Tuuliwatti Oy:n miljoonavoitot yritystuilla – Ei työntekijöitä, eikä maksa veroja

Tuuliwatti Oy on mielenkiintoinen S-ryhmän ja ST1:n omistama tuulivoimayritys. Yrityksellä ei ole ainuttakaan työntekijää, eikä yritys maksa euroakaan veroa. Silti yritys saa Suomen eniten yritystukia.

Tuuliwatti oy on katsottu olevan voittoa tavoittelematon yritys ja on näin ollen vapautettu verojen maksusta. Vapautusta perustellaan Mankala-periaatteella.

*Yrityksen (Tuuliwatti oy) kotimaiset omistajat maksavat veronsa tuloksesta omien yhtiöidensä verotuksessa Suomeen. Mankala-periaatteella toimivat yhtiöt eivät välttämättä joudu maksamaan veroja, sillä ne luetaan voittoa tuottamattomiksi yhtiöiksi.

Voittoa tavoittelemattomaksi yritykseksi Tuuliwatti oy:llä on kuitenkin voitot kohdillaan.

Huomioiden yhtiön liikevaihdon suhteessa valtion yritystukiin, on sangen erikoista että yritys saa enemmän tukia mitä liikevaihto on kokonaisuudessaan:

 1. Vuonna 2012 liikevaihto 1 929 377, tuet 3 116 870, tulos +1 847 146
 2. Vuonna 2013 liikevaihto 8 082 000, tuet 13 774 670, tulos +11 860 000
 3. Vuonna 2014 liikevaihto 39 317 611, tuet 25 839 964, tulos +26 182 317
 4. Vuonna 2015 liikevaihto 70 198 000, tuet 57 000 000, tulos +41 753 000
 5. Vuonna 2016 liikevaihto 47 628 000, tuet 60 000 000, tulos +10 578 000

Tuuliwatti oy on muutenkin valtion ”yritystuki kuningas” monen vuoden takaa.

Yhtiö saa Suomessa eniten tukia ja on saanut jo monen vuoden ajan. Vuonna 2015 yhtiön tulospotti oli 73% vuoden yritystuista. Kolme neljäsosaa valui siis voittoatavoittelemattoman yhtiön voittoihin.

Edelleenkään yhtiöllä ei ole ollut vuonna 2012-2016 yhtään ainutta työntekijää. Yhtiön hallitus koostuu.

ASEMA NIMI SAAPUMISPÄIVÄ
Puheenjohtaja Anttonen Mika Kalevi 04 / 2009
Toimitusjohtaja Suominen Jari Juhani 07 / 2012
Varsinainen jäsen Annala Jari Tapani 04 / 2009
Varsinainen jäsen Halonen Mikko Petteri 05 / 2013
Varsinainen jäsen Suominen Jari Juhani 04 / 2009

Puheenjohtaja Anttonen Mika Kalevilla ei suinkaan mene huonosti vaikka Tuuliwatti oy tulos onkin painunut alaspäin. Anttosen tulot vuonna 2015. Ansiotulot 247 070€, pääomatulot 359 757€, yhteensä 606 826€

Lähteet: Maaseudun tulevaisuus, asiakastieto, HS verokone, verkkouutiset,

 

12 thoughts on “Tuuliwatti Oy:n miljoonavoitot yritystuilla – Ei työntekijöitä, eikä maksa veroja

 • 24.10.2017 at 23:02
  Permalink

  Toivoisin mahdollisimman tyyntä keliä, mitä enemmän tuulee, sitä enemmän palaa meidän veronmaksajien rahoja taivaan tuuliin.

  Reply
 • 25.10.2017 at 05:48
  Permalink

  Soinin porukka oli myötävaikuttamassa näiden tukien läpimenossa ja keskusta kokoomus kiittää. Mitähän tuo vale porukka sai kaupoissa, hyvät virkapaikat kenties vaalien jälkeen. Tämä hallitus on suurin kusettaja sitten rooman aikojen.

  Reply
  • 7.6.2020 at 20:14
   Permalink

   Persuko se siellä vinkuu? Et liene kuitenkaan kepulainen vaikka maaseutulehteen kirjoitatkin.

   Reply
 • 25.10.2017 at 08:23
  Permalink

  Olisi kirveelle töitä.

  Reply
 • 25.10.2017 at 09:10
  Permalink

  Isossa kirjassa sanotaan että lopun aikoihin paholainen eli ahneus tekee kaikkensa koska tietää ajan käyvän vähiin. Sitä päivää eletään tänään ja jälki on kauhistuttavaa!
  Joka ikinen päivä paljastuu uusia ja taas uusia kieroilua, ketkuilua, ryöstöä, välistävetoa, lahjontaa, korruptiota, omaan ja hyväveli verkoston pussiin peluuta, valehtelua, oikeuden halveksuntaa, jne. jne

  Reply
 • 25.10.2017 at 14:07
  Permalink

  Tuo käsitys verosta vapauttamisesta ei aivan vastaa todellisuutta. Tuuliwatti on normaali osakeyhtiö, joka maksaa tuloveroa normaalisti elinkeinoverolain mukaan, ei sitä millään tavalla ole veroista vapautettu. Tulovero lasketaan yrityksen tilinpäätöksestä johdettavasta verotuksellisesta tuloksesta. Koska yhtiö ei ole vielä tähän mennessä tehnyt voitollisia tilinpäätöksiä, ei sen ei ole myöskään tarvinnut tuloveroa maksaa. Voitollisen tuloksen esittäminen tilinpäätöksessä on mahdollista estää kirjanpito- ja verolakien sallimin keinoin mm. poistoin ja rahoituskuluin. Mitä suurempi yritys ja mitä laajempaa ja laajenevampaa toiminta on, sitä helpompaa ”tavoitetulokseen” pääseminen on. Tuloksen järjestelemiseen konsernin sisäisin järjestelyin on myös tiettyjä mahdollisuuksia ja yhtiön kansainvälistymisen myötä käytettävissä ovat myös kansainvälisen verosuunnittelun mahdollisuudet.

