Kuluttajien luottamus talouteen yhä erittäin vahvaa

Kuluttajien luottamus talouteen on ollut hyvin vahvaa jo lähes vuoden, kertoo tilastokeskus. Kuluttajien luottamusindikaattori oli lokakuussa 23,1. Syyskuussa samainen luku oli 23,7 ja elokuussa 23,5. Kyseisen indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on 12,2 ja se koostuu muunmuassa kuluttajien odotuksista erilaisten talouden yksittäisten mittareiden kehitykseen. Esimerkiksi odotuksiin työttömyyden kehittymisestä, omista säästämismahdollisuuksista, Suomen taloudesta ja näkemyksiin kuluttamisesta.

Lokakuussa 48 prosenttia kuluttajista uskoi, että Suomen taloustilanne paranee seuraavan vuoden aikana. Kuluttajista 10 prosenttia puolestaan arvioi maamme talouden huononevan. Tilanteen paranemista odottavien määrä on pari prosenttia suurempi kuin syyskuussa, mutta vuoden takaiseen ero on jo huomattavampi. Lokakuussa 2016, 41% odotti talouden paranevan ja jopa 17% huonontuvan.

Kuluttajista 48 prosenttia odotti lokakuussa, että työttömyys vähenee seuraavan vuoden aikana, ja 16 prosenttia arvioi työttömyyden lisääntyvän. Toisaalta vain 16% uskoi työttömyyden uhan vähentyneen omalla kohdallaan ja 13% arvioi uhan kasvaneen.

Lähde: Tilastokeskus

 

3 thoughts on “Kuluttajien luottamus talouteen yhä erittäin vahvaa

 • 27.10.2017 at 11:09
  Permalink

  Onko ihmiset todella näin kaukana realismista? Onko Suomessa näin monta ihmistä joiden mielestä taloutemme paranee? Koko ajan yrityksiä menee konkurssiin ja väeä potkitaan pois. Asunnottomuus ja työttömyys ovat historialisen korkealla vaikka valtio siirsi juuri keväällä 20 000 työtöntä eläkeläiseksi. EKP ostaa eurooppalaisten pankkien roskalainoja 60 miljardilla eurolla kuukaudessa. Nähtäväksi jää mitä tapahtuu kun vuodenvaihteen jälkeen roskalainoja ei otetakkaan euroopan veronmaksajien niskoille kuin 30 miljardin euron edestä kuukaudessa. Alkaako pankkien konkurssikevät? No, joko suoran tai välillisesti, veronmaksajat maksavat kaiken.

  Suomalaiset uskovat vain siihen matraan että ”vienti vetää”. Ja ainoa asia joka vetää on viljan viesnti etelä-amerikan karjatiloille. Josta tulee sitä mustan anudan, angustin, hormoonilihaa Suomeen. Ja sitten suomalaiset syövät tätä myrkyllistä lihaa ja uskovat että ”talous kasvaa”. Eikä kukaan pistä säästöön sukanvarteen pahan päivän varalle.

  Uskon että kohta näemme uusinnan -90 luvun laman konkurssimyynnistä. Eli, se jolla on 100 000e rahaa tilillä ekä velkaa, se voittaa. Voi saada jopa kolme omakotitaloa tai kaksi taloa ja ison kesämökin kun huutokaupat alkavat.

  Reply
 • 27.10.2017 at 13:14
  Permalink

  Teknologiateollisuuden työantaja pamput rummuttavat jo huonoista ajoista ja ettei palkankorotuksiin ole varaa.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.