Norja lopettaa ensimmäisenä maailmassa FM-lähetykset

Norja on lopettanut kansalliset radiolähetykset koko maassa FM taajuuksilla ja siirtynyt digiaikaan.

Edelleen paikalliset radiokanavat jatkavat totutulla mallilla. Isojen kanavien lopetus on saanut jonkinverran kritiikkiä osakseen muunmuassa autoilijoiden joutuessa tekemään joidenkin satojen eurojen investointeja uusiin autoradioihin.

Kuitenkin hyvänä puolena uudistus tuo tullessaan paremman äänenlaadun ja paremmat mahdollisuudet uusille kanaville, joiden avaamisen muutos mahdollistaa. Myös kustannukset ovat kahdeksan kertaa pienemmät FM lähetyksiin nähden. Miinuksena kattavuus, digitaaliset lähetykset eivät kata koko Norjaa. Myös moottoripyöräilijöiden kuuntelumahdollisuudet pienenevät 49 prosenttiin radioiden käyttäjistä ajaessa.

Uudistus aloitettiin jo tammikuussa ja nyt on laskettu, että koko Norjassa olisi 10% vähemmän radionkuuntelijoita. Paikallisen Ylen kuuntelijoiden osuus on tippunut 21 prosenttia.

Sveitsin, Britannian ja Tanskan odotetaan olevan seuraavat digilähetysten käyttöönottajat.

One thought on “Norja lopettaa ensimmäisenä maailmassa FM-lähetykset

  • 13.12.2017 at 23:49
    Permalink

    Jaa että digitaalinen ääni olisi parempi kuin analooginen? Jos tuttuinanne on radioamatöörejä jotka liikennöivät digimodella niin kysykääpä asiaa heiltä. Veikkaan että saatte vastaukseksi että ääni on monotoninen, se on vaikeammin ymmärrettävissä ja aina yhtä huono. Esim. klassisen musiikin kuuntelu on korvien väärinkäyttöä. Ensin analoginen sävel muutetaan digitaaliseksi, sitten siitä tehdään .mp3 formaattia oleva ”huono vedos” jonka jälkeen se lähetetään digi-verkkoon. Sanon että kukaan joka on kuullut klassista livenä, ei halua kuunnella sitä digi radiolla.

    Kuolleena syntynyt ajatuskin. Nähtiinhän se jo digi-telkkarissa miten paljon kuvan laatu huononi siihen siirryttäessä. Palikoitumista ei ennen tapahtunut vaan lähetys oli vakio. Nyt kuva palikoi jatkuvasti.

    Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.