Iäkkäät ihmiset huijareiden kohteina – Poliisin ohjeita rahojen turvaamiseksi

Ikäihmiset huijausten kohteena myös Kaakkois-Suomessa

Eri puolilla Suomea on ollut tämän vuoden aikana tutkinnassa useita tapauksia, joissa vanhuksilta on huijattu rajaa kysymällä pankkitunnuksia puhelimitse tai heidän pankkikortti on saatu haltuun pankkiautomaatilla. Kaakkois-Suomessa poliisille on ilmoitettu tänä vuonna yhdeksästä tapauksesta, joissa ikäihmisiltä on yritetty viedä rahaa kysymällä pankkitunnuksia puhelimitse tai sieppaamalla pankkikortti pankkiautomaatilla asioinnin yhteydessä.

Viime keväänä Kotkassa ja Haminassa pankkiautomaateilla iäkkäiltä ihmisiltä huijattiin pankkikortti ja tämän jälkeen heidän tileiltään nostettiin rahavarat. Kesällä poliisille ei tullut tällaisia ilmoituksia, mutta elokuun alussa poliisiksi esitäyttynyt henkilö yritti saada puhelimessa lappeenrantalaisen henkilön kertomaan verkkopankkitunnukset.

Rikosylikomisario Juha Junkkarin mukaan ikäihmisten rahoihin ja tileihin kohdistuu rikoksia toistuvasti. Junkkari kertoo varoittavia esimerkkejä siitä, millä tavalla uhreilta on viety rahoja.
– Pankkiautomaatilla varas on järjestänyt yllättävän tilanteen ja käyttänyt hyödykseen uhrin hämmennystä. Varas on tiputtanut maahan setelin ja kysynyt sen jälkeen uhrilta, onko raha pudonnut häneltä. Kun uhrin huomio on siirtynyt seteliin, varas on vaihtanut uhrin pankkikortin toiseksi kortiksi.

Huijauspuheluissa soittaja on esiintynyt usein poliisina ja hän kertonut selvittävänsä pankkikorttiin liittyvää rikosta.
– Tyypillisesti huijauspuhelussa poliisina esiintynyt henkilö on väittänyt, että uhrin pankkikortti on kopioitu ja tämän tililtä on yritetty nostaa rahaa. Huijari on vedonnut asian kiireelliseen luonteeseen ja on sen varjolla pyytänyt pankkitunnuksia asian selvittämiseksi, kertoo Junkkari.

Poliisina esiintymistä poliisi tutkii virkavallan anastuksena. Onnistuneissa huijaustapauksissa rikosnimike on usein petos.

Kaakkois-Suomen poliisi haastaa ikäihmisten läheiset ja hoitajat mukaan suojauskampanjaan

Poliisin perinteiset varoittelut eivät ole estäneet rikosten jatkumista, joten haastamme nyt omaisia ja ikäihmisten kanssa työskenteleviä henkilöitä mukaan ennalta estävään työhön. Nyt on hyvä hetki poliisin suosituksesta selvittää omien vanhempien, isovanhempien, iäkkäiden sukulaisten tai hoidettavien vanhusten raha-asioiden turvallisuutta.

Tässä muutamia ohjeita, joita voi soveltaa tilanteen mukaan:

Pankkitilit ja -kortit
– pidä säästöt sellaisella tilillä, jolla ei ole pankkikorttia.
– pidä kortillisella käyttötilillä vain sen verran rahaa, jota tarvitset kuukausittain
– aseta korttitilille nostorajoja, esim. päiväkohtainen nostoraja. Myös muille tileille voi määritellä nostorajoituksia. Ohjeet nostorajoista löytyvät pankkisi verkkosivuilta
– poista korttitililtäsi verkko-ostamisen mahdollisuus tai määritä ostoksen summalle yläraja
– laita esille näkyvälle paikalle pankin päivityspuhelinnumero, johon voit soittaa, kun on tarve sulkea pankkitili nopeasti.
– voit ostaa ruokakaupassa tai apteekissa myös tilille. Tämä ostokäytäntö vaatii erillisen sopimuksen liikkeen kanssa.

Tietokone
Jos hoidat pankkiasioita tietokoneen kautta varmista, että
– verkkopankkitunnukset ovat piilossa. Älä säilytä niitä tietokoneen vieressä.
– tietokoneessa on palomuuri käytössä ja siinä on riittävä virusturva
– huolehdi, että tietokoneen käyttöjärjestelmä on päivitetty uusimpaan versioon.
– varo avaamasta sähköpostiin tulleita linkkejä, jos et tiedä etukäteen, mitä ne sisältävät

Pankkiautomaatilla
– älä pidä tunnuslukua lompakossasi
– laita toinen käsi suojaksi, kun näppäilet tunnuslukua
– älä nosta enempää käteistä, kun mitä todella tarvitset. Pystyt hoitamaan monet maksut pankkikortilla.
– ole tarkkana niissä tilanteissa, jossa joku häiritsee asiointiasi automaatilla.

