Menikö sinulta ohi – Sähköverkkoa myytiin ulkomaille jälleen

Suomen toiseksi suurinta sähköverkkoyhtiö Eleniaa myytiin ulkomaiseen omistukseen 90 prosenttisesti.

Elenia jonka yhtenä omistajana on toiminut Valtion Eläkerahasto (VER) eläkeyhtiö on myyty. Valtion Eläkerahasto (VER) omistus yhtiöstä tippuu 10 prosenttiin ja kaksi muuta omistajaa Saksalainen Allianz Capital Partners (ACP) ja Australialainen Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) omistavat Elenian tulevaisuudessa suhteessa 45/45%.

Elenia on tuottanut Valtion eläkerahastolle tasaista tuloa kuuden vuoden olemassaoloaikanaan hyvin. Uudessa Suomessa asiaa kommentoikin Ilmarisen sijoitusneuvoja asiaa seuraavanlaisesti.

”Elenia on ollut Ilmariselle hyvä sijoitus ja täyttänyt eläkevaroille saatavan tuoton odotukset erittäin hyvin”, sanoo Ilmarisen sijoitusjohtaja Mikko Mursula.

Korotetuista siirtohinnoista kerätyistä varoista Elenia on kuuden vuoden aikana saanut maakaapelointiastetta nostettua 23 prosentista 40 prosenttiin.

Elenian arvo noussut viidessä vuodessa runsaat 900 miljoonaa euroa lähes 2,5 miljardiin euroon. Investoinit mukaan laskien arvo ylittänee kolme miljardia euroa. Kauppasumma millä Elenia myytiin asettuikin 3.7 miljardiin euroon, mikä on Euroopan mittakaavassa yksi suurimpia yrityskauppoja.

Aikaisempaa Carunakauppaa on kritisoitu Suomen typerimmäksi kaupaksi. Tätä mieltä on professori Markku Kuisma.

Sähkön jakeluverkon myyminen ulkomaiseen omistukseen on typeryyden huippu, jolle on mahdoton keksiä järkiselitystä.

Niin carunakauppaa kuten nyt Elenia kauppaa on ihmetelty syystä, miksi myydä Valtiolle tuottava rahantekokone ulkomaiseen omistukseen. Verotuloja sähköyhtiöt eivät Suomeen enää maksa, vaan siirtovät tuotot ulkomaisille holding yhtiöille monimutkaisten lainajärjestelyjen avustamana.

Lähteet: Kauppalehti, UusiSuomi, Elenia, Yle

22 thoughts on “Menikö sinulta ohi – Sähköverkkoa myytiin ulkomaille jälleen

 • 30.12.2017 at 15:40
  Permalink

  Suomessa leikitään speden peliä: ”kurjuuten maksimointi”. Se on leikin nimi.

  Reply
 • 30.12.2017 at 16:08
  Permalink

  Tähän olisi kyllä hyvä kuulla perustelut? Miten helvetissä meidän valtion johto voi ja annetaan säätää tämmöisiä paskakauppoja?
  Täällä ei ole mitään nähtävää ja kääntäkää se televissionin kanava neloselle. Sieltä tulee ihania tosi teevee juttuja…

  Reply
 • 30.12.2017 at 17:14
  Permalink

  Ei voi mitenkään ymmärtää tätä tyhmyyttä jota suomalaiset luovat toisillee. Tässäkin tilanteessa valtion olisi pitänyt kysyä ensin että haluavatko kansalaiset ostaa verkkoa itselleen. Ja sitten vasta myydä ulkomaalaisille.

  No, ei se mitään. Aurinkopaneelia pukkaa talon katolle. Ei siinä muuta ole tehtävissä. Hinnat nousevat kuitenkin jälleen kohta. Eikä näissä nykyhinnoissa enää tunnu missään tuo 100% sakkotulli Kiinalaisille paneleille.

  Reply
 • 30.12.2017 at 17:30
  Permalink

  Saatana sellaista umpitolloa jengiä vallankahvassa, eivät tajua mitä tekevät.
  Pitää äkkiä saada laki estämään tällaiset myynnit. Sähköverkot, tiet, vesistöt ja mineraalit kuuluvat Suomelle.
  Toinen järjettömyys on kaivoslaki, kuka vaan ulkomaalainenkin voi ”vallata” mitä vain alueita ja varastaa meidän mineraalimme!
  Kohta nämä maanpetturit myyvät kaiken!

