Suomi sijoittaa 114 miljoonaa maailmanpankkiin – kohde kehitysmaat

Valtioneuvosto on tiedottanut sivuillaan Suomen lähtevän mukaan 25-vuotta kestävään sijoitukseen. Suomen osuus sijoituksesta on 114 miljoonaa euroa.

Lyhyt valtioneuvoston tiedote asiasta:

Yhteensä 114 000 000 euron sijoittaminen Maailmanpankin kansainvälisen rahoitusyhtiön alle perustettavaan Finland-IFC Blended Climate Finance –ohjelmaan. Ohjelman kesto on 25 vuotta, jonka aikana sekä sijoitettu pääoma että sijoitustuotot maksetaan takaisin Suomelle. Kansainvälinen rahoitusyhtiö (International Finance Corporation, IFC) on kehitysmaiden yksityistä sektoria rahoittava Maailmanpankkiryhmän osa. Lainojen, välirahoituksen ja takuiden myöntämisen lisäksi se tekee suoria pääomasijoituksia kehityskelpoisiin yrityksiin kehitysmaissa.

Suomi sijoittaa IBRD / IDA / IFC rahastoon joka vuosi vaihtelevia summia tämän päälle.

*IBRD / IDA / IFC tarkoittaa kehitysyhteistyöhön kohdennettua rahastoa.

Ensimmäinen Suomesta lähtenyt summa oli vuoden 2006, 26 miljoonaa, summa on sen jälkeen vaihdellut vuoden 2009 63,5 miljoonasta laskien keskimäärin noin 40 miljoonaan per vuosi. 2016 ja 2017 tietoja ei ole vielä saatavilla.

Tämän lisäksi Suomi sijoittaa FIF rahastoon (Financial Intermediary Funds). Sijoituksia Suomi on tehnyt vuodesta 1991. 2013 jälkeisiä tietoja ei ole saatavilla.

*FIF rahasto on eräänlainen välirahasto, mistä varat sijoitetaan eteenpäin.

Mikä on maailmanpankki (International Finance Corporation) ja mitä se tekee?

Maailmanpankin toiminta keskittyy lähinnä kehitysmaihin. Kohteet painottuvat paljon köyhien maiden lapsien opiskeluun, naisien oikeuksiin. Mukana on myös korruption kitkemistä, yritysten kehittämistä ja päästötavoitteiden saavuttamista.

Maailmanpankki toimii myös kriisienhallintapankkina, jolla pyritään tasapainottamaan kriisien seurauksia rahamarkkinoilla.

Maailmanpankki toimii sijoituspankkina, mihin eri maat ja isot yritykset voivat sijoittaa. Maailmanpankilla on yhteistyö kumppaneina monia suurempia avustusjärjestöjä.

Maailmanpankilla on tällä hetkellä 1600 avointa kohdetta, joiden arvo sijoituksissa on 220 miljardia dollaria.

Taloushallinto koostuu viidestä osasta:

  1. Maailmanpankki (nykyinen puheenjohtaja)
  2. Afrikan kehityspankki
  3. Aasian kehityspankki
  4. Amerikan kehityspankki
  5. Islamilainen kehityspankki

Lähteet: Valtioneuvosto, Maailmanpankin verkkosivut

 

2 thoughts on “Suomi sijoittaa 114 miljoonaa maailmanpankkiin – kohde kehitysmaat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.