Suomi vaatii Myanmaria takaamaan Rohingyoille turvallisen pääsyn maahan – Sekä Myanmar, että ympärysvaltiot syyttävät Rohingyoja terrorismista

Ulkoministeriö kertoi Timo Soinin matkustavan Myanmariin ottamaan osaa Aasian ja Euroopan yhteistyöfoorumin (ASEM) ulkoministerikokoukseen Naypyidawissa. Soini tapaa Myanmarin valtiokansleri ja ulkoministeri Aung San Suu Kyin. Lisäksi hän avaa Suomen suurlähetystön Yangonissa.

Matkan aikana ulkoministeri Soini tapaa Myanmarin poliittisia ja uskonnollisia vaikuttajia sekä toimittajia. Hän keskustelee valtiokansleri ja ulkoministeri Aung San Suu Kyin kanssa Rakhinen osavaltion ja rohingya-kansanryhmän tilanteesta, alueen humanitaarisesta kriisistä sekä Myanmarin rauhanprosessista. YK:n arvion mukaan yli 600 000 rohingyaa on paennut elokuun lopun jälkeen Myanmarista Bangladeshiin. Suomi vaatii muun kansainvälisen yhteisön rinnalla väkivallan lopettamista, ihmisoikeuksien kunnioittamista, humanitaarisen avun perillepääsyn takaamista sekä sitä, että pakolaiset voivat turvallisesti palata kotiseudulleen.

Rohingyojen tilanne ei ole aivan niin yksiselitteinen kuin mitä valtamedia ja YK antaa ymmärtää…

Myanmarin lisäksi Intia on tuonut esille rohingyojen keskuudessa piilevän laajamittaisen terrorismin, osittain toteutuneen uhan. Syyskuussa maan korkein oikeus käsitteli 40 000 rohingyan mahdollista karkoittamista mutta Nykysuomen tietojen mukaan asiasta ei olla vielä tehty varsinaista päätöstä. Kansalla epäillään olevan laajoja yhteyksiä pakistanilaisten terroristijärjestöjen lisäksi ainakin ISIS:n, jonka tuhoamiseksi on valjastettu voimia käytännössä jokaisesta maanosasta.

Noin kaksimiljoonainen rohingya-kansa on maailman suurin ”maaton kansa”, eli kansa jolla ei ole omaa kotimaata. Sen edustajia asuu Myanmarin lisäksi merkittävissä määrin ainakin Intiassa, Thaimaassa, Pakistanissa, Bangladeshissa ja Malesiassa. Ainakin Myanmarin ja Intian päämiehet ovat julkisesti todenneet kyseisen islamin uskoisen kansan olevan turvallisuus-uhka ja osittain uhka on konkretisoitunutkin.

Esimerkiksi Myanmarissa kuoli elokuussa yli 20 poliisia ja ainakin 12 kansalaista rohingyan ”Arakan Rohingya Salvation Armyn” iskuissa. Yleisesti ottaen alueen valtiot pitävät rohingyoja Bangladeshilaisina. Myanmar, jossa virallisten tietojen mukaan asuu yli miljoona rohingyaa, pitää heitä laittomina siirtolaisina ja perustelee heidän maastapoistamistaan turvallisuusuhan lisäksi näiden luvattomalla maassaololla.

Lähteet: Ulkoministeriö, Independent, Indianexpress, CNN, aljazeera, BBC

7 thoughts on “Suomi vaatii Myanmaria takaamaan Rohingyoille turvallisen pääsyn maahan – Sekä Myanmar, että ympärysvaltiot syyttävät Rohingyoja terrorismista

 • 17.11.2017 at 20:34
  Permalink

  Suomi hyyssää terroristeja -SINÄ toimit maksajana.

