Katalonian presidentti jänisti itsenäisyysjulistuksesta

Katalonian itsenäisyysäänestys pidettiin 1.10 ja tulos oli murskaava. 90% äänestäneistä antoi äänensä Espanjasta irtoamisen ja itsenäisen Katalonian puolesta. Laajaa itsemääräämisoikeutta nauttivan alueen presidentti Carles Puigdemont on tänään pitänyt puheen Katalonialaisille poliitikoille alueen parlamentissa, poliisin estäessä siviilien pääsyn rakennuksen läheisyyteen.

Puheesta odotettiin paljon, jopa suoraa ilmoitusta välittömästä itsenäisyysjulistuksesta mutta odotuksista jäätiin yllättävän kauas. Puidgemont ilmoitti ettei Katalonia, kansanäänestyksen tuloksesta huolimatta toistaiseksi julistaudu itsenäiseksi, vaan aikoo odottaa tilanteen rauhoittumista ja dialogia emä-maan kanssa.

EU ja sen jäsenvaltiot ovat seuranneet tilannetta jännittyneinä. Katalonia on yksi Espanjan talouden kulmakivistä ja mikäli se lähtisi EU-perheestä, olisi se valtava taloudellinen takaisku Brexitin köyhdyttämälle unionille.

Espanjan valtiota edustanut Mendez de Vigo varoitti Puidgemontia viime torstaina tekemästä peruuttamattomia ratkaisuja tai yksipuolista itsenäisyysjulistusta. Myöskin Espanjan pääministeri Mariano Rajoy on puheissaan varsin tummasävyinen toteamalla että hän ”aikoo tehdä kaikkensa sen eteen, ettei Katalonia saa itsenäisyyttään.”. Myöskään itsemääräämisoikeuden purkua ei Rajoy ole suostunut rajaamaan ulos mahdollisista keinoista taltuttaa separatistien pyrkimykset.

Rajoyn mielipide asiaan näkyi konkreettisesti jo ennen vaaleja, äänestyksen aikana sekä jälkeen. Poliisi teki hallituksen komentamana laajoja ratsioita ennen vaaleja ja vaalipäivänä, jolloin miljoonia äänestyslipukkeita ja muuta tavaraa takavarikoitiin. Vaalipäivänä poliisi takavarikoi 770 000 äänestäneen äänestyslipukkeet äänestyslaatikoineen ja lähes tuhat ihmistä hakeutui sairaalahoitoon poliisiväkivallan seurauksena.

Myöskin Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk varoitteli kataloniaa tekemästä ratkaisuja jotka ”tekisivät dialogista mahdotonta”.

Lähde: AFP

One thought on “Katalonian presidentti jänisti itsenäisyysjulistuksesta

  • 11.10.2017 at 12:38
    Permalink

    Heh, Espanjalaista vatulointia. Paljon rahaa ja hyviä virka-asemia itselle sekä sukulaisille ja kaikki mitä kansa kärsi ja maksoi voidaan unohtaa. Niin espanjalaista meinkiä että.

    Siitä huolimatta, en minä nyt ihan tällaiseen lopputulokseen uskonut. Uskoin että asia vietäisiin eteenpäin. Mutta lienee samanlainen poltiikko kuin Halla-Ahommekin. Paljn sanoja ja hienoja vastaiskuja, mutta vähän tekoja.

    Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.