Tehostettu matkustuskielto ja tutkinta-aresti vaihtoehdoiksi tutkintavankeudelle

Tutkintavankeuden vaihtoehtoina otetaan vuoden 2019 alusta käyttöön tehostettu matkustuskielto ja tutkinta-aresti. Uudistuksen taustalla on muun muassa tarve lisätä tutkintavankeuden tehokkaasti valvottuja vaihtoehtoja.

Tutkintavankeudella tarkoitetaan aikaa, jonka rikoksesta epäilty on vangittuna rikoksen johdosta ennen täytäntöönpanokelpoista tai lainvoimaista tuomiota. Tutkintavankeuden tarkoituksena on ennen kaikkea turvata rikoksen esitutkinta, tuomioistuinkäsittely ja rangaistusten täytäntöönpano.

Uusien 1.1.2019 voimaan tulevien säännösten mukaan tuomioistuin voi määrätä rikoksesta epäillyn teknisin välinein valvottuun tehostettuun matkustuskieltoon ennen rangaistuksen tuomitsemista.  Sen jälkeen, kun hänet on tuomittu ehdottomaan vankeusrangaistukseen, tuomioistuin voi vangitsemisen tai vangittuna pitämisen sijasta määrätä hänet teknisin välinein valvottuun tutkinta-arestiin, jos tuomittu rangaistus on vähemmän kuin kaksi vuotta vankeutta.

Lainmuutosten voimaantulo on tarkoitus vahvistaa presidentin esittelyssä tiistaina 30. tammikuuta.

Lähde: Oikeusministeriö

3 thoughts on “Tehostettu matkustuskielto ja tutkinta-aresti vaihtoehdoiksi tutkintavankeudelle

  • 25.1.2018 at 18:19
    Permalink

    Todellinen paradoksi ja huutonaurun aihe on se, että työttömällä on ”matkustuskielto”, mutta ns. nyk. ”tutkintovangit” lasketaan vapaaksi odottamaan esim. oikeudenkäyntiä vakavienkin rikosten kohdalla, vaikka poliisin vaatimus olisikin toinen, mutta demlan tärkein tehtävä onkin suojella rikollista traumoilta, sillä hänen lapsena naapurin vahingossa tädin näkeminen alasti oli jo aivan liikaa ja tästä se verilammikko sitten loppupäässä johtuikin.

    Reply
  • 25.1.2018 at 18:47
    Permalink

    Tutkintavankeus on isompi rangaistus, kuin ehdonalainen tuomio. Eli raiskauksesta ei tule siis mitään seuraamuksia, kun ei tarvitse montaa päivää olla edes kopissa enää. Kaikki tuomiot ehdonalaisia melkein. Tämä on säästösyistä nyt tehty kun ei ole tarpeeksi tilaa rikollisille, ja tarvitse niitä ruokkia,valvoa jne.

    Reply
  • 28.1.2018 at 12:25
    Permalink

    Orwellismi jyrää? Käräjäoikeudet bingohalleja ja lautamiehinä erittäin puolueellisia tahoja.
    Ei käräjä- ja hovioikeuden ns. tuomioiden perusteella pidä kenenkään vapauksia rajoittaa.

    Demlatuomarien tuomiot itä-Suomen ”lievä r******s” tai kanojenkiihotustuomioiden tasolla = puhdasta mielivaltaa.

    Seppo Lehto oikeushistorioitsija

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.