Poliisi: Sosiaalisessa mediassa on leimattu rikoksiin syyllisiksi täysin ulkopuolisia henkilöitä

Itä-Suomen poliisilla on tutkittavana muiden rikosten ohella myös suuri määrä erilaisia internetissä tapahtuneita petoksia. Poliisin lisäksi myös kyseisten rikosten asianomistajina olevat, petoksen kohteeksi joutuneet henkilöt, ovat alkaneet omatoimisesti selvittämään rikoksia ja suorittamaan toimia mm. epäillyn löytämiseksi ja korvauksien saamiseksi. Poliisin tietoon on tullut useita tapauksia, joissa asianomistajat ovat julkaisseet epäillyn henkilötiedot ja kuvan mm. facebookissa.

Poliisi kehottaa kansalaisia pidättäytymään edellä kuvatusta toiminnasta, jossa kuvia ja henkilötietoja vasta epäilyn alaisena olevasta henkilöstä laitetaan suuren yleisön nähtäville. Poliisin tietoon on tullut muutama tapaus, joissa internetiin on laitettu asiaan täysin syyttömän sivullisen tiedot. Nettihuijari kun on sattunut käyttämään rikosta tehdessään tämän sivullisen tietoja. Täysin syyttömille ja sivullisille henkilöille on tullut uhkauksia ja herjauksia internetissä olleiden täysin väärien tietojen vuoksi.

Ei näin, vaan ensin tutkitaan, sitten hutkitaan.

Poliisinkin intressi on selvittää rikokset. Mikäli petoksen kohteeksi joutunut henkilö saa jotain tietoa omaan asiaansa, tulee se toimittaa asiaa tutkivalle poliisille. Poliisi tutkii tiedon aitouden ja luotettavuuden ja tekee sen jälkeen vielä mahdollisia lisäselvityksiä. Poliisi tekee asioiden tutkinnassa niiden selvittämisen kannalta tarvittavat toimet, jotka ovat myös suhteessa rikosten laatuun. Pienemmissä rikoksissa keinot ovat lievemmät ja törkeämmissä rikoksissa kovemmat.

Yleisesti rikoksesta epäillyn tietojen julkaisusta voisi mainita sen verran, että pienemmissä rikoksissa viranomaisetkaan eivät pääsääntöisesti julkaise rikoksesta epäillyn tietoja taikka kuvaa. Esitutkintalaki asettaa rajat poliisin toimille, kuten kuuluukin. Rikoksesta tuomittujen osaltakin nimitiedot julkaistaan vasta, kun henkilön saama tuomio on riittävän ankara tai mikäli se on muutoin perusteltua mm. henkilön yhteiskunnallisen aseman vuoksi.

Lähde: poliisi

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.