Älä anna talven yllättää – Tässä poliisin vinkit talviautoiluun

Säätiedotus povaa lumisadetta Etelä-Suomeenkin. Nyt on korkea aika vaihtaa talvirenkaat alle ja varustaa auto muutenkin talven varalle.

– Autoilijoiden on suositeltavaa aikaistaa herätyskelloa, jotta aamulla ehtii kaapia tuulilasin puhtaaksi ja työmatkaankin jää vähän ”pelivaraa”.

– Heti heräämisen jälkeen on hyvä vilkaista ulkolämpömittaria ja säätilaa muutenkin, niin voi sen mukaan asennoitua työmatkaan varaamalla matkaan lisäaikaa. Parempi vaikka myöhästyä töistä vähän, kuin joutua kolariin jolloin myöhästyy reilusti ja auto päätyy korjaamoon.

– Jos auton ikkunat ovat jäässä, on hyvä ensin käynnistää auto, säätää lämmityslaite puhaltamaan tuulilasille, nousta autosta putsaamaan ikkunat ja tarvittaessa myös auton valaisimet, jos ne ovat lumen peitossa. Sen jälkeen vasta lähteä matkaan. Mahdolliset lumet vaatteista ja jalkineista tulee harjata/kopistella auton ulkopuolelle, koska autossa sulaessaan ne höyrystyvät ja saattavat jäätyä tuulilasiin.

– Kannattaa muistaa, että talvikelillä pysähdysmatkat ovat huomattavasti pidempiä kuin kesäkelillä ja lisäksi liikenteessä täytyy varoa myös muita autoja, joiden lasit ovat heikosti putsattuja.

– Puutteellisesti putsatusta lasista saattaa kotipihassa nähdä kohtuullisesti läpi, mutta auringon paiste tai vastaantulijoiden valot voivat muuttaa kyseisen lasin lähes läpinäkymättömäksi.

– Autossa on hyvä olla mukana talviaikaan apukäynnistyskaapelit, hinausköysi, tuulilasin pesurin säiliössä riittävän ”pakkasenkestävää” pesunestettä ja vaikka lisäystä varten nestettä pienessä kanisterissa, hyvä lumiharja ja ”ikkunaraappa”. Vaikka itselle ei tulisikaan tilannetta, että noita kaikkia tarvitsisi, niin aina joku lähimmäinen saattaa tarvita apua.

Lähde: Poliisi

One thought on “Älä anna talven yllättää – Tässä poliisin vinkit talviautoiluun

  • 24.10.2017 at 18:00
    Permalink

    Tämä vastaantulijan valot on sellainen asia johon poliisin tulisi kiinnittää huomiota. Kun ajelee Pirkanmaalla niin ehkä 1/30 valot on suunnattu liian ylös. Eli ne häikäisevät. Mutta kun ajaa pääkaupunkiseudulla niin 1/6 valot on suunnattu liian ylös. Siinä sitten kun pimeällä ajelee risteyksissä niin joutuu todella monen auton sokaisemaksi. Koita siinä sitten katsella paikkaa jonossa mihin oman auton saisi mahtumaan.

    Onneksi sakkokameroita on tullut paljon lisää. Se on rauhoittanut liikenteen rytmiä, mutta vain tietyillä osuuksilla.

    Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.