Tiesitkö suunnitelmasta porata maan kuoren läpi? – Katso video suunnitellusta projektista

Neljä kilometriä merivettä, kuusi kilometriä kiveä ja sen jälkeen lähes 3000 kilometriä sulaa kiveä. Joku voisi kysyä: ”Miksi kukaan tahtoisi porata kymmenkilometrisellä poralla maahan reiän, vain tuhotakseen poran siihen, mitä reiästä lopulta löytyy?”. Japanilaiset tiedemiehet ovat keksineet syyn ja hyvän syyn ovat keksineetkin…

Varsinaista tietoa siitä mitä ollaan poraamassa, ei ole

Kuten sanottua, poravarren tulee olla noin neljä kilometriä pitkä jotta varsinainen operaatio pääsee alkamaan, kymmenen kilometriä pitkä jotta japanilainen porauslaiva ”Chikyu” pääsee edes raapaisemaan itse vaippaa ja sen jälkeen suunnitelmissa on porata vielä kilometrin verran osittain sulaan vaippakerrokseen. Tiedemiehet eivät vieläkään ole täysin varmoja siitä, mitä kaikkea matkan varrella poran tielle osuu. Japanilaisen JAMSTEC-tutkimuslaitoksen tutkija Natsue Abe kertoi CNN:lle 2017 huhtikuussa ettei tiedeyhteisö todellakaan tiedä, mitä he tarkalleen ottaen ovat poraamassa, mutta harvojen saatujen näytteiden perusteella ”kivi on kaunista, ikäänkuin keltaisen vihreää”.

Näytteiden ja alustavien tutkimusten mukaan vaipasta löytyy ainakin peridotiitti-nimistä kiveä, jota suomessa on käytetty muunmuassa kiuaskivenä sen erinomaisen lämmönkestävyyden vuoksi. Ymmärrettävät saatavuusongelmat kuitenkin rajoittavat kiven käyttöä. Mustaa, vihreään vivahtavaa kiveä on löydetty vaihtelevissa väreissä pikimustasta aina lähes läpikuultavan vihreään. Sen korkea rauta- ja magnesiumpitoisuus saattaa aiheuttaa mekaanisessa työstössä yllättäviäkin ongelmia.

Aben mukaan mahdollisia porauskohteita on kolme kappaletta, Mexicossa, Costa Ricalla ja Hawaijilla. Parhaat arvaukset kohdistuvat Hawaijille ja viimeisimpien tietojen mukaan koeporaukset ja muut tutkimukset alueella on aloitettu jo syyskuussa 2017.

Poraus tehdään ”välttämättömän” tiedon perässä

Chikyun kaltainen porauslaiva

Porauksien on arvioitu alkavan viimeistään vuonna 2030 ja siihen käytetään japanilaista ”Chikyu”-porauslaivaa, jolla suurimpana lajissaan on edeltäjiinsä nähden jopa nelinkertainen porauskapasiteetti mitä tulee porattavan reiän syvyyteen. Sitä on aiemmin käytetty käytännössä pelkästään tieteellisiin tarkoituksiin.

Äärimmäisen kunnianhimoista ja kallista projektia ajaa siitä mahdollisesti saatavan tiedon tärkeys. Porauksen tavoitteena on saada tietoa esimerkiksi maan kuoressa elävien bakteerien ja maapallon historian lisäksi siitä, kuinka maanjäristykset syntyvät ja voitaisiinko niitä mahdollisesti ennustaa. Aben mukaan japanissa on useita toimivia tulivuoria, runsaasti maanjäristyksiä sekä muita luonnon aiheuttamia mullistuksia ja siksi erityisesti Japani on innokas projektin toteuttamiseen.

-”Haluamme luoda jonkinlaisia valvonta tai analysointilaitteita, mutta emme tiedä mitä tekijöitä olisi seurattava.”

Planeettamme vaipan lämpötila vaihtelee 1000 ja 3700 celsius-asteen välillä ja yksi tutkijoiden tavoitteista onkin tutkia, missä menee ”mahdollisen elämän raja”.

Projektin odotetaan maksavan hieman yli puoli miljardia dollaria. Japanin valtio on suostunut rahoittamaan osan porauksen kustannuksista. Leikkisästi voitanee todeta, että ”onton maan” teoria tullaan porauksen onnistuessa joko murtamaan tai vahvistamaan.

Katso video aiheesta mainoksen jälkeen!

Lähteet: CNN, youtube, Oulun yliopisto

8 thoughts on “Tiesitkö suunnitelmasta porata maan kuoren läpi? – Katso video suunnitellusta projektista

 • 6.1.2018 at 00:42
  Permalink

  No joo… Vaarana on se että porauspaikkaan tulee uusi tulivuori. Nimittäin, maankuoren alla lämpätila ja paine on niin suuri, ettei ihminen pysty sitä hallitsemaan. Ja siksi pienikin reikä saattaa kasvaa äkkiä kokoa.

