Suvaitsematon ja ”impivaaralainen” intiaaniheimo Amazonilla aikoo taistella monikulttuurisuutta vastaan asein

Waiapit, muinainen intiaaniheimo amazonin sademetsissä, ei aio hyväksyä kulttuurinsa tuhoutumista, vaan on kertonut taistelevansa niin metsiä havittelevia yrityksiä, kuin Brasilian valtiota vastaan ”viimeiseen mieheen”.

Waiapeille varattu reservaattialue kuuluu paljon suurempaan, noin Sveitsin kokoiseen Rencan suojelualueeseen, eikä heimo suostu antamaan aluettaan muiden käyttöön. AFP:n mukaan heimon kulttuuri muistuttaa enemmän kivikautta kuin tätä päivää vaikka moderni Brasilia avautuu vain muutaman tunnin ajomatkan päässä.

Maan hallitus on viimeaikoina avautunut ajatukselle Rencan alueen luovuttamisesta kansainvälisille kaivosyhtiöille alueelta löytyvien suurten kulta- ja muiden metalliesiintymien vuoksi. Jo aiemmin maan presidentti on vapauttanut joitakin alueita Rencasta kaivostoimintaa varten ja vaikka presidentti onkin myöhemmin perunut lupauksiaan, ovat Waiapit kauhun vallassa. Heimo on jo kertaalleen lähes pyyhitty maailmankartalta 1970-luvulla kun ulkopuoliset ensimmäisen kerran löysivät sen. Silloin tulijoiden mukanaan tuoma rutto tappoi lähes koko heimon.

Pinoty on Waiapien alueen ensimmäinen kylä ainoalla tiellä heimon alueelle. Kylään tultaessa, ilmestyy valtion asettama kyltti ”suojeltua aluetta”. Kännykän kuuluvuusalue on loppunut jo aikoja sitten eivätkä Brasilian valtion asettamat laitkaan enää päde. Valtio on pitkään yrittänyt saada aluetta ensin omaan, sitten kaivosyhtiöiden hallintaan.

Heimo on valmistautunut taisteluun mutta hakee silti rauhanomaistakin keinoa olemassaolonsa turvaamiseksi

Paikallinen heimon jäsen, Calibi Waiapi, kertoo oman mielipiteensä valtion pyrkimyksistä alueella.

-”Tänne tulisi autoja, rekkoja, väkivaltaa, huumeita, ryöstöjä… Kulttuurimme muuttuisi. Nuoret haluaisivat vaatteita (Waiapit pukeutuvat pelkkään lannevaatteeseen), tietokoneita ja kännyköitä. Mikäli valkoiset miehet tulisivat, se olisi loppumme.”

Heimo on, vastoin modernin maailman ihanteita, valmistautunut taisteluun ulkopuolisia vastaan. Tapayona Waiapi, myöskin Pinotyn Waiapeja, uhkaa tulijoita väkivallalla. Vaikka heimolla on ollut metsästyskäytössä myöskin haulikoita, käyttävät he sodankäynnissä yhä myrkkynuolia ja sellaista Tapayona tarjoaa Brasilian presidentillekin. Aka’upotye Waiapi perustelee valintaa heimon riippumattomuudella ulkopuolisten aseista.

Jawaruwa Waiapi huomauttaa ettei hänen 1200 päiseksi kutistunut heimonsa enää kykene valvomaan, saati puolustamaan omaa aluettaan ja siksi hän onkin siirtynyt politiikkaan. Jawaruwa on ensimmäinen heimonsa edustaja paikallishallinnossa ja hän korostaakin rauhanomaisen, politiikan keinoin saavutettavan ratkaisun tärkeyttä.

-”Meillä on uusi tie, uusi strategia ja se on politiikkaan osallistuminen. Silloin meidän ei tarvitse taistella jousella ja nuijalla vaan tiedolla politiikassa… Tämä on uusi aseemme.”

Lähde: AFP

 

One thought on “Suvaitsematon ja ”impivaaralainen” intiaaniheimo Amazonilla aikoo taistella monikulttuurisuutta vastaan asein

  • 25.10.2017 at 11:15
    Permalink

    Kauheita rasisteja hyi nyt äkkiä vasemmistolais mielenosoitus kehiin.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.