Ruotsista löytynyt korkea-arvoinen viikinkisoturi paljastui naiseksi

Tanskassa oli muinoin naisia, jotka pukeutuivat samoin kuin miehet ja käyttivät kaiken aikansa sotilastaitojen opetteluun. He eivät halunneet kyvykkyytensä eivätkä jänteidensä kärsivän itsensä hemmottelusta.
Saxo Grammaticus: Gesta Danorum, noin 1200 AD

Tutkijoiden ”viikinkipäälliköksi” nimeämä vainaja paljastui DNA -analyysissä naiseksi.
Naissoturi haudattiin 900 -luvun puolivälissä loisteliaan aseistuksen ja kahden hevosen kanssa. ”Hän oli kolmissakymmenissä ja hyvin pitkä”, kertoo arkeologi Charlotte Hedenstierna-Jonson Uppsalan yliopistosta, ”ja todennäköisesti joukkojen johtaja”, hän jatkaa.

Naisella oli täydellinen sotavarustus: kirves, miekka, keihäs, sotisovan läpäiseviä nuolia, pitkä veitsi, kilpiä ja kaksi hevosta. Hänen syliinsä haudassa oli asetettu peli, jota käytettiin apuna taistelusuunnitelmien laadinnassa – sillä kokeiltiin erilaisia taktiikoita ja strategioita. Tämä viittaa siihen että nainen olisi ollut vaikutusvaltainen sotilasjohtaja. ”Todennäköisesti hän laati strategioita ja osallistui taisteluihin ja johti niitä” sanoo Hedenstierna-Jonson.

Hjalmar Stolpen kaivauspiirustus soturin haudasta.

Naisen haudan löysi ja kaivoi 1800 -luvun lopulla ruotsalainen arkeologi Hjalmar Stolpe. Esineistön ja hautaustavan perusteella hän tulkitsi, ajan tavan mukaan, vainajan kyselemättä mieheksi. Muutama vuosi sitten osteologi Anna Kjellström Tukholman yliopistosta kiinnitti huomiota soturin feminiinisiin lonkkaluihin ja pikemminkin naissukupuolelle tyypillisiin poskiluihin. DNA -analyysi todisti kiistattomasti vainajan olevan nainen. Tutkimuksen toteuttivat yhteistyössä Tukholman ja Uppsalan yliopistot.

Lähteet: http://nypost.com/2017/09/08/viking-skeletons-dna-test-proves-historians-wrong/

https://phys.org/news/2017-09-genetic-proof-women-viking-warriors.html

 

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

3 thoughts on “Ruotsista löytynyt korkea-arvoinen viikinkisoturi paljastui naiseksi

 • 9.9.2017 at 11:13
  Permalink

  Tanskassa kyetään muuttamaan mies naiseksi. Mutta Ruotsissa hänet olisi leimattu eittämättä transgenderiksi.

  Reply
 • 9.9.2017 at 17:34
  Permalink

  Minusta ketään ei saa lokeroida mihinkään sukupuoleen koska se hiirrrrmuisen toiseuttavaa ja syrjivää

  Reply
 • 9.9.2017 at 21:06
  Permalink

  Barbaarileffojen muinaiset dominoivat naissoturit nahka-asuissaan ja metallisuojuksissaan ovat siis sittenkin olleet todellisuutta. Tosi taistelumatsoni on aina miehen vertainen ja enemmänkin, kuin Xena.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.