Viro aloittaa 1.1. uuden verokokeilun yrityksille – Veikko Vallin kommentoi Viron kehitystä

Tammikuun ensimmäinen päivä Viro starttaa uuden kirjanpitopalvelun yrityksille. Kokeilu ei ole pakollinen, mutta siltä odotetaan paljon.

Ideana on, että yritykset lataisivat työ- ja palkkatiedot suoraan verohallinnon sovellukseen kerran tai kaksi kuussa. Näin tiedot olisivat verottajalla realiajassa.

Tulevaisuuden suunnitelmissa on avata valtiolle oma ”pilvipalvelu” mihin yritysten kirjanpito tallentuu automaattisesti ja pysyy tallessa. Tämä osaltaan poistaisi yritysten velvollisuuden säilyttää tietoja vuositolkulla.

Sovellus tietenkin toimii automaattisesti ilman ihmistyövoimaa, mikä nopeuttaa ja helpottaa käsittelyä. Sovellus laskee yrityksille mm maksettavat alv:t valmiiksi, kuten myös muut verohallinnolle kuuluvat maksut.

Nyt 1.1 starttaava kokeilu on ensimmäinen vaihe, mitä tullaan kehittämään pitkälle. Kokeilu on yrittäjille täysin vapaaehtoista, mutta monien toivotaan lähtevän mukaan kokeiluun.

Mitään määrä aikaa siirtymälle ei ole ja MTA:n varapääjohtaja Rivo Reitmann sanookin, ettei ole vielä mitään varmuutta toimiiko edes koko järjestelmä.

Uskoa hankkeeseen löytyy ja Viro on kuitenkin sähköisessä kehittymisessä yksi kärkimaita.

Nykysuomi tavoitti Tampereen kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsenen Veikko Vallinin, joka toimii myös Yrittäjänä sekä Virossa että Suomessa, kommentoimaan viron kehitystä.

Viro on maailman kärkimaita hyödyntämään digitaalisia julkisia palveluita.

Japanista ja Kanadasta saakka käydään siellä hakemassa ideoita.

XRoad -tietokantajärjestelmä ja globaali e-kansalaisuus ovat Viron innovaatioiden helmiä.

Tämä yritysten kirjanpidon ja veronmaksun digitalisointi on looginen jatke Viron jo 15 vuotta jatkuneelle upealle työlle.

Viro on nykyaikainen älyvaltio. Suomi on kivikaudessa digitaalisuudessa, jos verrataan Viroon.

Lähteet: err.ee ja Veikko Vallin

 

One thought on “Viro aloittaa 1.1. uuden verokokeilun yrityksille – Veikko Vallin kommentoi Viron kehitystä

 • 4.10.2017 at 23:41
  Permalink

  Tämän tapaisia ideoita ja paljon lisääkin olen miettinyt Suomelle tässä viitisen vuotta.
  Viron järjestelmä voittaa Suomen aivan mennen tullen. Yrittäjyys- ja kannattavuuskynnys on järkyttävän korkeaksi tehty Suossa, korjaan, Suomessa. Sivukuluja, maksuja, päällekäisiä veroja, pakollisia pyramidihuijausmaksuja (”eläkemaksut”), järkyt alvit ym. ym. mitkä ovat _tappaneet_ innovatiivisuuden valtavan potentiaalin (ideoita riittää loputtomiin!), yrittäyyteen kasvamisen kulttuurin, käytännöllisesti katsoen kaiken käsityöläisyyden jne….
  Hyvä Viro ja etenkin onneksi olkoon Viron äänestäjät – ette näköjään ole ihme alamaisuus-asenteella varustettua, puoluesidonnaista ja -uskollista äänestyskarjaa kuten me suorämpijät ketkä tykkäämme tehdä vaikeimman kautta – tyytyväisinä pysymme kunhan on tarpeeksi isä- ja äitihahmoja pätemässä ja lisäämässä sääntöjä jotta voisimme rangaista ja tuomita niitä pahoja elämässään jotain yrittäviä.
  Rivistä ei astuta ulos!

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.