Ministeri Risikko: Sopimuspalokunnat turvaavat pelastustoimen palvelut koko Suomessa

– Pelastustoimen haasteena on turvata palvelut riittävän tasapuolisesti koko maassa. Sopimuspalokuntatoiminta ja sopimushenkilöstön käyttö on Suomen kaltaisessa harvaan asutussa maassa välttämätöntä tehokkaan pelastustoiminnan järjestämiseksi. Sopimuspalokuntien avulla pelastustoimen palvelut voidaan turvata tasapuolisesti maan kaikissa osissa, sisäministeri Paula Risikko sanoi Ylihärmän sopimuspalokunnan 100-vuotisjuhlassa 25. marraskuuta.

Pelastustoimi uudistuu osana maakuntauudistusta. Pelastustoimen järjestämisestä vastaavat vuodesta 2020 alkaen 18 maakuntaa, joilla on oma pelastuslaitos. Myös sopimuspalokuntatoiminnan edistäminen ja kehittäminen on tärkeässä osassa uudistuksessa.

– Sopimuspalokuntien kanssa tehdyt sopimukset siirtyvät vuoden 2020 alusta sellaisenaan maakunnille. Sopimuspalokuntien omistamat kalustot ja asemat jäävät niiden omistukseen. Viranomaisten tehtävä on edistää sopimuspalokuntien toimintaedellytyksiä niin, että niiden tuki on jatkossakin käytettävissä. Sopimuspalokuntatoiminta on erinomainen esimerkki viranomaisten ja vapaaehtoisten yhteistyöstä turvallisuuden takaamisessa.

Sopimuspalokuntalaisten koulutusjärjestelmää uudistetaan pelastustoimen uudistuksen yhteydessä. Tarkoitus on yhtenäistää koulutusta. Pelastusopiston rooli sopimuspalokuntalaisten opetussuunnitelman kehittämisessä ja kouluttajakoulutuksessa vahvistuu.

– Sopimuspalokuntalaiset ja heidän vahva osaamisensa ovat voimavara, josta meidän on pidettävä kiinni, ministeri Risikko painotti.

Maakuntauudistus tarkoittaa muutoksia myös maakuntien varautumiseen häiriötilanteisiin. Pelastustoimen tavoitteena on, että nimenomaan pelastustoimella on vahva rooli siviilivalmiuden yhteen sovittajana.

– Pelastustoimi voisi vastata siitä, että maakunnan alueella toimivien viranomaisten, järjestöjen, elinkeinoelämän ja kuntien varautuminen pelaa hyvin yhteen. Näin parannamme yhteiskunnan onnettomuus- ja häiriönsietokykyä.

2 thoughts on “Ministeri Risikko: Sopimuspalokunnat turvaavat pelastustoimen palvelut koko Suomessa

 • 25.11.2017 at 12:41
  Permalink

  Tarvitaan myös sopimussuojeluskunta!

  Reply
 • 26.11.2017 at 06:23
  Permalink

  Talkoillako noita hommia on tehtävä kun valtiolla ei ole rahaa edes peruspalveluihin. Toivon että Ruskakko joutuu johonkin pahaan onnettomuuteen ja ei saa parasta apua pelastuspuoleleta vaan joku syrjäkylän VPK tulee ja ihmettelee.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.