vahtikoira. Muistelkaapa vaan, millaista itsesensuuria Yle harjoitti pääministeri Juha Sipilää ja keskustaa koskevien juttujen suhteen Atte Jääskeläisen johdolla.

Valtaapitävien talutusnuorassa ja ohjauksessa kulkeva Suomen valtamedia on kuin suoraan Orwellin satiirimaisista kauhukuvista. Kuin myös se, että elokuvassa ihmiset joutuivat kommunikoimaan  keskenään salaa, kun isoveli valvoi kaikkialla.

Viime aikoina Suomessakin on vaadittu ennätystiukkaa sananvapauslakia Saksan malliin. Ovatko nämä ihmiset ottaneet ideansa suoraan tästä kirjasta/elokuvasta?

Elokuvassa ihmiset joutuivat harrastamaan s***iä salaa, sillä lisääntyminen ei ollut toivottavaa. Tästä tulee mieleen kookoomusporvari Saul Schubakin parin vuoden takaiset kommentit siitä, ettei heikomman aineksen tule lisääntyä.

Elokuvassa tiedotusvälineiden propagandallaan aivopesemä kansa toisti maanisesti kurkku suorana huutaen sille syötettyä mantraa. Muistuttaa pelottavan paljon Suomen nykymenoa, kun kansa fanaattisesti kiljuu rasismista, fasismista, natseista, sovinismista ja milloin mistäkin, aivan juuri samoin sanoin kuin punavihreä feministimedia on sitä heille tarjoillut.

George Orwell tuskin tuota kirjaa kirjoittaessaan osasi ennustaa, että tällainen järjestelmä tulisi olemaan todellisuutta sivistyneissä länsimaissa jo muutaman kymmenen vuoden kuluttua.

Ainakin Suomessa me elämme jo tätä Orwellin kauhukuvien todellisuutta, ja pahemmaksi menee koko ajan.

Tarttisko tehdä jotain?

Katso myös:

 

 

15 thoughts on “Näkökulma: ”Vuonna 1984” on todellisuutta – Elämme orwellilaisessa yhteiskunnassa

 • 4.2.2018 at 13:03
  Permalink

  Olen katsonut elokuvan vuosikymmeniä sitten. Taisi olla vasta Neuvostoliiton kaaduttua, sillä George Orwellin kirjat olivat pannassa Suomessa ”sattuneesta syystä” muistaakseni. Sosialistimaissa Gerorge Orwellin hengentuotteet olivat sen sijaan satavarmasti kiellettyjen listalla, sillä kertoivat yhteiskunnasta, jota hallitsee stalinismin kaltainen pakkovalta. Ihmettelin hieman YLE Teeman ohjelmavalintaa, sillä kyseinen pakkovero -laitos harjoittaa nimenomaisesti itse mainittua propagandista aivopesua yhteiskunnassa, jota EU:n liittovaltiokehityksen innokkaimmat kannattajat ovat luoneet orwellilaisen pakkovallan, jossa sananvapauden vieminen merkitsee sen ”lisäämistä” sekä kansallismielisten tahojen mielipidevainon aina fyysisen koskemattomuuden menettämiseen sen vuoksi, että sanoo ”seulaa” seulaksi. Ranskassa presidentti Emmanuel Macron on julkistanut uudet tiukat sensuurilait, jolla kitketään ja tuhotaan kaikki vasta-argumentalliset nettisivustot, jotka välittävän ns. ”valeuutisia” eli totuutta EU:n pakolaispolitiikan mädännäisyydestä ja globalistien matalamielisistä aikeista koko läntisen maailman varalle sekä erityisesti sen asukkaille. Sanktioina ovat tähtitieteelliset sakot ja sivustojen alasajo sekä niiden lopettaminen eli sananvapauden täydellinen kuristaminen hengiltä julistamalla länsimaiseen demokratiaan poisottamattomana osana kuuluva mielipiteenvapaus ja oikeus poliittiseen toimintaan ilman, että yhteiskunta häiritsee tai pyrkii sen tekemään kriminalisoimisen alaisuuteen aivan kuten kommunistisissa valtiossa aina pahinpaan tämänpäivän esimierkkiin Pohjois-Koreaan. Jo läntisten maiden demokratian sairaustilan näkyvinpänä merkkinä on se, että kaikki päätöksenteko pyritään riistämään kansalta väittämällä etteivät he muka ymmärrä ”tärkeistä” asioista eli he äänestävät ”väärin”, joka ei miellytä valtaeliittiä ja sen rahanahneita ainoastaan omaa hyötynäkökohtia palvelevaa korruptoitunutta politikkointia, jolla viedään lastenkin suusta leipä ja sairailta sekä vanhuksilta evätään oikeus hoitoon ja ihmisarvoiseen kohteluun sekä elämään.