  Reply
 • 30.12.2017 at 17:36
  Permalink

  Toi on kyllä upeeta, kun saivat myytyä kovaan hintaan ulkomaille periaatteessa meidän kansallisomaisuutta. Sähkön siirtohinnat nousee takuu varmasti ja voitot valuu ulkomaille ja nyt saadut rahat häviää/tuhlataan taatusti jonnekin. Tällä menolla tänne ei jää juuri yhtään mitään, paitsi matut loisimaan.

  Reply
 • 30.12.2017 at 18:37
  Permalink

  Suomessahan ei ole korruptiota!

  Reply
 • 30.12.2017 at 20:19
  Permalink

  Noita paskapäitä ei enää voida sietää. Se on ilmeisesti tilanne nyt siinä pisteessä että nyt on nationalistien vuoro.

  Reply
  • 30.12.2017 at 20:27
   Permalink

   Äärinationalistit ovat likaisen työn tekijöitä joita tosiaan nyt tarvitaan kipeästi. Siis kuinka kauan on päivitelty maanryöstäjien Caruna-touhuja ja tällaista ne nyt tekee meille edelleen julkeasti. Kyllä tosiaan yököttää tuo paskasakki eduskunnassa ja presidentinlinnassa. Eivät tosiaan osaa edes hävetä!

   Reply
   • 30.12.2017 at 21:30
    Permalink

    Arkadianmäelle hankkiutunut rottalauma hyväksyi Suomen itsenäisyyden tuhonneen liitteineen n. 3000-sivuisen Lissabonini sopimuksenkin LAINKAAN PEREHTYMÄTTÄ siihen.

    Reply
    • 30.12.2017 at 21:32
     Permalink

     Painovirhe: piti olla Lissabonin.

     Reply
 • 30.12.2017 at 21:27
  Permalink

  Jatkoa sille, jota tutkivajournalisti Seppo Konttinen on kuvannut kirjassaan ”Kansallisomaisuuden ryöstö”!

  Reply
 • 30.12.2017 at 22:50
  Permalink

  Hyvää vauhtia uusimassa talon valaistusta 12 V ja investoin omaan sähkön tuotantoon. Talo lämpenee jo klapilla. Kohta voi vetää piuhat irti valtakunnan verkosta.

  Reply
 • 30.12.2017 at 23:13
  Permalink

  Onhan se aika hassua kun rosto vulee ja vie rahat ja ryöstetty sitten kiukkuisena pyörittelee käsiään ja ihmettelee ”miksi näin tehdään, kuka tästä hyötyy!”

  Reply
 • Pingback: 2017 | Sionismi ja monikulttuurisuus eu-suomessa

 • 31.12.2017 at 04:51
  Permalink

  Siis hetkinen, milloin valtio on sijoittanut Eleniaan? Siirtoyhtiö sai alkunsa paikallisten sähköyhtiöiden omistajien, pääasiassa kuntien ja kaupunkien päättäjien myytyä h a l a v a l l a kuntalaisten omistamat osakkeet Ruotsalaiselle Vattenfallille, jolloin omistus siirtyi jo silloin ulkomaille. Vattenfall niputti omistuksensa ja jakoi sähkön tuotannon sekä siirron eri yhtiöksi. Siirtoyhtiön Vattenfall myi kälttäripankki Goldman-Sachille, summa oli huimaava 2,5 miljardia euroa. Myös Seinäjoen energia kärkkyi saavansa palan kaupungin alueelta n. 30 miljoonalla, mutta lensi kerralla pihalle rahoineen.

  Vuosi takaperin 2016 Kauppalehden mukaan ”pääomasijoittajien Goldman Sachsin ja 3i:n infra-rahastot ovat nyt Elenian pääomistajia. Eläkevakuuttaja Ilmarinen omistaa noin kymmenen prosentin osuuden verkkoyhtiöstä. Mutta ryhtyykö sitten Ilmarinen irtaantumaan Eleniasta? Ilmarisen listaamattomien sijoitusten johtaja Esko Torsti ei kerro, että myykö Ilmarinen Elenian osakkeensa, vai nostaako yhtiö mahdollisesti osuuttaan verkkoyhtiöstä. Eri spekulaatioiden mukaan Ilmarisen ohella muutkin eläkeyhtiöt ovat kiinnostuneet tuotoiltaan takuuvarmasta Eleniasta, mikäli myynti käy toteen.”

  Erikoisinta tässä Elenia kaupassa on taas kerran Australialainen sijoittaja MIRA… Carunasta tiedetään että sen omistaa myös sama kälttäripankkiirien taho kuin Ylen lähetinverkon.

