Sipilä Latinalaisessa Amerikassa – Ohjelmassa mm. vienninedistämistä, Suomi100 juhlaa ja päämiestason keskusteluja

Pääministeri Juha Sipilä on vieraillut 23.–27. lokakuuta Kolumbiassa, Perussa sekä Boliviassa ja tavannut maiden presidentit sekä useita ministereitä. Kolumbiassa pääministeri Sipilä avasi Suomen suurlähetystön Bogotáan juhlistaen samalla Suomen satavuotista itsenäisyyttä.

Kolumbiassa pääministeri Sipilä keskusteli kahdenvälisten ja taloussuhteiden kehittämisestä presidentti Juan Manuel Santosin, ulkoministeri María Ángela Holguín ja opetusministeri Yaneth Gihan kanssa.

– Keskustelimme presidentti Santosin kanssa muun muassa koulutuksen merkityksestä yhteiskunnan kehitykselle. Suomi on satavuotisen historiansa aikana rakentanut ilmaisen ja tasa-arvoisen koulutuksen perustalle. Presidentti Santos kertoi, että Kolumbia pitää koulutussektorin kehittämistä merkittävänä tekijänä erityisesti maaseudulla kestävän rauhan aikaansaamisessa, pääministeri Sipilä totesi.

Pääministeri Sipilä ja presidentti Santos osallistuivat myös kolumbialaisten ja suomalaisten yritysten tapaamiseen. Team Finland -vienninedistämismatkalla pääministerin mukana oli 15 suomalaista yritystä koulutuksen, ”cleantechin”, energian ja kyberturvallisuuden alalta. Suomalaisyritysten kiinnostus Kolumbian markkinoita kohtaan on kasvanut rauhanprosessin etenemisen ja talouskasvun myötä.

Pääministeri Sipilä osallistui myös Suomen suurlähetystön avajaistilaisuuteen, joka oli samalla Suomi 100 -juhla Bogotássa.

– Suurlähetystön avaaminen kehittää maidemme välistä suhdetta askeleen eteenpäin. Uskon, että kaupankäynnillämme on mahdollisuus kasvaa huomattavasti nykyisestä. Suomalaisyritykset voivat tarjota Kolumbialle teknologiaa ja osaamista, joka auttaa maan kehittämisessä. Toivon, että Suomen suurlähetystön avaaminen ja taloussuhteidemme vahvistaminen tukee osaltaan Kolumbian rauhanprosessia, pääministeri Sipilä sanoi.

Boliviassa pääministeri Sipilä keskusteli maan presidentin Evo Moralesin sekä ulkoministeri Fernando Huanacunin kanssa maiden kahdenvälisistä suhteista, etenkin taloudellisen yhteistyön syventämisen mahdollisuuksista. Pääministeri Sipilä vieraili myös Guaquin kylässä Tiwanakun maakunnassa, jossa hän osallistui muun muassa kunnantalon avajaisiin.

Tapaamisessa Perun presidentti Pedro Pablo Kuczynskin, pääministeri Mercedes Araozin kanssa sekä ympäristöministeri Elsa Galarzan kanssa esillä olivat kahdenväliset suhteet, alueellinen integraatio ja kehitys sekä globaalit kysymykset. Kahdenvälisten taloudellisten suhteiden kehittämisen osalta Sipilä nosti esiin erityisesti yhteistyömahdollisuudet koulutuksen, kaivosteollisuuden, puhtaan energian, kyberteknologian sekä metsätalouden osalta.

Lähde: Valtioneuvoston kanslia

One thought on “Sipilä Latinalaisessa Amerikassa – Ohjelmassa mm. vienninedistämistä, Suomi100 juhlaa ja päämiestason keskusteluja

  • 29.10.2017 at 06:05
    Permalink

    No sentään jotain hyödyllistä välillä. Myös sukulaisille muutama kauppa mutta menköön jos onnistuu hankkimaan maalle vientiä.

    Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.