  Reply
  • 4.2.2018 at 17:12
   Permalink

   Ei Orwellin kirjat olleet pannassa 80-luvulla. Muistan tuon ajan hyvin. Vuosi 1984 julistettiin jo etukäteen Orwellin vuodeksi ja siitä kohkattiin paljon. Kirjasta otettiin uusi painos, jonka myös vanhempani hankkivat hyllyynsä, silloin sen itsekin ensimmäisen kerran luin. Neuvostoliittoon kirja yhdistettiin julkisessa keskustelussa vain sordiinolla, huomattavasti kärkkäämmin nähtiin orwellmaisia piirteitä USA:ssa, missä media riepotti istuvaa presidenttiä ihan niin kuin nykyistäkin. Vielä 10 vuotta aiemmin kirja oltaisiin saatettu vaieta kuoliaaksi mutta 80-luku oli jo vapautumisen aikaa. Silloiseen ilmapiiriin nähden nykyaika on paljon pahempi.

   Reply
 • 4.2.2018 at 13:32
  Permalink

  muistan lukeneeni jostain että orwell ei suinkaan kirjoittanut kirjaansa mielikuvituksesta vaan oli globalistien sisäpiirissä ja kirjoitti mitä tulevaisuus tuo tullessaan

  Reply
 • 4.2.2018 at 14:27
  Permalink

  Orwell kirjoityi kirjansa sisäpiiritiedon pohjalta ja sen tarkoitus on toimia varoituksena meille. Se kaikki mitä ympärillämme nyt tapahtuu on 100% suunniteltua -varmaa on ettei operaatiota keskeytetä ellei kansa nouse riittävän voimakkaaseen vastarintaan. Menetetty vapaus on taisteltava takaisin!

  Reply
 • 4.2.2018 at 14:46
  Permalink

  Elokuvan esittäminen ylen kanavalla on hätähuuto laitoksen sisältä, jossa henkilökunnan suut ovat tukitut tietyiltä mielipiteiltä ja vallan vahtina potkujen tai ainakin rangaistuksen uhalla. Asiat eivät vaan muutu ennenkuin joku heistä uhraa itsensä totuuden alttarille ja puhuu suunsa puhtaaksi.

  Reply
  • 4.2.2018 at 17:24
   Permalink

   Tosiaan mielenkiintoinen juttu, että Teema esitti elokuvan, vieläpä yhdessä Eläinten vallankumouksen kanssa ja vielä lauantai-iltana prime time eikä viikolla klo 23 jälkeen. Teeman ohjelmistossa on ollut havaittavissa tiettyä toisinajattelevuutta aiemminkin. Eläinten vallankumous on muuten näennäisestä viattomuudesta huolimatta järisyttävämpi juttu kuin 1984. Jälkimmäinen kuvaa seurauksia, Eläinten vallankumous menee alkujuurille. Eräs Rasmus-ryhmäläinen totesikin, että kirja on ”masentavampi kuin Kärpästen herra”. Myöntyi sentään nimittämään sitä merkittäväksi, mutta sen syvällisempää oppia ei ilmeisesti aio ottaa, kunhan vaan masennuksestaan yli pääsee.

   Reply
  • 4.2.2018 at 18:09
   Permalink

   Pohdin vielä, miksi juuri Teemalla. Teema mielletään Ylellä ilmeisesti jonkinlaiseksi sivunäyttämöksi, jonka valvonta ei ole yhtä tärkeää kuin muiden kanavien. Tähän viittaa mm. yhdistäminen FST:n kanssa. Kukaan ei nouse Teemalla työskentelemällä tähtitoimittajaksi, mikä saa narsistit ja opportunistit hakeutumaan muualle. Teemalle mennään rakkaudesta lajiin, ja työn laadukas jälki on sitä myöten tärkeämpää kuin poliittinen aktivismi. Myös sivistystä teemalaisilta löytyy todennäköisesti enemmän kuin toimittajilta keskimäärin.

   Reply
 • 4.2.2018 at 15:31
  Permalink

  Onko kukaan tietoinen kuinka monta peräkammarin sohvaperuna-aikamiespoikaa/tyttöä kääntää nytkin kylkeä moiselle ajatukselle ?