Huijauspuhelut
Jos sinulta kysytään puhelimitse pankkikortin tietoja, älä kerro niitä kenellekään. Poliisi tai pankin henkilökunta eivät koskaan pyydä pankkikortin tunnuslukua tai verkkopankkitunnuksia puhelimitse tai sähköpostilla.
– jos sinun tililtäsi olisi viety huijaamalla rahaa, pankki tai poliisi eivät tarvitse pankkikorttisi tunnuslukua tämänkään asian selvittämiseen
– huijari saattaa soittaa useita puheluita eri päivinä, hän voi esiintyä välillä poliisina ja sen jälkeen vaikka pankkivirkailijana
– jos sinua pyydetään viemään pankkikortti ulkona odottavalle henkilölle, älä tottele huijaria. Ilmoita tästä hätänumeroon 112.
– jos et tiedä miten voit lopettaa puhelun, ole ovela ja pyydä soittajaa laittamaan sinulle tekstiviesti tai sano, että ilmoitat asiasta poliisille. Näin sinulle jää aikaa ajatella.
– jos sinulta on kysytty pankkikortin tunnuslukuja tai pankkitiliin liittyviä tietoja puhelimessa, ilmoita siitä poliisille
Muistisääntö: ÄLÄ KERRO TAI ANNA PANKKISTUNNUKSIA, Ei KOSKAAN EIKÄ KENELLEKÄÄN!

Ovikelloa soittavat huijarit
– älä päästä sisälle ketään tuntematonta henkilöä
– huijari voi pukeutua siististi ja käyttäytyä kohteliaasti
– oikealla poliisilla on poliisin virkapuku. Siviilipukuinen poliisi näyttää aina virkamerkin.

Tulosta ohjeet paperille
Tämä tiedotteen lopusta löytyy tulostettava ohje, johon on tiivistetty nämä ohjeet A4-kokoiseiselle arkille (pdf-tiedosto). Ohjeet kannattaa tulostaa näkyville koteihin tai sellaisiin tiloihin, joissa ne tavoittavat useita ikäihmisiä.

Omaisten ja hoitajien apua tarvitaan
– käykää ikäihmisen kanssa läpi ”kuivaharjoitteluja” tilanteita, joissa heitä voidaan huijata
– laittakaa näkyvälle paikalle hätänumero 112 ja pankkikortin tilien sulkunumero.
– Kaakkois-Suomen poliisiasemien yhteystiedot ja aukioloajat löytyvät osoitteesta www.poliisi.fi/kaakkois-suomi, yhteystiedot.

Jos sinulla on huoli iäkkään sukulaisen, tuttavan tai naapurin raha-asioiden turvallisuudesta, voit kysyä häneltä suoraan, tarvitseeko hän apua niiden hoitamiseen. Voit myös olla yhteydessä kuntien ja kaupunkien ikäihmisille tarkoitettuihin palveluihin.

Lähde: Poliisi

2 thoughts on “Iäkkäät ihmiset huijareiden kohteina – Poliisin ohjeita rahojen turvaamiseksi

  • 23.8.2017 at 10:20
    Permalink

    Tähän on tultu myös suomessa. Vanhuksetkaan eivät ole turvassa itä-euroopasta ja muualta maahan tulleilta rosvoilta. Miksi asialle ei tehdä mitään vaan annetaan typeriä ohjeita joita vanhukset eivät tositilanteessa takuulla muista. Ovat tottuneet että suomessa on ollut turavallista ja eivät tiedä että tilanne on muuttunut viimeisen 10 vuoden aikana todella huonoksi. Heille on turha selittää että suomi kuuluu nyt Schengen-alueen suureen perheeseen jossa rosvot voivat kulkea rajojen yli melko vapaasti koska vapaa liikkuvuus on globalisteille pyhä asia. Vapaa likkuvuus on tärkeämpi kuin vanhusten turvallisuus.

    Reply
  • 23.8.2017 at 11:13
    Permalink

    Osa huijauksesta pohjaa vanhusten omaan jääräpäisyyteen sukulaisiaan kohtaan. Mutta auta armias jos vieressä on lipevä ulkomaalainen niin siihen luotetaan sukulaisia enemmän.

    Toinen asia joka näitä mahdollistaa on suomalainen pankkikäytöntä. Pankeista ei enää saa rahaa eikä sinne voi viedä maksujaan maksettaviksi. Näinollen rikolliset pystyvät vaanimaan vanhuksia automaateilla.

    Kannattaakin siis koittaa kääntää vanhuksen jääräpäinen mieli sanomalla:”Älä ihmeessä siirrä rahojasi Suomalaiseen pankkiin.Ulkomaalaisessa rahat ovat paremmassa turvassa ulkomailla”.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.