  Reply
 • 18.11.2017 at 03:11
  Permalink

  Hyvä artikkeli.
  On häpeän paikka mennä Myanmariin ylevänä moralisoimaan vaikka maa alunperinkin hyvää hyvyyttään on osoittanut kärsivällisyyttä maahantunkeutujien suhteen – ja siten joutuneet maksamaan siitä verellään, kultuurillaan, maallaan ja eri kärsimyksin.
  Onko se aina niin että siltä joka tekee jotain hyvää odotetaan pohjatonta kärsivällisyyttä ja taipumista, kun taas siltä joka ylittää kohtuuden ja oikeudetkin ei tarvitse vaatia ja odottaa mitään? Rohingyoille annettiin mahdollisuus jos todellista sopeutumiskykyä olisi ollut. Toinen ongelman juurista on hallitsematon lisääntyminen ja mihin se johtaa kun lisääntyvä kansa vaatii…
  Ihmisillä täällä, suomessa ja euroopassa ei ole todellisuuspohjaista käsitystä tilanteesta siellä.
  Koska on kiistaton fakta että rohingyat itse ja oma-alotteisesti aiheuttaa paljon ongelmia, johon myös liittyy suoraa terrorismia ja kun samaan aikaan he ovat laittomia siirtolaisia, niin Myanmar toimii täysin asianmukaisesti kun nyt vuosikymmeniä tilanteen kehitystä seuraamisen jälkeen tekee käytännön päätöksiä, täysin pakon sanelemana. Saa kuitenkin toivoa etteivät aktiivisesti toimisi ilman ennakkovaroituksia ja ylilyöntejä.
  Tsemppiä Myanmar, älkää taipuko Soinin ja sen kavereiden sormen heilutuksiin 😉 !

  Reply
 • 18.11.2017 at 06:23
  Permalink

  Suomen pitäisi vain pitätyä oman maan ongelmissa ja jättää jeesustelut ja antaa maiden itse hoitaa aiheuttamansa ongelmat. Niitä nimittäin on suomessakin ihan riittämiin. Emme voi puuttua joka helvetin kylätappeluun mitä maailmalla on ja lisää tulee niin kauan kun uskonnot määräävät marssijärjestyksen maiden hallinnoissa ja maat ovat joidenkin kalaanijohtajien ja kyläpäälliköiden vallassa.

  Reply
 • 18.11.2017 at 07:55
  Permalink

  Mielenkiintoinen ajatus että Soini puolustaa jotain kansaa toisella puolella maapalloa ,mutta ei pistä tikkua ristiin oman kansan puolesta.Yk antaa väärän kuvan tuosta ongelmasta,nämä ovat saaneet olla pakolaisina tuolla ja kiitokseksi siitä tappavat poliiseja ja siviilejä siellä.Ajatus on Eurooppalaisilla sama kuin Euroopassa terrori iskujen kohdalla.Pitää vaan sietää koska ihan 100 % ei ole niitä terrorismin harjoittajia.Kääntäen tätä ajatellessa esim.Irak siellä oli yksi mies jota pidettiin vaarallisena eli Hussein.Jenkit +apumaat pisti koko maan siliäksi eikä kukaan kyseenalaistanut sitä.Siviilejä kuoli enemmän kuin sotilaita.Bagdad pommitettiin ohjuksilla ja tykistötulella raunioiksi vaikka siellä ei ollut merkittäviä sotajoukkoja.Samoin historiassa esim.WW2 pommitettiin liittoutuneiden toimesta Saksan kaupungit romuksi.Siviiliuhreja tuli todella paljon.Puhumattakaan atomipommien aiheuttamasta siviili uhrien määrästä joka aiheuttaa kuolemia yhä edelleen.Silti nämä ovat ns.oikeutettuja tekoja.Tekopyhää touhua tuomita jos Myanmar suojelee kansalaisiaan.

  Reply
 • 18.11.2017 at 09:58
  Permalink

  ”Ainakin Myanmarin ja Intian päämiehet ovat julkisesti todenneet kyseisen islamin uskoisen kansan olevan turvallisuus-uhka ja osittain uhka on konkretisoitunutkin”.

  On selviö että Mayanmariin saapuneet muslimit eivät ole sopeutuneet buddalaiseen yhteiskuntaan eikä kulttuuriin. Naisten raiskaus ja väkivalta paikallisia kohtaan on sama ilmiö mistä kuulemme myös eurooppalaisissa valtioissa.

  Reply
 • 18.11.2017 at 13:17
  Permalink

  G. Soroksella ja hänen verkostolla on näköjään sormet ja taalat syvälle upotettuna koko sotkuun. Mitkä ovat perimmäiset tavoitteet. ”Humanitääri” sanat ovat strateginen savuverho kun isoimmat pohatat lähtevät liikkeelle, se on satavarma.
  https://youtu.be/NsMJ4SNIE6c?t=229

  Reply
  • 18.11.2017 at 14:45
   Permalink

   Juutalainen Soros & co jälleen asialla -tämä sama porukka löytyy aina kaiken saastan takaa kun paskakasaa hieman pöyhäisee…

   Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.