  Reply
 • 4.2.2018 at 16:59
  Permalink

  Katsoin ko. elokuvan äsken ja lauantaina ”Eläinten vallankumouksen”. Ihmettelin myös, kuinka nämä elokuvat olivat läpäisseet Ylen seulan. Siinä oli aika rankka kuva meidän tulevaisuudestamme.
  Ainakin poliittinen poliisi on jo pitkällä toteuttaessaan tätä, liekö oppikirjana jo poliisikoulussa.
  Jari Taponen ainakin noudattaa oppia, kaikki väivaltarikokset ovat äärioikeiston tekemiä, vaikka todellisuudessa kaikki ovat äärivasemmiston tekemiä. Käännetään kaikki toisinpäin; sota on rauhaa, totuus valetta,työttömyys on työllisyyttä jne.. Jari Taponen ei löytänyt ainuttakaan väkivallan tekoa, jossa olisi ollut uskonnollinen motiivi. Mielestäni jokaisessa muslimin tekemässä raiskauksessa on motiivina uskonto. ”Vääräuskoisen” saa islamin mukaan raiskata.

  On ihan ymmärrettävää, että tämän päivän ”Big Brotherit” haalivat muslimeja Eurooppaan, koska
  he ovat jo valmiiksi aivopestyjä oman big brother muhammedinsa palvojia, väkivaltaisia ja
  kykenemättömiä itsenäiseen ajatteluun. Erehdyin luulemaan, että me suomalaiset olisimme olleet vähän hankalampi tapaus, mutta näinhän ei ollut, sen todisti presidentinvaalit. Halutaan muutosta,
  ei kuitenkaan uskalleta toimia.

  Eilisessä ”Eläinten vallankumous” elokuvassa eläimet nousivat vastarintaan, kun riistäjät menivät
  liian pitkälle ahneudessaan. Jotenkin tuli mieleen meidän päättäjät loppukohtauksessa kun
  siat mässäilivät pöydän ääressä ja punoivat aktiivimallejaan: Sipilä, Soini LIndström ja muut
  ja Orpo vielä pöydän päässä posket punaisina , omena suussa.

  Reply
  • 5.2.2018 at 01:55
   Permalink

   Kyllä sitä muutosta haluaa todella suuri osuus kansasta -moni vaan ymmärtää ettei se nykyisen umpimädätetyn poliittisen järjestelmän kautta ole mahdollista. Meitä on enemmän mitä gallupit ja äänestystulokset näyttää -tätä asiaa valtavirtamedia yrittää propagandallaan peitellä kaikin mahdollisin keinoin. Eliitti ei pelkää mitään muuta kuin sitä että kansa herää ottamaan sen mikä sille kuuluu. JA SE TULEE VIELÄ TAPAHTUMAAN!

   -USKOA!

   Reply
 • 5.2.2018 at 05:32
  Permalink

  Olisi parasta jokaisen kannalta että katsoisi ja lukisi mahdollisimman vähän näitä perinteisiä valhemedioita. Ottakaa aikaa ja lukekaa Nykysuomea, MVlehteä ja ulkomaisia sivustoja. Ulkomaisista sivustoista mainitsemisen arvoisia ovat ainakin Jim Stone ja Henry Makow. Eliitin esoteeriset symbolit ovat hyvä suomenkielinen sivusto vapaamuurareista ja heidän valtaansa kytkeytyvästä yhteiskuntajärjestyksestä.
  Englanninkielinen http://freemasonrywatch.org/communism.html avaa silmät – mutta kuka uskaltaa katsoa, ja kun on ymmärtänyt asian toimia ja vaatia todellista muutosta.

  Todellinen muutos on mahdollista vain jos onnistumme(mikä ei ole helppoa) lopettamaan/tuhoamaan maailmanlaajuisen vapaamuurarillisen yhteiskuntajärjestyksen. Muussa tapauksessa kierrämme kehää emmekä pääse ulos umpikujasta. Muutokset jäävät silloin vain näennäisiksi.

  Tällainen systeemi jota voisi verrata pokeriin jossa vastustaja näkee, tietää jokaikinen kerta mitkä kortit meillä on, johtaa yhtä varmasti jokaikinen kerta meidän tappioon. Tämä on sietämätön tilanne.

  Reply
  • 5.2.2018 at 10:05
   Permalink

   Hyvä neuvo. Niin olen itse tehnyt, Olen vuosien varrella jättänyt pikkuhiljaa pois valtamedian seuraamisen. Ensimmäisinä, jo vuosia sitten jäivät A-studio, Ajankohtainen kakkonen yms. ja sitten Pressiklubi ja Arto Nyberg-show.

