Varmuusvarastot on puolitettu ja viljasato jää huonoksi – Joutuuko Suomi tuontiviljan varaan?

Jyrki Kataisen hallitus lähes puolitti viljan varmuusvarastoinnin vuonna 2013 ja siirsi huoltovarmuuspainotuksen tietojärjestelmien ja energiansaannin turvaamiseen. Kotimainen viljasato on jäämässä sääolojen vuoksi alhaiseksi ja esimerkiksi kaurasta jää korjaamatta jopa 30%.

Sadossa on havaittu myöskin laatuongelmia jotka osaltaan pienentävät käyttökelpoisen viljan määrää. Kun puinti on muunmuassa kylmän ja sateisen sään vuoksi päässyt alkamaan viikkoja myöhässä ympäri Suomen, voi Suomi joutua tuontiviljan varaan. Mikäli sato jää oikein huonoksi, joudutaan varmuusvarastojakin täydentämään tuontiviljalla.

Viljelijöiden heikentyneet taloudelliset näkymät pakottavat vuosittain monia tiloja lopettamaan toimintansa ja tällä saattaa olla vaikutusta myös huoltovarmuuteen.

Lähde: KSKSMLKarjalainen

 

One thought on “Varmuusvarastot on puolitettu ja viljasato jää huonoksi – Joutuuko Suomi tuontiviljan varaan?

  • 11.11.2017 at 20:25
    Permalink

    Toivon että ei tarvitse turvautua Monsanton GMO-viljaan.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.