Perustuslaki kieltää vaikuttamasta kansanedustajien mielipiteisiin puolueen sisältä – Kysyimme asiaa kansanedustajilta ja oikeusasimieheltä

Perustuslaissa sanotaan: ”kansanedustaja on velvollinen toimessaan noudattamaan oikeutta ja totuutta. Hän on siinä velvollinen noudattamaan perustuslakia, eivätkä häntä sido muut määräykset.” Herää kysymys, miten on sitten puoluekurin laita?

Kysyimme asiaa oikeusasiamieheltä sekä kansanedustajilta. Vastauksen saimme oikeusasiamieheltä ja kansanedustaja Leena Mereltä (PS). Oikeusasiamies tyytyi vastaamaan, että tämä asia ei kuulu hänelle ja luetteli listan asioita, mitkä kuuluvat.

Leena Meri on siviiliammatiltaan oikeustieteen maisteri ja varatuomari. Meri vastasi seuraavasti kysymykseen:

Miten tulkitset perustuslain kohdan: ”kansanedustaja on velvollinen toimessaan noudattamaan oikeutta ja totuutta. Hän on siinä velvollinen noudattamaan perustuslakia, eivätkä häntä sido muut määräykset.” Mahdollistaako perustuslaki puolueen/ryhmän vaikuttamisen yksittäisen kansanedustajan äänestyskäyttäytymiseen?

-Kansanedustaja tosiaan on sidottu viime kädessä vain omaan näkemykseen ja äänestää sen mukaan . Puolue ja eduskuntaryhmä kuitenkin toimii sääntöjensä mukaan.

Yhdistys voi erottaa jäsenen jos hän toimii esim, yhdistyksen periaatteiden vastaisesti. Siihen on oma menettelynsä. Eduskuntaryhmä taas laatii myös säännöt. Viime kädessä ryhmä voi erottaa jäsenen ryhmästä mutta hän jatkaa edelleen eduskunnassa kansanedustajana.

Perustuslaki ei kiellä ryhmää tai puoluetta toimimasta sääntöjensä mukaan. Kyse on olemisesta sopimuskumppanina ja jos jotain demokraattisesti ryhmässä päätetään niin on vaikea saada muiden kanssa sovittua asioita jos sitten sovittu ei pidä. Kuitenkaan ketään ei voi pakottaa toimimaan tietyllä tavoin sen uhalla että menettäisi kansanedustajan paikkansa.

Mikään ryhmä ei halua ensisijaisesti rangaista tai erottaa ketään vaan yritetään aina löytää kanta jota kaikki voivat kannattaa. Ryhmänä salissa voidaan myös äänestää sen mukaan miten kukakin haluaa jos kenenkään kanssa ei ole sovittu mistään kompromisseista. Silloin pitää tietysti saada omia tavoitteita läpi.

Muille kansanedustajille kysymys oli liian haastava vastattavaksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.