Juha Sipilän puhe Planin tyttöjen päivän lehdistöaamiaisella – ”Naisten ja tyttöjen aseman parantaminen on yksi Suomen kehityspolitiikan keskeisimpiä painopisteitä”

Tänään 11.10 on kansainvälinen Tyttöjen päivä. Plan toimii aktiivisesti lasten oikeuksien parantamiseksi ja onkin jopa näkyvin yksittäinen torvensoittaja Tyttöjen päivänä. Se on yksi maailman vanhimmista lasten oikeuksia ajavista järjestöistä ja kertoo sivuillaan tyttöjen päivästä seuraavaa:

-”Kansainvälinen tyttöjen päivä 11.10. muistuttaa syrjinnästä, jota tytöt kohtaavat kaikkialla maailmassa ikänsä ja sukupuolensa takia. Toisaalta se on juhlapäivä, joka nostaa esiin tyttöjen voiman ja mahdollisuudet. Poistetaan esteet tyttöjen tieltä ja luodaan tasa-arvoisempi maailma!

Tyttöjen päivänä 2017 haluamme muistuttaa siitä, että tytöillä ja nuorilla naisilla on oikeus päättää omasta elämästään ja osallistua yhteiseen päätöksentekoon. Kun he tulevat kuulluksi ja saavat osallistua päätöksentekoon, he pystyvät parantamaan paitsi omaa tulevaisuuttaan myös kokonaisten yhteisöjen ja yhteiskuntien tulevaisuutta.”

Juha Sipilä pitää puheen Tyttöjen päivän lehdistöaamiaisella. Seuraavassa Sipilän puhe kokonaisuudessaan.

”Hyvät kuulijat,

Suomi täyttää tänä vuonna sata. Tasa-arvo – naisten ja tyttöjen yhtäläinen osallistuminen yhteiskuntaan – on meille suomalaisille keskeinen arvo. Se on yksi satavuotiaan maamme peruspilareista.

Suomi oli maailman ensimmäinen maa, joka antoi täydet poliittiset oikeudet naisille. Naiset ovat olleet Suomen historiassa aktiivisessa roolissa poliittisessa päätöksenteossa ja työelämässä. Meillä on vielä Suomessakin tehtävää. Jakautuminen naisten ja miesten ammatteihin on yhä vahvaa. Tätä jakoa on määrätietoisesti murrettava. Lapsia ja nuoria on rohkaistava ennakkoluulottomasti eri aloille kiinnostuksen ja osaamisen mukaisesti. Tyttöjä on kannustettava enemmän esimerkiksi tekniikan ja luonnontieteiden pariin. Pojista taas olisi huutava pula muun muassa varhaiskasvatuksessa ja hoitoalalla.

Yksi Suomen juhlavuoden hankkeista on ”100 tasa-arvotekoa”. Ilahduin suuresti, kun Katariina esitti minulle Girls Takeover -haasteen. Lähdin tähän innolla mukaan. Samoin tekivät monet johtajat Suomessa ja maailmalla. Olen vakuuttunut siitä, että naisten suurempi osuus päätöksenteossa tekisi maailmastamme paremman paikan.

Hyvät kuulijat,

Suomi on kehittynyt tasa-arvon edelläkävijäksi. Nyt maailman heikossa asemassa olevat tarvitsevat meidän tukeamme ja osaamistamme. Tasa-arvo on yksi globaalin kehityksen kulmakivistä. Liian monella tytöllä ei ole ollenkaan valtaa päättää omasta elämästään. Vielä tänäkin päivänä aivan liian moni lapsi jää vaille koulutusta ja tytöt ovat tässä erityisen heikossa asemassa. Tämä on tärkeä kysymys, sillä koulutus luo vankan pohjan elämän itsenäiselle rakentamiselle.

