Arvostelu: He jäivät – Elokuva sodan jalkoihin jäävästä rakkaudesta

Tommi Raution dokumenttielokuva He jäivät on poeettinen dokumenttielokuva talvisodasta lapsenlapsen näkökulmasta. Elokuvassa tuodaan esille naisen asema kotirintamalla ja toisaalta sivutaan vähän historiassa puhuttua Keljan taistelua, yhtä talvisodan ratkaisutaisteluista.

Elokuvan fiktiivisessä osassa kerrotaan inhimillinen tarina sotilaan ja hänen vaimonsa kohtalosta talvisodan jaloissa perustuen autenttiseen kirjeenvaihtoon.

Dokumentaarisessa osassa kaksi Keljan taistelussa sotineen sotilaan lastenlasta etsivät pappansa kohtaloa. Elokuvassa kuullaan myös kertomuksia evakkotaipaleelta. Dokumenttielokuva kuuluu osana Suomen itsenäisyyden 100-juhlavuoden ohjelmaan.

Elokuvan on käsikirjoittanut, ohjannut, kuvannut, editoinut ja tuottanut joensuulainen Tommi Rautio. Elokuva on Raution toinen pitkä dokumenttielokuva. Aiemmin hän on ohjannut dokumenttielokuvan Oothan vielä ja lyhytdokumentin Kaksi laulua elämästä.

Kotirintaman kauhut

He jäivät -elokuvan keskiössä on kotirintamalle jäänyt vaimo, jonka mies joutuu rintamalle. He voivat kommunikoida toisilleen vain kirjeiden välityksellä, sillä mies on sidottu rintamalle puolustamaan omia rakkaita kotimaitaan. Naisen kotirintaman ajatuksia ja unia seurataan elokuvassa fiktiokohtausten kautta, kirjeet kuuluvat voice-overina
taustalla.

Dokumenttielokuvan kuvitus tukeutuu aikalaisvalokuviin, näyteltyihin fiktiokohtauksiin, luontokuvauksiin, kahden lapsenlapsen dialogiin, veteraanien kertomuksiin sekä asiantuntijahaastatteluihin.

Pääroolissa suomalaisen Indie-elokuvan kuuma nimi

Elokuvan musiikin on säveltänyt Japanilainen Hideyuki Shima. Naispääosaa näyttelee suomalaisen indie-elokuvan tämän hetken kuumimmista nimistä, Saara Elina. Hänen viimeisimpiä töitään ovat olleet pääroolit Sami Pöyryn ohjaamassa Monadi-Filmin elokuvassa ”Hetket” (2018) ja Roope Oleniuksen ohjaamassa Bright Fame Picturesin elokuvassa ”Kyrsyä” (2017).

Elokuvan asiantuntijahaastateltavina ovat muun muassa Suomen historian professori Maria Lähteenmäki sekä toimittaja ja kirjailija Reeta Paakkinen.

Tuotanto on perustunut Kansan Sivistysrahaston Kulttuurilahja-hanke keräykseen, vapaaehtoiseen yksityisten, säätiöiden sekä yritysten sponsorointitukeen, saatuun tuotantotukeen Avekilta ja myös oletukseen jakelutulosta.

Onnistunut kokonaisuus

Elokuvassa kirjeiden kautta kerrottu tarina Talvisodan erottamasta pariskunnasta on koskettava. Alussa kirjeiden sävy on toiveikas, mutta tilanteen käytyä pahemmaksi kirjeet saavat yhä synkempiä sävyjä.

Pari joutuu viettämään joulun erossa, mutta rintamalla oleva mies turvautuu Luojaan silloinkin, kun oma veli kaatuu viereltä. Kaikki ei kuitenkaan mene niin kuin sotilas toivoo, ei taisteluissa kuin kotirintamallakaan.

Elokuvan mielenkiintoisinta antia on erään jatkosodan veteraanin kertomus mummostaan, joka osasi ennustaa sodan syttymisen luonnon merkkejä tulkitsemalla. Mummon ennustukset olivat ulottuneet pitkälle tulevaisuuteen. Hän oli ennustanut myös maailman kansojen sekoittumisen, joka on nyt tapahtumassa.

Tämän lisäksi mummo oli nähnyt, että ihminen tulee liian viisaaksi ja tuhoaa itse itsensä. Kaikki muut mummon ennustukset ovat kertojan mukaan jo toteutuneet, joten kertoja oli vakuuttunut tämänkin ennustuksen käyvän toteen.

Elokuva tarjoaa mielenkiintoisia kertomuksia ja historiallisia yksityiskohtia Karjalan evakoista sekä esimerkiksi kenttäpostikonttoreiden perustamisesta.

Oikeastaan ainoa katselukokemusta hieman häiritsevä seikka oli kirjeenvaihdon luennan taustalla käytetyn materiaalin yksitoikkoisuus. Kotirintamalle jäänyt nainen kävelee samalla pellolla yhä uudestaan, ja turhan usein näytetään samat ilmakuvat pelloista ja metsistä.

Elokuvaa voi lämpimästi suositella kaikille, joita kiinnostaa, millaista elämä sota-aikana oli.

Elokuvan ensi-ilta oli 29.12. Savon Kinon teatterissa Joensuussa. Tammikuussa on ollut ensi-illat Cinema Arthouse Niagarassa Tampereella sekä Kino Kuvakukossa Kuopiossa. Elokuvaa tullaan esittämään myös esimerkiksi Hangon Kino Olympiassa, Lahden Kino Iiriksellä sekä Kouvolan Studio 123 -teattereissa.

Kaikki elokuvan tulevat esitykset päivitetään elokuvan Facebook-sivuille: https://www.facebook.com/Hejaivat/

One thought on “Arvostelu: He jäivät – Elokuva sodan jalkoihin jäävästä rakkaudesta

  • 30.1.2018 at 14:17
    Permalink

    Enpä ole ennen kuullut, että joku laatii ennustuksia tulevaisuudesta luonnonmerkeistä. Mummon ennustukset ovat pahasti oikeassa. ”Liian” viisas ihminen on paljon pelottavampi idiootti kuin arkeaan elävät tavikset eli he, joita pidetään tyhminä ja takapajuisina koska eivät niele ja ihastu jokaikiseen uuteen hullutukseen. Mikä johtaa ainoastaan ihmisten lisääntyvään valvontaa ja kaiken yksityisyyden menettämiseen, puhumattakaan siitä, että se aiheuttaa loppupäässä vain työttömyyttä sekä yhteiskunnassa vallitsevan itsetarkoituksellisen kiireen ja hektisen elämäntavan, jolloin ihmisistä revitään yhä enemmän irti lyhyemmässä ajassa, mikä ylittää sen luontaisen sietokyvyn, johon heidät on luonto mitoittanut kestämään. Jo äärimmilleen valaistut kaupungit, joka mahdollistaa ympärivuorokautisen elämisen käytännössä ilman luontaisen pimeyden vaikuttavuutta unentarpeeseen ja reunaehtoiseen lepoon vuorokauden aikana.

    Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.