Toimittaja väittää: Sipilä valehteli väittäessään ettei perussuomalaisten hajoamiseen valmistauduttu

Toimittaja Lauri Nurmi on kirjoittanut kirjan perussuomalaisten eduskuntaryhmän hajoamisesta kesäisen puoluekokouksen jälkeen. Silloinen puheenjohtaja Timo Soini oli ilmoittanut jo hyvissä ajoin väistyvänsä puheenjohtajan paikalta ja jatkopestiä oltiin mediaa myöten pedattu Sampo Terholle. Toisin kuitenkin kävi ja puheenjohtajaksi nousi ylivoimaisella äänisaaliilla Jussi Halla-aho. Tämä aiheutti välittömästi pahennusta sekä puoluekokouksessa, mediassa, että eduskuntaryhmässä, kuten loppujen lopuksi kävi ilmi.

Puoluekokouksen jälkeen persujen eduskuntaryhmä hajosi ja jokainen perussuomalainen ministeri ilmoitti liittyvänsä uuteen ”uusi vaihtoehto” nimisen eduskuntaryhmään. Uusi ryhmä tulkittiin puolueessa loppujen lopuksi niin, että lähteneet ovat eronneet puolueesta. Kummallisin episodi nähtiin kuitenkin Jussi Halla-ahon matkustettua hallitusneuvotteluihin. Halla-aho ilmoitti ettei hän vaadi yhteistyöltä mitään muuta kuin hallitusohjelman noudattamista. Pääministeri Juha Sipilä kieltäytyi yhteistyöstä Halla-ahon perussuomalaisten kanssa ja hallituskriisi oli valmis. Hallituksen pelasti lopulta kaatumiselta juurikin ”uusi vaihtoehto”-ryhmä, joka tätä nykyä operoi puolueena ”Sininen tulevaisuus”-nimellä.

Sipilä ilmoitti tuolloin eduskunnan täysistunnossa ettei perussuomalaisten hajoamiseen oltu valmistauduttu millään tavalla ja että puolueesta lähtijöiden perustama ryhmä oli täysin näiden itse ideoima veto. Kirjassaan Nurmi kuitenkin paljastaa nimettömiin lähteisiin viitaten, keskustapuolueen jo keväällä selvittäneen miten perussuomalaisia voitaisiin houkutella loikkaamaan keskustaan. Kirjassa kerrotaan myös kokoomuksen puheenjohtajan, valtiovarainministeri Petteri Orpon jo tammikuussa tehneen päätöksen siitä, ettei kokoomus tee yhteistyötä Halla-ahon perussuomalaisten kanssa.

Nurmen uskottavuutta asian analysoinnissa lisää se, että tämä oli jo ennen perussuomalaisten puoluekokousta kirjoittanut artikkelin jossa hän ennusti ”Soinilaisten” lähtevän puolueesta Halla-ahon valinnan jälkeen. Kirja julkistettiin tänään Helsingissä nimellä ”Perussuomalaisten hajoamisen historia”

Lähde: YLE

Katso myös:

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.