Populistinen ANO voitti Tšekin vaalit – Hallituksen muodostaminen voi osoittautua vaikeaksi

Andrej Babišin johtama populistinen ANO-puolue voitti lauantaiset Tšekin tasavallan parlamenttivaalit noin 30 prosentin äänisaaliilla. Voittoa himmentää se, että suurin osa puolueista on kieltäytynyt jo etukäteen yhteistyöstä. Toisaalta ANO on ilmoittanut, ettei se tule olemaan samassa hallituksessa äärioikeistolaiseksi leimatun SPD:n kanssa. SPD:n puoliksi japanilainen puheenjohtaja  Tomio Okamura kertoo EU-eron olevan puolueen ensisijainen ehto hallituksen lähtemiseksi. ANO ja erityisesti sen johtaja Babišin tunnetaan EU-kriittisenä, mutta perimmiltään unionia kannattavana.

Huolimatta vasemmiston syöksystä vaaleissa, on Babišin vihjaillut molemmille ääripäille sekä oikealle että vasemmalle, oven hallitukseen olevan auki. Vaaleissa viidenneksi ja kuudenneksi jääneet sosiaalidemokraatit ja kommunistit eivät välttämättä lämpene hallitusyhteistyölle ANO:n kanssa. Puolueen johtajaa on syytetty talousrikoksista, asia joka on suurin yksittäinen tekijä siihen, miksi niin moni puolue on etukäteen kieltäytynyt yhteistyöstä. Myöskään Babišinin oligarkki-status ei välttämättä sovi äärivasemmistolle.

ANO:n varapuheenjohtaja on kertonut pitkään vallassa olleen sosiaalidemokraattisen ČSSD:n olevan ensimmäisten joukossa hallitustunnusteluja tehtäessä. ČSSD on itse ilmaissut lauantaisten vaalien jälkeen jättäytyvänsä mahdollisesti suosiolla oppositioon.

EU-vastainen, vaaleissa 11% kannatuksella toiseksi tullut ODS-puolue, on kertonut noudattavansa ”herrasmiessopimusta” siitä, ettei hallitukseen Babišinin kanssa, tämän talousepäselvyyksien vuoksi lähdetä.

Hallituksen muodostamisesta odotetaan äärimmäisen vaikeaa.

Lähde: Telegraph

One thought on “Populistinen ANO voitti Tšekin vaalit – Hallituksen muodostaminen voi osoittautua vaikeaksi

  • 23.10.2017 at 09:27
    Permalink

    Ei kai se nyt niin vaikeaa ole. Nimittäin, ihan niinkuin Suomessakin, kaikki puolueet kääntelevät takkiaan ja hyväksyvät valtaapitävien ehdot päästäkseen hallitukseen. Kyllä sielä muutkin puolueet nielevät kiltisti voittaneen puolueen ahdot, koska lihapadat ovat aina isompia johtajille ja korvaukset itselle sekä sukulaisille vaurastuttavat melkoisesti.

    Kunhan vain pitävät vasemmiston ja kommunistit sekä sossut poissa hallituksesta niin se on jo melkohyvä. Kansallismieliset vaan johtoon ja EU:sta eroon.

    Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.