Ministeri Pirkko Mattila puolustaa aktiivimallia

Sosiaali- ja terveysministeriöstä tulleessa tiedotteessa puolustetaan aktiivimallia seuraavasti:

Tavoitteena on lisätä työllisyyttä, työllistymisen mahdollisuuksia ja omaehtoista työn hakemista. Palkkatyön lisäksi aktiivisuuden voi osoittaa yritystoiminnassa ja työllistymistä tukevissa palveluissa ja toiminnassa.

Aktiivimalli syntyi aikanaan osaksi työllisyyspolitiikan kymmenen kohdan toimenpideohjelmaa.

”Aktiivimalli ei tullut voimaan takautuvasti, etuuden alentaminen ei voi kertaantua, eikä malli koske kaikkia – jos työttömyysetuuden lisäksi saa myös toista etuutta työkyvyttömyyden tai vamman vuoksi. Tällaisia ovat osatyökyvyttömyyseläke, osakuntoutustuki, tapaturma- tai työkyvyttömyyseläke, sekä vammaistuki. Aktiivimalli ei koske omais- tai perhehoitajia tai työttömyysetuuden saajaa, jolla on eläkeyhtiössä tai -laitoksessa vireillä työkyvyttömyyseläkehakemus”, kommentoi sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila aktiivimallista käytävää keskustelua.

Aktiivimallissa muutettiin etuuden saajan omavastuuta koskevia ehtoja. Omavastuu tarkoittaa kahta asiaa; työttömyyden alun omavastuuta pienentämistä 7 arkipäivästä 5 arkipäivään, sekä jatkossa etuuden saajan mahdollisuutta vaikuttaa omavastuun syntymiseen. Omavastuuta siirrettiin työttömyysajalle, jos työttömyys pitkittyy.

”Työttömyysaikaisen omavastuun voi välttää esimerkiksi lyhyillä työjaksoilla, joista kertyy n. 3 kuukauden jaksolla yhteensä vähintään 18 tuntia työtä. Jos aktiivisuus ei täyty, omavastuun vaikutus on 1 päivä kuukautta kohden. Se toteutetaan alentamalla työttömyysetuutta 4,65 % päivässä. Tämän enempää etuus ei voi mallin vuoksi alentua”, korostaa ministeri Mattila.

Aktiivisuutta seuraavat työttömyysetuuden maksajat, eli Kela ja työttömyyskassat. Ne kertovat aktiivimallista ja neuvovat, kuinka aktiivisuudesta ilmoitetaan työttömyysajan hakemuksessa. Maksajilta saa myös tietoa sovitellusta työttömyysetuudesta, joka on erinomainen tuki osittain työllistyvälle. He kertovat myös, mitä ehtoja palkkatyön, yritystoiminnan tai palvelun on täytettävä.

”Eduskunta velvoitti hallituksen seuraamaan lain vaikutuksia eduskunnan eli kansanvallan edellyttämällä tavalla. Näin myös tapahtuu”,  korostaa Mattila. ”Voimme päätellä kuinka aktiivimalli vaikuttaa vasta, kun huhtikuuta koskevat etuushakemukset on ratkaistu” Mattila toteaa. ”Toivon, että tätä maksajille kertyvää tilastotietoa on käytettävissä jo toukokuussa”.

Sosiaaliturvan laajempi uudistaminen tulee ajankohtaiseksi seuraavalla hallituskaudella. Sitä pohjustetaan jo nyt hallituksen käynnistämässä perusturvan ja toimeliaisuuden (Toimi) hankkeessa. Lisäksi on selvitettävänä, miten sovitellun työttömyysetuuden maksamista voitaisiin nopeuttaa vielä nykyisestään. Keskimääräinen käsittelyaika vuonna 2016 oli hieman yli 10 päivää.

”Työ on osa hyvää sosiaalipolitiikkaa. Tavoitteena on, että jokainen voisi nykyistä paremmin osallistua työhön toimintakykynsä mukaan. Se taas edellyttää työnantajilta kykyä antaa työtä ja sopeuttaa työpaikan toimintaympäristöä niin, että työntekijä voi siellä töitä tehdä.”

Lisää asiaa aktiivimallista on STM:n verkkosivuilla, jossa on muun muassa vastauksia usein esitettyihin kysymyksiin.

Lähde: STM

9 thoughts on “Ministeri Pirkko Mattila puolustaa aktiivimallia

  • 2.2.2018 at 13:17
    Permalink

    Tuokin paska takaa itselleen pääsyn aktiivi palveluiden piiriin seuraavien vaalien jälkeen.

    Reply
  • 2.2.2018 at 13:50
    Permalink

    Mattila menee vaan laskemaan niitä maahanmuuton kustannuksia kun se ei viimekerralla onnistunut. Sieltä löytyy leikattavaa vähintään 2 miljardia vuodessa -mitään aktiivimallia ei voida edes kuvitella niin kauan kun lisää elätettäviä rahdataan maahan.

    On nämä melkoisia porsaita!!!

    Reply
  • 2.2.2018 at 15:41
    Permalink

    Tervetuloa nauttimaan Aktiivimallia vaalien jälkeen Stupido. Leipäjonossa on tilaa tosin ei sulle Työtön Pirkko Mattila.

    Reply
  • 2.2.2018 at 17:20
    Permalink

    ”Työ on osa hyvää sosiaalipolitiikkaa.” Ja varsinkin kun sitä tekevät kantasuomalaiset! ”Uussuomalaiset voivat olla ”kuntoutumislomalla” kuntoumassa… …. öööhhhh…. No, hitto. MISTÄ?!?!?!

    Reply
  • 2.2.2018 at 19:05
    Permalink

    Mieki äänestin eduskuntavaaleisa Mattilaa, tunnen itteni petetyksi. Se nyt on ainaki selevä, että en tule koskhan äänestämhän uuvatteja.

    Reply
  • 2.2.2018 at 23:55
    Permalink

    Saunaministeri. Muutamat persut kun saivat hiukan valtaa, niin meno kuin Eläinten vallankumouksesta.(George Orwell). Sioista tulee selkärangattomia despootti fasisteja. Vähän kuin natsi saksassa, ”tein vain mitä käskettiin”.

    Reply
  • 3.2.2018 at 08:02
    Permalink

    Mattila antaa lausuntoja jolla luulee tien vievän tulevaisuudessa hillotolpalle kun putomainen eduskunnasta on selviö.

    Reply
  • 3.2.2018 at 12:01
    Permalink

    Kaikille paskoille sitä ministeri salkku annetaankin, mutta onhan tästä lukuisia esimerkkeijä muitakin, pipilä, urpo, stubbikulli, paska kuningatar lehtomäki, lautakasa masa, 6 matikka katainen, jne. Fiaskoja kaikki.

    Reply
  • 4.2.2018 at 23:53
    Permalink

    Savusaunassa tehty päätös, eduskunnan savusaunaan kesken neuvotteluiden jonkin lähteen mukaan ministerit lämmittelemään , tämä on vasta alkua mitä tulossa , mitenkähän käy sopeutumiseläkeäänestyksessä? Savusaunaan ja sitten kansanedustajilla edessään kaksi nappia JAA ja EI ,kumpi valitaan jos seuraavissa vaaleissa ei ole menestystä, itse jos olisin tippumassa valinta olisi selvä!,,,,,

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.