Palkansaajien ostovoiman kasvu kiihtyi – Niin myös inflaatio

Palkkasumma kasvaa ja ostovoima paranee, mutta myös inflaatio kiihtyy, toteaa Tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunnan tuore palkanmuodostuksen seurantaraportti.

Tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunta julkaisi uuden palkanmuodostuksen seurantaraportin 31.1. Raportissa selvitetään ansioiden, hintojen, ostovoiman sekä kilpailukyvyn kehitystä ja niiden kehitysnäkymiä.

Vuonna 2017 ansioiden arvioidaan nousseen 0,2 prosenttia ja ostovoiman kasvun kiihtyneen 1,8 prosenttiin. Palkansaajien ostovoimaa vahvistivat työllisyyden kasvu ja kilpailukykysopimukseen liittyvät veronkevennykset. Ostovoimaa heikensivät puolestaan inflaation nopeutuminen, työntekijän sosiaaliturvamaksujen nousu sekä julkisen sektorin lomarahojen leikkaus.

Kuluvana vuonna ostovoiman kasvun ennustetaan hidastuvan vain vähän. Vuonna 2019 kasvun ennustetaan hidastuvan 0,3 prosenttiin, koska palkansaajien sosiaaliturvamaksut nousevat. Työllisyyden paraneminen kiihdyttää palkkasumman kasvua ja tukee ostovoimaa tänä ja ensi vuonna. Ostovoiman kasvua hillitsee kiihtyvä inflaatio, vaikka inflaatio jääkin maltilliseksi.

Kustannuskilpailukyky suhteessa euroalueeseen paranee

Suomen yksikkötyökustannusten arvioidaan laskeneen lähes neljä prosenttia vuonna 2017. Lasku johtuu kilpailukykysopimuksesta ja tuottavuuden nopeasta kasvusta. Euroopan komission ennusteen mukaan Suomen yksikkötyökustannusten kasvu jää vuosina 2017–2019 selvästi euroaluetta hitaammaksi. Näin ollen Suomen kustannuskilpailukyky paranee merkittävästi suhteessa muuhun euroalueeseen.

Raportti: Talousnäkymät ja palkanmuodostus

Lähde: Valtiovarainministeriö

One thought on “Palkansaajien ostovoiman kasvu kiihtyi – Niin myös inflaatio

  • 1.2.2018 at 00:57
    Permalink

    Vai että ostovoima kasvaisi??

    Olen koko euron ajan pitänyt kirjaa niiden tuotteiden hinnoista joita joudun ostamaan eläkseni. Ja koko eurossa olomme ajan on Suomen vuotuinen inflaatio ollut yli 7%.

    Nyt tuleekin sitten visainen laskutehtävä: Kuinka monta vuotta pitää kulua että hinta on a) kaksinkertainen, b) kuusinkertainen, c) 12-kertainen.

    Vihjeenä voi sanoa että samaan aikaan palkka on noussut 3-kertaiseksi MUTTA veroprsentti on kasvanut myös 16%:a.

    Joten, jokainen voi todeta minä vuosina lineaarinen palkannusu yhdistetynä lineaariseen veroprosentin kasvuun sekä inflaatioon on lisännyt ostovoimani.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.