  ”Kuten yhtiön sivuilla kerrotaan, Carunan omistavat nykyään eläkevakuutusyhtiöt Keva (12,5 %) ja Elo (7,5 %) sekä kansainväliset infrastruktuurisijoittajat First State Investments (40 %) ja Borealis Infrastructure (40 %). Borealis kuuluu kanadalaiselle OMERS-eläkevakuutusyhtiölle. First State Investments on puolestaan Commonwealth Bank of Australian tytäryhtiö. Commonwealth-pankin suuret omistajat ovat pahamaineisia kansainvälisiä sionistipankkeja, joiden tyypillinen strategia on yhtiöiden todellisen omistuksen peittely. 2014 Commonwealth-pankin suurten omistajien osuudet olivat:

  HSBC Custody Nominees Limited: 14.80 %
  JP Morgan Nominees Australia Ltd: 11.57 %
  National Nominees Limited: 8.5 %
  Citicorp Nominees Pty Limited: 4.47 %”

  Onko sillä sitten merkitystä kuka Elenian omistaa, se on menetetty tapaus jo ajat sitten. Aina siitä asti kun kunnanisät kävelivät nauraen pankkiin. Huvittavinta tässä on se, että saksalaiset sijoittajat eivät ole kiinnostuneita myymään Fortumille Uniperin osakkeita. Tarjoukseen on tarttunut vain 0,16 prosenttia sijoittajista ja 580 tuhatta osaketta on vielä saamatta tammikuun puoliväliin mennessä. Toki jos EON päättääkin ettei kauppa toteudu, Fortum saa 1,5 miljardia hyvitystä.

  Seuraavana onkin vuorossa Itä-Suomen sähkönsiirto verkkojen myynti ulkomaisille sijoittajille, Pohjanmaalla nekin myytiin myrskyvahinkojen jälkeen…

  Reply
 • 31.12.2017 at 06:28
  Permalink

  Hallitus leikkii nyt tulella, kyllä ihmisten huumorin raja ylittyy jossain vaiheessa. Kokoomus on yksi perekele ja huseera taustalla, vetelee naruja. Sipilä on autistinen ilme naamalla kuin pillua juuri saanut. Veikkaan että tätä rosvomafiaa vastaan aletaan rakentamaan omia sähköverkkoja jossain vaiheessa, esim. isommat kaupungit tai isot kyläyhteisöt.

  Reply
 • 31.12.2017 at 07:53
  Permalink

  Suomalaiset eivät osaa tehdä kauppaa ulkomaiden kanssa.
  Esim. Kemira myytiin norjaan ja he kuittasivat kauppa hinnan yhden vuoden myynnillä.
  Tässä nyt odotellaan koska joku keksii myydä pohjavedet esim. Nestle:lle tai muulle ulkomaiselle toimijalle.
  Saunan takana on vielä tilaa…

  Reply
 • 31.12.2017 at 13:41
  Permalink

  Maanpetollista toimintaa, jssa kansasta tehdään ulkomaan orjia.

  Reply
 • 31.12.2017 at 14:39
  Permalink

  Ei ole todellista, eikö tosiaan se Haavistonkin sössimä Caruna kauppa opettanut mitään- Suomalaisten kustannuksella muut maat ja bisnesmiehet rikastuu kun nykyinen valtionjohto on noin typerää. Eihän täällä ole enää juuri mitään hyvin tuottoisaa liiketoimintaa edes jäljellä kun alkaa olla parhaat jo myyty. Arvatenkin kohta selitellään että ei huomattu että kappa johtaa tähän eli samassa meni sähköverkko. Vähän siis kuin Haaviston selitys :”ei tässä näin pitänyt käydä” . Saamari, kävi silti ja köyhimmät natiivit eniten kärsii- niinkuin nykyhallituksen useimmissa päätöksissä on nähty. EI JATKOON tällä kokoonpanolla ja järrjestyksellä.

  Reply
 • 31.12.2017 at 15:17
  Permalink

  hallituksen täytyisi tehdä laki joka pakko lunastaa molemmat sähköverkkoa pitävät yhtiöt valtio omistukseen 100%. Lisäksi lakiin, että mitään kansan taloudellisesti tärkeää ,ei pystytä myymään ,ulkomaille. Niitä olisi öljyn jalostus, öljyn kuljetus maahan , sähkön tuotanto ja m siirto ja niihin rinnastettavat tuotanto .

  Reply
 • 31.12.2017 at 17:08
  Permalink

  Sähkön siirron monopoli on murrettavissa. Ennen ”sulakekoko”, ”sulakemaksu” käsitti kokonaan sähkönsiirron maksun ja sillä verkkoa uusittiin, korjattiin ja huollettiin. Siirryttäessä kilpailutettavaan sähkön hintaan, jostain tyhjästä nyhjäistiin sähkölle vielä ” siirtomaksu” ylimääräiseksi kiusaksi.

