Näkökulma – Onko medioiden sota alkanut?

Suomessa tapahtui historian ensimmäinen terrori isku. Jokainen media suomessa teki uutisen asiasta saatavilla olevilla faktoilla. Kukaan ei retostellut, kukaan ei kirjoittanut mielipidettä, paitsi yle panttasi ja vältteli sanaa terroristi isku viimeiseen saakka.

Kun alkoivat jälkipyykit, nosti valtamedia kun yhteen ääneen paikalla olleet turvapaikanhakijat ja ulkomaalaiset sankareiksi. Eihän tässä mitään, sankareita olivatkin, mutta miksi vaan ulkomaalaiset? Iltalehti taisi olla ainoa joukossa, joka mainitsi kantasuomalaisen torimyyjä Vesan yhdessä uutisessa.

Tämähän tottakai ärsytti monia suomalaisia ja asiaa alkoi tutkimaan monikin taho. MV-Lehti julkaisi sitten kuvasarjan koostuen kuvista ja videoista. Tässä rytäkässä ammuttiin alas Turun Sanomien sankaritarina ulkomaalaisesta auttajasta. Turun Sanomat kirjoittivat tarinan ulkomaalaisen itse antamasta lausunnosta, kuinka hän oli auttanut viillettyjä ihmisiä. No jokaisessa kuvassa torilla tämä ulkomaalainen patsasteli vieressä, kun kantaväestöön kuuluvat auttoivat maassamakaavia ja vuotavia uhreja. Tämä näkyy myös videoilla.

MV uutinen levisikin kulovalkean tavoin ja se täytti varmasti monienkin seinän Facebookissa. Uutisen jakoi jopa perussuomalaisten Jussi Halla-Aho seinällään. Tästä päästäänkin itse kohuun. Kukaan, ei MV, eikä Halla-Aho maininnut kirjoituksissaan Turun Sanomien sankaritarinan kirjoittajaa. Kuitenkin seuraavana päivänä seinän täytti uutinen jossa kirjoittaja Härkönen syyttää Halla-Ahoa jonkun käsittämättömän vainon idean isäksi. Tätä nyyhkysyytöstä jonka Härkönen latasi sosiaaliseen mediaan aluksi oli samantien twitterissä tukemassa parikymmentä mediapersoonaa ja jopa anarkisti Suvi Auvinen.

Härkönen siis toi itse itsensä julkisuuteen. Härkönen ei syyttänyt MV Lehteä, luultavasti sen takia että tietää, ettei tällä olisi ollut mitään vaikutusta. Mutta Halla-Ahoa syyttämällä media-arvo olisi korvaamaton.

Tähän yllätys yllätys tarttui myös Helsingin Sanomat ja Yle välittömästi. Molemmissa aviiseissa muistetaan mainita Halla-Aho isoon ääneen ja poliisitutkinta.

Valtamedia pitää aina puoliaan ja pelaa samaan pussiin. Yksikään valtamediaan kuuluvista ei ollut kiinnostunut MV:n paljastamasta selkeästä valeuutisesta, vaan tarttui vain sen yhtä valheelliseen jälkipyykkiin ja tällä saatiin jälleen Perussuomalaiset huonoon valoon.

Mikä erottaa valtamedian ja vaihtoehtomedia?

Valtamedian taustalla toimii isot konsernit ja julkisen sanan neuvosto. Tyhmempikin huomaa samojen uutisten kiertävän jokaista valtamedian lehteä. Juttuja lainataan sulassa sovussa ja toisen toimiin ei puututa millään tavalla. Vai oletteko joskus nähneet Ylen moittivan Helsingin Sanomia? Ei näin ei tapahdu.

Vaihtoehtomedian takana ei taasen ole konsernia, ei yhteistä yritystä, ei mitään yhteistä, tai oikeastaan ainoa yhdistävä tekijä on valtamedian ikuinen vaino. Vainon tottakai ymmärtää koska vaihtoehtoiset syövät jatkuvasti lukijoita pörssiyhtiöltä. Vaihtoehtoisella puolella jokainen lehti kulkee omaa polkuaan, juttuja ei paljoakaan lainailla, toisia ei mainita, eikä myöskään haukuta. Paitsi tänään PT-Media hyökkäsi MV-Lehden valeenpaljastus artikkelin kimppuun ja väitti sitä taasen valheeksi. Oman mielipiteeni mukaan Pt-Media ei onnistunut artikkelissaan koska sillä puuttuivat selvät todisteet.