   Nyt en seuraa enää lainkaan valtamediaa eli viimeisenä jäivät pois (pari kuukautta sitten) molemmat aamutelkkarit ja uutistuotanto ja Iltalehti. Aamutelkkariin hermostuin lopullisesti kun joulukalenterin arvoituksena ”kuka on joulupukki” oli Pelle Miljoona eli kommunisti ja kun siellä ylistettiin Facebookia ja juontaja brändäsi Facebookin perustajaa puhumalla hänen t-paidan käytöstään (Zuckerberg käyttää vain t-paitoja). Ja aina siellä oli vieraana joko jonkin vähemmistön edustajia tai sosialistista retoriikkaa ”eriarvoisuudesta” ja ”tuloeroista”, ”tasa-arvosta” käyttäviä ja ilmastonmuutos-ideologiaa ym. punavihreää.

   Harmittaa miksi en jättänyt jo aikaisemmin kaikkia pois. Olen haaskanut kallisarvoista aikaani 🙂 Olisin oppinut englantiakin enemmän.

   Eli luen lähinnä vain ulkomaisia sivustoja: Mises.fi, Lewrockwell, Zerohedge, The Daily Bell (kolme viimeksimainittua sivustoa EU on luokitellut kielletyiksi sivustoiksi)

   https://www.lewrockwell.com/
   http://www.thedailybell.com/
   https://www.zerohedge.com/
   https://mises.org/

   Mutta mitä tulee NykySuomeen ja MV-mediaan niin valitettavasti ne ovat sosialismiin kallellaan vaikka osittain hyviäkin juttuja on.

   Tämän takia en usko että niistä olisi Orwellin dystopian estämiseen. Ylipäätään monet kansallismieliset ovat yllättävän paljon sosialismiin kallellaan. Se näkyy sekä MV:ssä että Nykysuomessa, artikkeleissa ja keskusteluissa.

   Reply
   • 5.2.2018 at 18:33
    Permalink

    Sosialismi on hyväksyttävää kunhan sen edessä lukee KANSALLIS…

    Reply
  • 5.2.2018 at 10:21
   Permalink

   ”Kommenttisi odottaa moderointia”

   Jaahas, ilmeisesti siksi koska vastauskommentissani CFF:lle oli neljä linkkiä. Mutta kokeillaanpaas ilman linkkejä:

   Hyvä neuvo. Niin olen itse tehnyt, Olen vuosien varrella jättänyt pikkuhiljaa pois valtamedian seuraamisen. Ensimmäisinä, jo vuosia sitten jäivät A-studio, Ajankohtainen kakkonen yms. ja sitten Pressiklubi ja Arto Nyberg-show.

   Nyt en seuraa enää lainkaan valtamediaa eli viimeisenä jäivät pois (pari kuukautta sitten) molemmat aamutelkkarit ja uutistuotanto ja Iltalehti. Aamutelkkariin hermostuin lopullisesti kun joulukalenterin arvoituksena ”kuka on joulupukki” oli Pelle Miljoona eli kommunisti ja kun siellä ylistettiin Facebookia ja juontaja brändäsi Facebookin perustajaa puhumalla hänen t-paidan käytöstään (Zuckerberg käyttää vain t-paitoja). Ja aina siellä oli vieraana joko jonkin vähemmistön edustajia tai sosialistista retoriikkaa ”eriarvoisuudesta” ja ”tuloeroista”, ”tasa-arvosta” käyttäviä ja ilmastonmuutos-ideologiaa ym. punavihreää.

   Harmittaa miksi en jättänyt jo aikaisemmin kaikkia pois. Olen haaskanut kallisarvoista aikaani 🙂 Olisin oppinut englantiakin enemmän.

   Eli luen lähinnä vain ulkomaisia sivustoja: Mises Institutea, Lewrockwell, Zerohedge, The Daily Bell (kolme viimeksimainittua sivustoa EU on luokitellut kielletyiksi sivustoiksi)

   Mutta mitä tulee NykySuomeen ja MV-mediaan niin valitettavasti ne ovat sosialismiin kallellaan vaikka osittain hyviäkin juttuja on.

   Tämän takia en usko että niistä olisi Orwellin dystopian estämiseen. Ylipäätään monet kansallismieliset ovat yllättävän paljon sosialismiin kallellaan. Se näkyy sekä MV:ssä että Nykysuomessa, artikkeleissa ja keskusteluissa.

   Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.