Myanmarin poliisi syyttää rohingyoita hindujen joukkomurhista

Myanmarin poliisi ilmoittaa tutkineensa kahta joukkohautaa Rakhinen osaavaltion pohjois-osassa, ja löytäneensä tähän mennessä usean hindun jäännökset, naisia ja poikalapsia. Myanmarin rajapoliisin majuri Zayar Nyein kertoo hautojen löytyneen sunnuntaina (24.09.). Löytyneistä vainajista 20 oli naispuolisia ja kahdeksan alle 10-vuotiasta poikaa. Majurin mukaan useat uhrit on haudattu elävinä.

Viranomaiset syyttävät Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA) aseellista ryhmää näiden ihmisten surmaamisesta. Noin 100:n hindu-uskoisen ilmoitetaan olevan kateissa . ARSA on elokuun jälkeen hyökännyt vähintään kolmeenkymmeneen Myanmarin poliisin tarkastuspisteeseen alueella.

Rohingyoiden asuttamalla alueella on vallinnut käytännössä sotatila, eikä kummankaan osapuolen ilmoituksia voida pitää luotettavina ilman riippumattomista tietolähteistä saatuja vahvistuksia. Vähintään 420 000 rohingyaa on paennut Bangladeshiin sen jälkeen kun enemmän kuin 200 heidän kyläänsä on poltettu. Hallituksen mukaan useimmat näissä levottomnuuksissa surmansasaaneet ovat olleet kapinallistaistelijoita.

Yebawkya:n kylä Maungdaw:n taajamassa, mistä em. joukkohaudat ja 28 vainajaa ovat löytyneet, on taistelujen vaikeimmin koettelemia alueita. Hindu-uskoinen kyläläinen, joka oli myös paennut alueelta Bangladeshiin, kertoi ARSA-kapinallisten vanginneen 100 kyläläistä, ja tappaneen heidät kaikki, -lukuunottamatta kahdeksaaa naista jotka oli pakotettu kääntymään islamiin ja lähtemään Bangladeshiin.

Alueelta on raportoitu myös rohingya-muslimiehin kohdistuneita raakuuksia. Muslimien suhteet hinduihin ja budhalaisiin ovat olleet hyvin huonot. Myanmarilaiset pitävät yleisesti rohiynga-väestöä maahanmuuttajina naapurimaasta Bangladeshista, ja suhtautuvat heihin penseästi. Al-Jazeeran video (alempana) heijastaa myös islamilaisen maaailman näkemystä Myanmarin tilanteesta.

ABCnews tänään.



One thought on “Myanmarin poliisi syyttää rohingyoita hindujen joukkomurhista

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.