Naisten ja tyttöjen aseman parantaminen on yksi Suomen kehityspolitiikan keskeisimpiä painopisteitä. Se kuuluu myös kestävän kehityksen toimintaohjelman, Agenda 2030:n tavoitteisiin. Ilmastonmuutos tulee lisäämään sään ääri-ilmiöitä. Näistä eniten kärsivät valtiot ovat usein jo entisestään köyhiä ja niiden mahdollisuudet sopeutua ilmastonmuutoksen vaikutuksiin ovat heikot. Kuivuus ja tulvat uhkaavat ruoan tuotantoa ja puhtaan veden saantia. Näillä alueilla tytöt jäävät usein ensimmäisinä ilman ruokaa, suojaa ja terveydenhoitoa. Siksikin ilmastonmuutos on myös lastenoikeuskysymys.

Tämä on otettava vakavasti. EU:n pitäisi entisestään vahvistaa rooliaan ilmastonmuutoksen torjunnassa. Jäsenmaiden pitäisi yhdessä nykyistä pontevammin, konkreettisilla teoilla ryhtyä toimeen. Päästövähennykset on saatava Pariisin ilmastosopimuksen mukaiselle tavoitetasolle.  Kestävä kehitys on sukupolvia yhdistävä asia.

Yksi tapa, jolla Suomi pyrkii edistämään kansainvälistä tasa-arvokeskustelua, on Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi perustettu kansainvälinen tasa-arvopalkinto, International Gender Equality Prize. Se myönnetään merkittävälle tasa-arvon rakentajalle ja puolustajalle. Ensimmäinen palkinnonsaaja julkistetaan myöhemmin tänä syksynä.

Hyvät ystävät,

On ilo olla mukana Girls Takeover -tempauksessa. Olen varma, että tämä päivä tarjoaa uusia näkökulmia minun ja monen muun päättäjän työhön.

Kiitos.”

Lähde: Valtioneuvoston kanslia , Plan

5 thoughts on “Juha Sipilän puhe Planin tyttöjen päivän lehdistöaamiaisella – ”Naisten ja tyttöjen aseman parantaminen on yksi Suomen kehityspolitiikan keskeisimpiä painopisteitä”

 • 11.10.2017 at 09:51
  Permalink

  Kyllä naisilla ja tytöillä on ollut suomessa hyvät oltavat tähän asti,

  Reply
  • 11.10.2017 at 13:16
   Permalink

   Ei kauan tällä menolla. Lapsiavioliitot kirjataan jossain vaiheessa lakiin koska kunniakansaliset vetoavat uskonnon vapauteen ja heidän vaatimuksiinsa tietenkin suostutaan ettei vaan valtio saa rasismin leimaa.

   Reply
 • 11.10.2017 at 11:51
  Permalink

  Sionisti-Sipilä voisi kohdenta katseensa peilistä itseensä. Hän on tehnyt lupauksillaan matuille sekä avoimien rajojen politiikalla kaikkensa vaarantaakseen Suomessa naisten- ja tyttöjen aseman. Sionisti-Sipilän tekojen jälkeen Suomessa ovat raiskaus-, pahoinpitelyt- ja ryöstöt sekä murhat suomalaisia naisia ja tyttöjä vastaan kasvaneet niin paljon, ettei edes puhujan kallonmuodon omaava voi olla ymmärtämättä syy-yhteyttä.

  Sionisti-Sipilä onkin ulkokultainen valehtelija joka kääntelee asioita parhain päin ja on aina shokissa kun karma puree omista pahoista teoista.

  Reply
 • 11.10.2017 at 15:30
  Permalink

  Sekoittavat kolmannen maailman muslimi sukulaisten alistamat ja kuivuuden riivaamilla alueilla(miehet pelailevat palmun alla pelejä ja naiset tekevät työt)asuvat suomen tyttöihin jotka on monessakin asiassa ylivoimaisessa asemassa itsemurha alttiisiin oppimisvaikeksisa kärsiviin poikiin joiden pitäisi nyt luovuttaa ja antaa tytöille kaikki valta koska on olemassa tutkimus(paskaa)että naisten johtaminen on niin fantsuu ja vaan sitä parempaa johtamista mistä tulee suuremmat fyrkat(Vaikka johtuu siitä että naiset ei johda suur-yrityksiä joissa tietenkin on tyydyttömämpiä työntekijöitä eli vähemmän tuottavia)

  Reply
 • 11.10.2017 at 18:35
  Permalink

  Maahantuomalla kehitysmaalaisia raiskaajia?

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.