Migri: Kielteisen oleskelulupapäätöksen yhteydessä poliisi tai Maahanmuuttovirasto tekee myös käännyttämispäätöksen

Suomessa on virallisten tietojen mukaan noin 1400 lainvoimaisen kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta. Tähän lukuun ei kuitenkaan sisälly ne jotka ovat esimerkiksi valittaneet kielteisestä päätöksestään. Heitä on joidenkin lähteiden mukaan reilusti yli 10 000.

Maahanmuuttoviraston internet-sivuilla kielteisen turvapaikan saaneita ohjeistetaan seuraavasti:

-”Kielteisen oleskelulupapäätöksen yhteydessä poliisi tai Maahanmuuttovirasto tekee myös käännyttämispäätöksen. Poliisi tai Rajavartiolaitos panee täytäntöön käännyttämisen, eli maasta poistamisen.

Jos oleskelulupahakemuksesi on hylätty maahantulosäännösten kiertämisen takia esimerkiksi lumeavioliiton vuoksi, sinulle määrätään käännyttämispäätöksessä samalla maahantulokielto Schengen-alueelle. Maahantulokielto määrätään myös, jos sinun katsotaan olevan vaaraksi yleiselle järjestykselle tai turvallisuudelle esimerkiksi tekemiesi rikosten perusteella. Maahantulokielto määrätään lisäksi, jos kansainvälistä suojelua koskeva hakemuksesi hylätään nopeutetussa menettelyssä.

Muissa tapauksissa sinulla on mahdollisuus poistua Suomesta vapaaehtoisesti lyhyenä vapaaehtoisen paluun määräaikana. Ellet poistu määräajassa Suomesta vapaaehtoisesti, sinulle määrätään maahantulokielto Schengen-alueelle.”

Mainittu vapaaehtoinen maastapoistumisaika on 7-30 vuorokautta jonka jälkeen, kuten yllä kerrotaan, maasta poistaminen siirtyy poliisin tai rajavartiolaitoksen tehtäväksi. Syyskuun 2016 ja elokuun 2017 välillä Migri on tehnyt 9470 kielteistä turvapaikkapäätöstä ja vaikka virallisia lukuja ja kuten sanottua, Suomessa palautusta odottaa yhä noin 1400 kielteisen päätöksen saanutta.

Sisäministeri Paula Risikon mukaan ongelmia tuottaa palautusta vastustavat vaikka jopa laki sanoo ettei pakkopalauttamisellekaan ole estettä vapaaehtoisen maastapoistumisajan jälkeen. Päinvastoin, laki velvoittaa viranomaisia palauttamaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet.

Lähde: , Suomen lakiVihreä lankaMIGRIALYLE , MIGRI2

One thought on “Migri: Kielteisen oleskelulupapäätöksen yhteydessä poliisi tai Maahanmuuttovirasto tekee myös käännyttämispäätöksen

  • 2.10.2017 at 11:39
    Permalink

    Tuntuu olevan vaikeaa viranomaisille poistaa maasta noita turvapaikkasurffareita. Saavat toki apua RHC:n kaltaisilta järjestöiltä ja myös kirkko on mukana. Näille ei lainkirjaimen noudattaminen ole se ykkösasia, eli haistattavat pitkät suomen laille. Tästähän ei ole pitkä matka että myös muissa asioissa vähät välitetään mitä laki sanoo. Kansalaistottelemattomuus on vain hieno ”sivistynyt” ilmaus halveksia lakia ja järjestystä. Poliisihan juuri valitti jossain lehtijutussa että poliisin auktoriteettiä ei enää kunnioiteta, en ihmettele yhtään.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.