Katalonian presidentistä annettu Eurooppalainen pidätysmääräys

Espanja on hakenut eurooppalaista pidätysmääräystä Katalonian presidentistä, Carles Puigdemontista, kertoo uutistoimisto AFP. Pidätysmääräys johtuu virallisten lähteiden mukaan siitä, ettei Belgiaan paennut Puigdemont ilmestynyt oikeuden kuultavaksi torstaina.

Torstaina, katalonialaisten ministereiden pidätyksen jälkeen alkaneet mielenosoitukset jatkuvat yhä ja näyttävät jopa yltyneen pidätysmääräyksen julkistamisen jälkeen. Espanjan oikeuslaitos aikoo syyttää Puigdemontia kapinasta, kansankiihotuksesta ja julkisten varojen väärinkäytöstä.

Nykysuomi kirjoitti valtion tekemistä pidätyksistä torstaina. Silloin Espanja pidätti yhdeksän erotettua Katalonialaista ministeriä, mukaan lukien entisen varapresidentin Oriol Junquerasin. Välttääksen vangittujen kohtalon ainakin toistaiseksi, ovat Puigdemontin lisäksi Belgiaan paenneet neljä ministeriä, jotka kertoivat paenneensa hakeakseen sieltä vapautta ja turvallisuutta.

Puigdemont on kertonut belgialaiselle tv-kanavalle ettei hän pakene ”todellista oikeutta”, vaan selvästi politisoitunutta oikeudenkäyntiä Espanjalaisen oikeuden edessä.

-”Olen kertonut belgialaisille viranomaisille olevani täysin heidän käytettävissään.”

Hänen mukaansa reilun oikeudenkäynnin saaminen Espanjassa näyttää epätodennäköiseltä. Epäilyksensä hän perustaa oikeuslaitokseen kohdistuviin valtaviin paineisiin ja poliitikkojen vaikutusvaltaan oikeuden toiminnassa.

Suomalaisille eurooppalainen pidätysmääräys on viimeajoilta tuttu Ilja Janitskinin tapauksesta. Janitskin pakeni annettua pidätysmääräystä sen ulottumattomiin Andorraan, josta hänet pidätettiin epäiltynä törkeästä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, törkeästä kunnianloukkauksesta, tekijänoikeusrikoksesta, salassapitorikoksesta ja rahankeräysrikoksesta.

Lähde: AFP

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.