  ”Amerikkalaisten” monopoli on murrettavissa sähkön jakeluverkossa.

  ”Euroopan yhteisön tuomioistuimen tuomio C-439/06

  Yhteisön tuomioistuin on antanut vuonna 2008 ratkaisun asiassa C-439/06, jossa tuomioistuin tulkitsi toisen sähkömarkkinadirektiivin säännöksiä kolmannen osapuolen verkkoon pääsyn edellytyksistä. Tässä niin sanotussa Citiworks-tapauksessa sähkön toimittaja halusi toimittaa sähköä asiakkaalle, joka sijaitsi lentokenttäalueella.

  Saksan liittotasavallan lainsäädännön mukaan yksityisillä, pienillä jakeluverkoilla oli kuitenkin mahdollisuus hakea poikkeusta verkkoon pääsyn järjestämisestä. Alueella oli yksityinen, lentoaseman omistama ja operoima jakeluverkko, jolle oli myönnetty kyseinen poikkeus.

  Yhteisön tuomioistuimen ratkaisun mukaan kaikki verkot, riippumatta verkon koosta ja asiakastyypeistä, joilla siirretään sähköä asiakkaille ja jotka eivät ole siirtojännite- tai suurjänniteverkkoja, kuuluvat direktiivin 2003/54/EY – 20 artiklan 1 kohdan säännöksen soveltamisalaan ja ovat siten direktiivissä tarkoitettua sähkönjakeluverkkoa.

  Yhteisön tuomioistuimen mukaan Citiworks tapauksessa myyjällä tulee siis olla oikeus toimittaa sähköä lentokenttäverkossa olevalle asiakkaalle.

  Direktiivi 2003/54/EY – 20 artiklan 1 kohtaa on yhteisön tuomioistuimen mukaan tulkittava siten, että se on esteenä kansalliselle lainsäädännölle, jolla tietyt energiantoimitusverkkojen haltijat vapautetaan velvollisuudesta myöntää kolmansille osapuolille vapaa pääsy mainittuihin verkkoihin sillä perusteella, että nämä verkot sijaitsevat yhteenkuuluvalla yritysalueella ja palvelevat pääasiallisesti energian siirtämistä yrityksen sisällä ja siihen sidoksissa oleviin yrityksiin.”

  http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2017/20170050.pdf

  http://curia.europa.eu/juris/document/document_print.jsf;jsessionid=9ea7d2dc30d54b5465177de34c4484d2c972a6433641.e34KaxiLc3qMb40Rch0SaxuTa3r0?doclang=FI&text=&pageIndex=0&docid=67746&cid=43316

  Minä käsitän tämän näin, koska Direktiivi 2003/54/EY – 20 artikla 1 kohta menee yli Suomen kansallisen lain. Esimerkiksi jos ostan Seinäjoen energialta sähköä, niin voin käyttää sähkön siirrossa myös Seinäjoen energiaa Carunan hallitsemassa sähkönjakeluverkossa.

  Direktiivi 2003/54/EY – 20 artiklan 1 kohdan mukaan ostaessani pörssisähköä, voin käyttää myös kolmatta osapuolta sähkön toimittajana kuin verkon haltijana olevaa Carunaa.

  Reply
 • 31.12.2017 at 17:10
  Permalink

  Saattepa nähdä, että nuo kävelevät katastrofit myyvät vielä maan jalkojemme alta ja kansalaisten orgaaniset sisäelimetkin sisuskaluista. Sitten saammekin maksaa joka henkäyksestä ja sydämenlyönnistä. Kuka vielä sen jälkeen haluaa käydä lenkillä kuormittamassa sydäntään eli kohottamassa sen rytmiä ja keuhkojaan samaten. Tyhmääkö? Kunpa se olisikin sitä.
  Tällä on vissi tarkoituksensa. EU:n nukkehallitus laittaa Suomen talouden niin kuralle, että ”kompurat pussissa” eli selvitystilassa. Sen jälkeen ei olekaan muuta vaihtoehtoa kuin pakkoliitos Liittovaltioon köyhänä periferisena ”osavaltiona”, jonne lykätään kaikki paskat ja paskapäätökset. Kuka ties meillä aletaan tekemään ”ihmiskokeita” kun kani -pörriäiset ovat niin söpöjä että niiden käyttö on ”epäeettistä”.
  Tämän jälkeen meillä ei ole enää lohtuna edes Pohjantähteä, koska ulos emme pääse kuin kanttuvei.
  Hyvää Uutta Vuotta 2018.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.