Autojen keski-ikä jatkoi vanhenemistaan Suomessa

Suomessa oli liikenteessä 3,1 miljoonaa autoa vuoden 2017 lopussa. Näistä henkilöautoja oli lähes 2,7 miljoonaa, pakettiautoja 319 000, kuorma-autoja 96 000 ja muita autoja 15 000.

Henkilöautojen keski-ikä 11,6 vuotta

Ajoneuvokannan kasvun myötä myös autojen keski-ikä jatkoi vanhenemistaan. Keskimääräinen liikennekäytössä oleva henkilöauto, pois lukien museoautot, oli 11,6 vuotta vanha, kun edellisvuonna henkilöauton keski-ikä oli 11,5 vuotta.
Romutettavaksi päätyneiden henkilöautojen osalta keski-ikä jatkoi niin ikään nousuaan. Romutettuna tai tuhoutuneena rekisteristä poistettujen henkilöautojen keski-ikä oli 20,7 vuotta, kun se vuotta aikaisemmin oli 20,2.

Lopullisia rekisteristäpoistoja tehtiin vuoden 2017 aikana henkilöautojen osalta yli 65 000, joka on selvästi enemmän kuin aikaisempina vuosina.

Vaihtoehtoisten käyttövoimien osuus edelleen marginaalinen – määrä kasvoi merkittävästi kuluneen vuoden aikana

Vuoden 2017 lopussa liikennekäytössä olevista henkilöautoista 72,0 prosenttia oli bensiinikäyttöisiä. Dieselin osuus oli 27,4 prosenttia ja vaihtoehtoisten käyttövoimien osuus 0,5 prosenttia. ”Koko ajoneuvokannasta vaihtoehtoisten käyttövoimien osuudet ovat vielä hyvin pieniä, mutta niiden määrä kasvoi merkittävästi kuluneen vuoden aikana. Jos trendi jatkuu, muutos on melkoisen nopeaa”, toteaa johtava asiantuntija Aki Tilli.

Etenkin ladattavien bensiinihybridien määrämuutos on ollut poikkeuksellinen. ”Kanta on kasvanut yli 3 000 ladattavalla bensahybridillä edellisvuoteen verrattuna. Muutos selittyy ensirekisteröintien nopealla kasvulla. Kaasuautojen osalta kannan muutos on myös ollut huomattava. Kuluneen vuoden aikana kasvua on yli 1 300 autoa. Tämä puolestaan selittyy yli 800 käytettynä maahantuodulla kaasuautolla”, kertoo erityisasiantuntija Antti Halmetoja.

Romutuspalkkio sekä muunto- ja sähköautotuet tukevat ajoneuvokannan uusiutumista ja vaihtoehtoisten käyttövoimien lisääntymistä

Romutuspalkkio ja muut ajoneuvokannan uudistamiseen tähtäävät tukikokeilut eli muuntotuki ja sähköautojen hankintatuki käynnistyivät vuodenvaihteessa.
Romutuspalkkiota voi saada 1500-2500 euroa, josta valtion osuus on 1000-2000 euroa ja autoalan 500 euroa. Sähköauton hankintatuki on 2000 euroa ja kaasu- tai etanolikonversion muuntotuki 200-1000 euroa. Romutuspalkkio on voimassa 1.1.-31.8.2018 ja hankinta- ja muuntotuki vuodet 2018-2021.

Lähde: Trafi

6 thoughts on “Autojen keski-ikä jatkoi vanhenemistaan Suomessa

 • 29.1.2018 at 15:37
  Permalink

  Ilmeisesti autot ovat kestäviä. Onko se huono asia?
  Enemmän se luontoa ja raaka-aineita säästää kun auton ajaa loppuun.

  Reply
 • 29.1.2018 at 16:13
  Permalink

  Kymmenvuotiaan, 150 000 km ajetun auton saa parilla tonnilla. Jos pystyy itse hoitamaan tavallisimmat huollot ja sen lisäksi tuntee luotettavan pienkorjaamon, ajaa tuollaisella autolla vähintään toiset kymmenen vuotta halvalla. Ei tarvita huippuvakuutuksia eikä kalliita määräaikaishuoltoja täydellisen huoltohistorian ylläpitämiseksi. Jos tulee lommo, sitä ei kannata korjata tuhansilla euroilla. Monasti hionta+spreijaus riittää ruosteen hidastamiseksi. Kauneusvirheiden tai jälleenmyyntiarvon kanssa ei siis tarvitse stressata. On myös tyylikästä ajella vanhalla autolla, varsinkin jos kavereilla on kalliisti ostettuja uusia hienouksia.

  Reply
 • 29.1.2018 at 19:08
  Permalink

  Hmmm… Oliskohan tähän syynä Suomen ”oikeuksistaan” kiinni pitävä autoveropolitiikka, josta pidetään kynsin hampain kiinni kuin Suomi Neito Lex -kirjastaan Venäjän kaksoispääkotkaa vastaan. Eli ”väliaikaiseksi” tarkoitettu ylellisyysvero autoille hävityn, mutta torjuntavoitetun sodan jälkeen mätkäistiin, eikäpä kovin moni kyennyt edes sodan runteleman maan miehenpuolista edes haaveilemaan auton saamisesta kun oli vähän muutakin tekemistä, että saa edes katon päänsä päälle.
  Pitäisivät edes turpansa kiinni tuostakin jatkuvasta marinasta autokannan vanhenemisesta, sillä he jotka sitä ”murehtivat” ovat itse kainaloitaan myöten käsi uuden auton ostajan taskussa ja kaikki muut sivukulut siihen päälle, että ”torni” olisi mahdollisimman korkea.

  Reply
 • 30.1.2018 at 05:32
  Permalink

  Pian kokoomuksen puolelta tulee laki, joka menee sukkana läpi Yli 15 vuotta vanhalla autolla saa ajaa enää.vartiainen on idean isä koska haluaa kouluttaa työttömiä nöyremmiksi ja koska köyhillä pitkäaikaistyöttömillä on liian helppoa.Saavat saatanan helppoheikit kävellä, jos siinä nöyryys ja kunnoitus lisääntyisi porvareita kohtaan.

  Reply
  • 9.3.2018 at 20:27
   Permalink

   Ja matut saa sossun rahoilla uudet autot, koska niillä on niin vaikeeta.

   Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.