Euroryhmä myöntää lisää lainaa Kreikalle – Seuraava lainaerä 6,7 miljardia

Euroryhmä pääsi maanantaina 22. tammikuuta Brysselissä sopuun Kreikan lainaohjelman kolmannen väliarvion saattamisesta päätökseen. Kreikka voi saada seuraavan lainaerän, kun maa on toteuttanut vielä viimeisetkin niin sanotuista ennakollisista toimista.

Euroryhmä katsoo, että Kreikka on toteuttanut lähes kaikki niin sanotut ennakolliset toimet, jotka ovat ehtona lainaerän maksamiselle. Toimet koskevat muun muassa vero- ja eläkeuudistusta, terveydenhuollon tehostamista ja markkinoiden avaamista, yksityistämistoimia sekä toimia pankkien ongelmaluottojen hallitsemiseksi.

Euroryhmä sopi seuraavan lainaerän suuruudeksi 6,7 miljardia euroa. Se on tarkoitus käyttää erityisesti valtion maksurästeihin ja kassan vahvistamiseen.

Lainaerä on osa Kreikan kolmatta lainaohjelmaa, josta euroryhmä sopi elokuussa 2015. Lainaohjelma on kooltaan enintään 86 miljardia euroa. Kreikka on tähän mennessä saanut tästä ohjelmasta 40,2 miljardia euroa, josta se on maksanut takaisin 2 miljardia euroa.

Lisäksi euroryhmä arvioi kokouksessaan jatkotoimia, jotka edesauttavat Kreikan palaamista velkakirjamarkkinoille ennen ohjelman päättymistä. Erityisen tärkeänä pidettiin kasvustrategian luomista Kreikalle ja sen merkitystä velkakestävyyden kannalta.

Suomea edusti euroryhmän kokouksessa valtiovarainministeri Petteri Orpo.

Lainat maksaa Kreikalle Euroopan vakausmekanismi (EVM). Lopulliset päätökset tekee EVM:n johtokunta, kun Kreikka on täyttänyt kaikki ehdot.

Euroryhmän julkilausuma (englanniksi)
Taustatietoa Kreikasta ja euroalueen vakaudesta

Lähde: Valtiovarainministeriö

10 thoughts on “Euroryhmä myöntää lisää lainaa Kreikalle – Seuraava lainaerä 6,7 miljardia

 • 23.1.2018 at 12:16
  Permalink

  Suomella kuulemma menee hyvin, BKT nousee kohisten ja kaikki käyrät näyttävät ylöspäin. Silti velkaa otetaan entiseen malliin ja omilta kansalaisilta kiristetään nälkävyötä ja syy on että valtio lapio sitä sitä mukaan muiden maiden taseisiin. Voisiko maanpetturi käteinen ja kokoomuksen orpo (PRESIDENTTI NIINISTÖN PUOLUE) selittää milloin tällä aletaan tienaamaan.

  Reply
 • 23.1.2018 at 12:26
  Permalink

  Muistakaa hyvät äänestäjät että jos uuvattiloikkausta ei olisi tapahtunut niin Halla-aho (joka vakuutteli lojaaliuttaan Sipilän hallitukselle ennen kuin sai pakit) tukisi tätä siinä missä Huhtasaarikin
  vaikka vaalien alla kaikui muun muassa ”Piikki kiinni!”.
  Hallitukseen piti päästä ja hallituksessa oli täys aikomus pysyä (vain vaihtaa ministereitä) ja Perussuomalaisten ryhmäkuri on tunnetusti pitänyt Sipilänkin takana kun hyvinvointiyhteiskuntaa ajettiin bulldozerilla maan tasalle.

  Reply
  • 23.1.2018 at 20:08
   Permalink

   Varsinainen Typerys. Tai paremminkin vajaaältyinen suvakk,ijoka kirjoittaa kuin olisi paskat housuissa. Käykö mutsis vielä pyyhkimässa perseesi vai muutenko vain uliset?
   Mielenkiintoista, miten joillakin konTtrolli pettää ja ulina alkaa.

   Reply
  • 24.1.2018 at 06:11
   Permalink

   Halla-aholle olisi kelvannut, että pidetään yhdessä sovitusta hallitusohjelmasta kiinni, mitä ei siihen ollut tehty. Ja sehän ei kokoomukselle ja kepulle sopinut. Tässä juuri sinisten ministeri Sampo Terho valitteli turhautuneena ettei hallituksen ministerien kesken sopimista asioista koskaan pidetä kiinni. Sellaista on sopiminen kokoomuksen ja kepun kanssa.

   Reply
   • 24.1.2018 at 06:18
    Permalink

    Korjaus: ”mitä ei siihen ollut tehty” piti olla: -mitä ei siihen saakka oltu tehty-.

    Reply
 • 23.1.2018 at 13:39
  Permalink

  Euroryhmä katsoo, että Kreikka on toteuttanut lähes kaikki niin sanotut ennakolliset toimet, jotka ovat ehtona lainaerän maksamiselle.Toimet koskevat muun muassa vero- ja eläkeuudistusta, terveydenhuollon tehostamista ja markkinoiden avaamista, yksityistämistoimia.Melko tutun kuuloista kauraa.

  Reply
 • 24.1.2018 at 01:09
  Permalink

  Siirretään rahaa europankista toiseen ja väitetään että nyt meni rahat Kreikkaan, jossa vöitä kiristetään oikein kunnolla. Tämä on jo nähty. Next.

  Reply
 • 24.1.2018 at 16:41
  Permalink

  Kuka muistaa mikä oli Suomen osuus tuosta vakausmaksusta?????

  Huhtasaari valisti jossain tentissä, että suomalaiset ovat kustantaneet maahantunkeutujia 1800:lla miljoonalla eli 1,8 miljardilla. Nyt suomalaisia työttömiä kurjistetaan muutamalla miljoonalla ja Suomessa on melkein yleislakko!!
  Onko tässä jotain järkeä ….

  Reply
 • 30.1.2018 at 11:50
  Permalink

  Miksi edes pankit haluaisi korjata Kreikan ongelmia loppullisesti kun sillä varjolla voivat lypsätä Euroopan veronmaksajilta kymmeniä miljoonia. Se olisi hyvän bisneksen tuhomista heille.

  Reply
 • 9.2.2018 at 21:36
  Permalink

  ”Löydettyä:”

  Kreikan entinen valtiovarainministeri Varoufakis: Merkel valehteli Saksalle
  https://www.kansalainen.fi/kreikan-entinen-valtiovarainministeri-varoufakis-merkel-valehteli-saksalle/

  Angela Merkel valehteli saksalaisille Kreikan tukipaketista säästääkseen Saksan pankeilta rahaa, sanoo Kreikan entinen talousministeri.

  Yanis Varoufakis väittää, että Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Saksan entinen valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble puskivat Kreikan taloudellista pelastuspakettia eteenpäin välttääkseen euroalueen kriisin, jolla olisi ollut suoranaisia vaikutuksia Saksan pankkeihin.

  Varoufakisin mukaan Merkelin ja Schäublen täytyi kuitenkin valehdella kansalleen saadakseen heidät vakuuttuneeksi toimenpiteen tarpeellisuudesta.

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.