  Täytyy pitää mielessä myös ”kananmunan” kovuus. Niin kauan kun siinä ei ole säröä, se pysyy stabiilina kovassakin puristuksessa. Mutta kun siihen tulee särö, koko kuori romahtaa kerralla. Ja nyt aiotaan porata reikää kuoren läpi. Kuka tietää mitä se vaikuttaa kuoren välittömään läheisyyteen?

  On muistettava että jos maapallo on halkaisijaltaan 1m. Niin tätä kovaa kuorta on keskimäärin ulkokehällä 2mm. Kaksi millimetriä!!! On siis suoranainen ihme että elämämme on koskaan pystynyt tänne muodostumaan. Ja aivan hirvittävällä ihmeellä me taaperramme tämän kovan kuoren päällä. Kun kaikki sen sisäpuolella olevaa on pääosin sulaa rautaa.

  Reply
  • 6.1.2018 at 09:13
   Permalink

   Ei se 10 km porausreikä vielä sulaan massaan mene. Sula aines alkaa vasta useamman kymmenen kilometrin syvyydesta ja on niitä useiden kilometrien reikiä porailtu aiemminkin, tämä vaan on nyt hieman noita edellisiä syvempi.

   Reply
  • 6.1.2018 at 12:44
   Permalink

   ”Mutta kun siihen tulee särö, koko kuori romahtaa kerralla. Ja nyt aiotaan porata reikää kuoren läpi. Kuka tietää mitä se vaikuttaa kuoren välittömään läheisyyteen?”

   Luuletko että minimaalisen pieni reikä vaikuttaa yhtään mihinkään, kun kuori on jo valmiiksi säröillä sieltä sun tuolta ja vuotaa sulaa laavaa? Jokainen mannerlaatan siirtymävyöhyke on ”särö” ja tulivuoria on pitkin maailmaa eikä mikään romahda mihinkään.

   ”On siis suoranainen ihme että elämämme on koskaan pystynyt tänne muodostumaan. Ja aivan hirvittävällä ihmeellä me taaperramme tämän kovan kuoren päällä.”

   No ei ole ihme, eikä edes ”hirvittävä ihme” ja vielä vähemmän jumalan tai vastaavan mielikuvitusolennon työtä, vaan elämä ja evoluutio on väistämätön seuraus siitä että olosuhteet sattuvat oikeiksi.

   Reply
 • 6.1.2018 at 07:24
  Permalink

  Älkäähän porailko,lähes jokainen valveutunut tietää että maapallon sisällä asuu kansa joka ei tykkää että heitä häiritään.

  Reply
 • 6.1.2018 at 12:29
  Permalink

  Niin, no. Kaiketi sitten maapallo tarvitsee lobotomian. Ainakin sen päällä kävelijät niin ajattelevat virheellisesti, koskapa tuntuu siltä, että suuri osa heistä itsestään olisi tuon toimenpiteeen tarpeessa. Onhan tuo kallis projekti sentään parempi vaihtoehto kuin sota, mutta ehkä kuitenkin nuokin rahat olisi voitu paremmin käyttää. Mutta niin ajateltiin aikoinaan myös varmasti kuurakettienkin kohdalla suurvaltojen kilpaillessa siitä kuka kuuhun ensin ehtii ”tossunsa” jäljen painamaan.
  Täytyy sanoa, että se oli melkoinen saavutus tuolloisella tekniikalla ja etenkin tietotekniikalla. Tarvittavaa onneakin oli mukana roppakaupalla, vaikka tuon päämäärän saavuttamiseksi astronautit harjoittelivatkin kaiketi yötäpäivää.

  Reply
 • 6.1.2018 at 15:27
  Permalink

  Maankuoressa paine kasvaa syvemmälle mennessä tasaisesti. Paikallista vaihtelua esiintyy ja ylläreitä on tapahtunut. Öljynporauksessa on tullut vastaan kovia paineita jotka työntää edellään koko porakangen taivaalle porausreiästä.
  Meksikonlahden öljytuhon reiässä oli alkupaine 7000kg/cm, ei kestänyt porausvälineet sitä.
  Lopputulema voi tuossa ohuen maakuoren porauksessa olla että sula kiviaines työntää porakangen taivaalle ja paikkaan aukeaa laava geysir. Jos painetta riittää, sula kiviaines avartaa reikää ja lopputulema voi olla hyvin mielenkiintoinen.

  Reply
 • 6.1.2018 at 19:30
  Permalink

  Eikö ole mitään viisaampaa tekemistä kun porailla reikiä jo muutenkin epästabiiliin palloon?

  Reply
  • 7.1.2018 at 06:18
   Permalink

   Suomessa tehdään nykyään paljon järjetöntä toimintaa mihin poltetaan rahaa aivan helvetisti.
   Kuten:
   https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005515743.html
   Luulisi itä-suomessa vituttavan kun ovat värjötelleet päivä tolkulla ilman sähköä ja kaikki sen takia että ministerit myivät omilleen suomen valtion verkkoyhtiön rahan ahneuksissaan. Jos olisimme jossain toisessa maassa ministerien päitä olisi jo tippunut.

   Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.