  Toinen väärinkäsitys on se, että verosta vapauttaminen perustuisi ns. Mankala-periaatteen soveltamiseen. Käsitys lienee syntynyt yhtiön johtoon kuuluvan Jari Suomisen eräässä haastattelussa antamasta lausunnosta, jossa hän perusteli Mankala-periaatteella sitä, ettei Tuuliwatti maksa veroja. Tuuliwatin tapauksessa ei mielestäni ole kyse Mankalasta. Mankala-periaatteeksihan sanotaan järjestelyä, että yksi tai useampi omistaja (esim. teollisuus- tai energiayhtiöitä) perustaa yhteisen yhtiön energiantuotantoa, so. voimalaitoksen omistamista varten. Mankala-yhtiön osakkaat rahoittavat tuotantolaitoksen investointi- ja tuotantokustannukset ja näin omistettu energiantuotantoyhtiö myy tuottamansa energian omakustannushintaan osakkailleen. Yksi esimerkki Mankala-periaatteella toimivasta voimalaitoksesta on Mankalakoskessa sijaitseva Mankalan vesivoimalaitos, jonka omistajiin kuuluu mm. Helsingin energia (Helen Oy).

  On vaikeaa nähdä, miten Mankala-periaate soveltuisi Tuuliwattiin. Tuuliwattihan ei myy tuottamaansa sähköä omakustannushintaan omistajilleen, vaan se myy sähkön pohjoismaiseen sähköpörssiin ja saa lisäksi itselleen tuulivoimatuet.

  Tuulivoiman tuotanto ei myöskään ole lainkaan työvoimavaltaista, yleensä tuulivoimayhtiöillä ei ole juurikaan työntekijöitä, tarvittavat käyttö- ja huoltotehtävät hoidetaan laitostoimittajien tai muiden tahojen toimesta ostopalveluina. Näin ollen Tuuliwattikaan ei työllistä ketään eikä siis maksa suomalaiselle yhteiskunnalle työntekijöihin liittyviä veroja tai muita maksuja. Myöskään arvonlisäveroa tuulivoimayhtiöt eivät maksa, jos ne yleensä myyvät tuottamansa sähkön pohjoismaiseen sähköpörssiin, eivätkä siis maksa myyntituloistaan Suomeen arvonlisäveroa (myynnistä EU-maihin tai EU:n ulkopuolelle ei makseta arvonlisäveroa Suomeen, vaan se maksataan ostajamaahan).

  Reply
  • 17.4.2018 at 11:53
   Permalink

   Täysin samaa mieltä tuosta ”veroista vapauttamisesta” ja sen yhteydestä Mankala-periaatteseen : tässä on tullut selvä väärinkäsitys , joka on levinnyt laajalle . Tuuliwatti poistaa myllynsä 12 vuopdessa , kuten jokaisen myllyfirman pitäisikin ; meidän veronmaksajien tuki loppuu silloin ja ilman tukea – vaikka toisin väitetään- ne ovat tuottamattomia taloudellisesti. Tässä paljastuu myös toinen suuri , laajalle levinnyt väärinkäsitys : huolimatta miljardituesta tuulivoimabisnes on Suomessa kannattamatonta – tiedän , vaikea uskoa, mutta numerot ovat lahjomattomat.

   Tekstissä on myös selvä numerovirhe kohdassa ” Vuonna 2016 liikevaihto 47 628 000, tuet 60 000 000,” , eli tuet olisivat suremmat kuin liikevaihto : oikea tuki vuonna 2016 oli 38 miljoonaa euroa.

   Selvyyden vuoksi : tuulisähköllä ei ole mitään merkitystä sähkön tuotantoomme paitsi häirikkönä verkossamme, ei merkitystä ilmastonmuutokseen, ei merkitystä työllisyyteen, vakavasti tutkittavat haitat ihmisiin/eläimiin ja kaiken kukkuraksi tämä 3-4 miljardia meille verovaroja maksava hullutus on taloudellisesti kannattaava ainoastaan ulkomaisille myylytoimittajille.

   Seppo Viljakainen , Kotka

   Reply
 • 26.10.2017 at 20:35
  Permalink

  Tää on tätä nykyajan bisnestä, mikä tehdään veronmaksajien rahoilla. On vokkii, kotoutuskonsultointii, pökälöisten asianajotoimistoo, koulutusta ja sitten nämä tuulivoimalat.

  Tässäkin S-ryhmä mukana. S-ruhmähän pistää asiakasomistajien rahaa muutenkin palaan aika kovaa noiden matujen hyysäykseen. Vihaan S-ryhmää.

  Reply
 • 27.10.2017 at 07:59
  Permalink

  Suomi on vetelemässä viimeisiä vuosiaan ennen yhteiskunnallista romahdusta. Surkastuminen alkanut ajat sitten.

  Reply
 • 17.3.2019 at 14:59
  Permalink

  Tuulivoimatuet johtuvat liian suurista ilmastotavoitteista. Niistä saa kiittää vihervasemmistoa. Toinen vaihtoehto olisi rikkoa sopimuksia ja kärsiä mahdolliset sanktiot.

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.