Tapaus vaan osoittaa sen, että kilpailu kovenee. Ei ole enää valtamedia vastaan vaihtoehtoiset. Nähtävästi vaihtoehtoiset ovat alkaneet kilpailla keskenään lukijoista. Mielenkiintoista seurata milloin lukijakilpailu yltää valtamedian leiriin. Siinä vaiheessa viimeistään loppuu Ylen ja Johanna Vehkoon ”valhemedia uutiset”, jotka perustuvat vain mielipiteeseen, ei todelliseen uutisointiin, silloin alkaa uutisointi kautta kentän olla sillä saralla millä se pitäisikin olla.

Uutiset uutisena ja mielipiteet ja aatteet mielipiteenä. Ikävä kyllä mielipiteitä on tuputettu uutisina jo niin kauan, ettei monet lukijat enää erota näitä kahta toisistaan. Vaihtoehtomedia ei suurennuslasin alla ole näitä kahta asiaa pystynyt sotkemaan keskenään, mutta valtamedia vanhoihin tapoihin kangistuneena ei näe näillä kahdella enää mitään eroa. Nyt siihen eroon on pakko puuttua, koska aina on joku media joka valvoo ja oikaisee.

Tämän takia olen iloinen uusista tulokkaista.

-Samppa Granlund

4 thoughts on “Näkökulma – Onko medioiden sota alkanut?

 • 21.8.2017 at 21:06
  Permalink

  PT-median toiminta herättää ajatuksia…eikä tämä valitettavasti ollut ensimmäinen kerta.

  -No, jokainen tekee omat johtopäätökset kenen asioilla kukakin kirjoittelee.

  Reply
 • 21.8.2017 at 22:23
  Permalink

  Ikävä kyllä Suomi ei ole demokraattinen maa. Täälä ei saa elää eikä puhua demokraattisesti. Suomessa ollaan suometuttu vielä enemmän kuin Neuvostoliiton aikaa. Silloin valtionjohto pisti kansalaisia hiljaisiksi. Nyt sen tekee valtiojohdon käsikassarat: omat kansalaiset. Avoin keskustelu asioista on kielletty. Totuuksien kirjoittaminen ja esilletuominen johtaa rikosoikeudellisiin toimenpiteisiin.

  Silloin kun totuuksien julkituominen on rikosoikeudellisesti rangaistavaa, ei kyse ole enää oikeusvaltiosta. Kyse on diktatuurista jota tällä hetkellä johtaa EU:n muutama johtaja.

  Muistakaa aina että koko maapalloa johtaa ~1500 ihmistä. Me muut olemme vain karjaa jota laidunnetaan juuri niin pitkään kuin meistä on niille taloudellista hyötyä. Sitten meidät uhrataan silmää räpäyttämättä.

  Ennen vanhaan isäntien piti tarjota orjilleen vaatteet, asumus sekä ruoka. Nyt me joudumme nekin hankkimaan itse. Ja sitten vielä joku naivi hokee että asumme demkraattisessa Suomessa. Olemme vapaita ja meillä on oikeusvaltio. Ja että on lottovoitto syntyä Suomeen.

  Reply
 • 22.8.2017 at 00:22
  Permalink

  Paavo Tajukangas on vanha suvakki(en hauku) sanon vaan että sillä on jäänyt vähän selkärankaan konsensus hakuisuus niistä piireistä että pehmitellään ja ei nyt sanota silleen ja ja…
  Murkut.org siellähän ne on kaikki lehdet kyllä niitä kaikkia kannattaa lukea.tai ainakin klikkailla klick klick!

  Reply
 • 22.8.2017 at 06:08
  Permalink

  Nyt sorvataan kiivaasti uusia lakeja kiivaasti että kansalaisten todelinen mielipide saadaan tukahdutettua. Muuten, en ymmärrä tuota huutoa tiedustelulaista, mitä UUTTA hyötyä siitä olisi noin kansainvälisesti kun Euroopassa on jo tuhansia terroristeja odottamassa käskyjä iskeä. Myös suomessa on hyvänlainen joukko toteuttamaan isalmilaisen kalifaatin vaatimuksia veren vuodattamiseksi, pelon ja sorron aikaan saamiseksi yhteiskuntaan.

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.