Helsinki päätti laajentaa paperittomien terveyspalveluita

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi yli seitsemän tuntia kestäneessä kokouksessaan 29.11. Veronika Honkasalon aloitteen niin kutsuttujen paperittomien henkilöiden sosiaali- ja terveyspalveluiden laajentamisesta äänestysten jälkeen. Valtuusto kävi sitä ennen vilkkaan noin 100 puheenvuoroa sisältäneen keskustelun aloitteesta.

Päätös tarkoittaa, että paperittomilla henkilöillä on jatkossa oikeus Helsingissä muun muassa kroonisten sairauksien hoitoon ja rokotuksiin. Tällä hetkellä paperittomilla on oikeus kiireellisiin terveyspalveluihin kuten ensiapuun.

Helsingin kaupunginvaltuuston päätöstiedote on kokonaisuudessaan luettavissa tästä linkistä. Kyseessä on asia numero 22.

Viime viikon maanantain kokouksessaan Helsingin kaupunginhallitus lisäsi Veronika Honkasalon aloitteen perusteluihin Sanna Vesikansan ja Paavo Arhinmäen ehdottamana uuden kappaleen, jossa lukee seuraavasti:

”Kaupunginhallitus toteaa, että paperittomille taataan välttämätön huolenpito ja toimeentulo. Välttämättömään huolenpitoon ja toimeentuloon sisältyvät ainakin välttämättömät lääkärin määräämät lääkkeet, majoitus ja ruoka. Oikeus kiireelliseen sairaanhoitoon julkisessa terveydenhuollossa määräytyy terveydenhuoltolain 50 § mukaan. Kiireellisen hoidon lisäksi kaupunki varmistaa paperittomille välttämättömän sairauksien hoidon, lääkityksen ja seurannan sekä rokotukset ja suun terveydenhuollon samassa laajuudessa kuin turvapaikanhakijoille.

Raskaana oleville ja perheille, joissa on 0–2-vuotiaita lapsia, taataan mahdollisuus pidempikestoiseen kriisimajoitukseen. Tarpeen vaatiessa rahoitusta voidaan lisätä hätämajoitukseen vielä kohdentamattomista varoista, jotta perustuslain suojaamat välttämättömät edellytykset inhimilliselle elämälle toteutuvat paperittomienkin osalta.

Jokaisen avun tarve arvioidaan ja sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöt tukevat paperitonta löytämään tilanteeseensa kestävämpiä ratkaisuja ja polkuja pois välitilasta, johon paperittomuus henkilön kohdalla johtaa. Tapaamisilla kiinnitetään erityisesti huomiota luottamussuhteen syntymiseen ja psykososiaalisen tuen antamiseen. Paperittomien terveydenhuolto tapahtuu ensisijaisesti kaupungin omilla terveysasemilla tai tarvittaessa erikoissairaanhoidossa. Joissain tilanteissa henkilö voidaan ohjata myös järjestöjen järjestämiin palveluihin. Myös muussa vastaanottotyössä selvitetään mielenterveyspalveluiden tarvetta ja toteutustapoja paperittomille. Maksukyvyttömyys ei saa muodostua esteeksi palvelujen saamiseksi.

Paperittomille tarjotaan maksutonta oikeudellista neuvontapalvelua hankkimalla sitä järjestöavustuksilla kolmannelta sektorilta. Lisätään lastensuojeluviranomaisten ja koko sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön koulutusta yleisesti paperittomien tilanteesta ja erityisesti paperittomien lasten oikeuksista ja lasten asemaan liittyvästä salassapitovelvoitteesta. Kaupunki selvittää, kuinka hyvin paperittomille henkilöille myönnetyn toimeentulotuen määrä vastaa todellista tarvetta.

Helsinki myös varmistaa, että kaupungin internet-sivuilla kerrotaan riittävästi paperittomien oikeudesta palveluihin sekä yhteystiedot palveluiden saamiseksi monilla kielillä, kuten arabiaksi, somaliksi, bulgariaksi ja romaniaksi. Myös tiedotusta ja koulutusta kehitetään siten, että kaupungin työntekijät ovat täysin selvillä tarjottavista palveluista ja käytännöistä sekä osaavat kertoa paperittomille heidän oikeuksistaan palveluihin.”

Edellä lainattu ehdotus on nyt hyväksytty Helsingin kaupunginvaltuustossa, ja kaupunki alkaa toimia sen mukaisesti.

Lähde: Hel.fi

Katso myös:

http://www.nykysuomi.com/2017/11/21/nakokulma-vihervasemmistolainen-hulluus-pysaytettava/

One thought on “Helsinki päätti laajentaa paperittomien terveyspalveluita

  • 30.11.2017 at 09:29
    Permalink

    Muistakaa vaaleissa vihreät ja vasurit, ja onnea stadille tulevalle Irakin alusmaalle.
    Kohta sandaalien läpsytys alkaa.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.