Valeuutinen: ”Kaasu-altistuksesta” natsi-spektaakkeli

Eilen torstaina (17.08.) tapahtui maailmalla kaksi suomalaista mediaa kuohuttanutta terrori-iskua: Barcelonan ja Cambrilsin toistakymmentä menehtynyttä ja yli 80 haavoittunutta aiheuttanut terroriteko, ja Helsingin Ruskeasuon ”kaasu-isku”. Tarkastelemme median toimintatapoja näiden esimerkkien valossa.

Barcelonan tragedia satuttaa koko Eurooppaa, sekä laajudellaan että uhrien kansallisuuksien kautta. EU-Suomi ei voi myöskään poiketa niin kauas eurooppalaisen median linjauksista, kuin YYA-Suomi silloin joskus. Niinpä suomalainen toimittajakunta hiihtää länsimaalaisten kollegojensa perässä lähes tappituntumalla, -niin hyvässä kuin pahassa.


Ruskeasuon murhenäytelmässäkin on nähtävissä yleismaailmallisten trendien vaikutusta, mutta kotimaiset ambitiot ovat myös vaikuttaneet vahvasti toimituksissa työskentelevien mieleen. Poliisinkin reagointitapa olisi oman tarkastelunsa arvoinen:

Ruskeasuolla siis pääsi ”kaasua” erään maahanmuuttajien kouluttamisesta yms. ajanvietteestä katteensa ottavan yrityksen tiloihin. Median kertoman mukaan henkilökunta, ”sihteeri”, oli juossut ympärinsä ja painellut hälyttimien nappuloita. Sikäli kuin sosiaalinen media ja netissä toimivat vaihtoehtoiset julkaisut tuovat suomalaiselle lukijalle tuoreena ulkomaisia kiinnostavia uutisia ohi valtamedian harkintakynnyksen, suurten lehtitalojen ja Yle:n uutispainotukset ovat nekin lähellä some-vaikuttajia:

Median lähestymistapa Ruskeasuon kaasucaustiin oli pitkälle Auvisen ja Makkosen ajatuspolkua seuraavaa. Iltalehti 17.08.20917:

Tahallinen teko?

Helsingin poliisin mukaan on mahdollista, että ärsyttävää ainetta olisi päätynyt tahallisen teon seurauksena Monikulttuurisuuskeskukseen.

– Näin olen kuullut paikan päältä, että kysymys olisi tahallisesta teosta. Vielä asiasta ei ole varmaa tietoa, mutta sitä ei voida myöskään pois sulkea, ylikomisario Makkonen kertoi aiemmin Iltalehdelle.

Myös Mannerheimintie 160 -osoitteessa opiskeleva silminnäkijä arvioi, että on hankala arvioida, mistä kaasulle altistus johtuu.

– 70 prosenttia opiskelijoistamme on muslimeja. En viittaa vihjaa mihinkään, mutta kerrokset ja luokat ovat erittäin simppeleitä, keittiössä on vain jääkaappi, kahvinkeitin ja mikro: ei ollut mitään paikkaa, mistä kaasu olisi voinut vuotaa, nainen pohtii Iltalehdelle lähettämässään sähköpostissa.

Jokin tekstiviestiverkosto toikin oletetun kaasuhyökkäys-kohteen ulkopuolelle nopeasti suuren ihmisjoukon osoittamaan myötätuntoa rakennuksesta uloskomennetuille keskuksessa kurssitettaville maahanmuuttajille. Kerrataanpa:

 • Käry keittiössä aiheuttaa paniikin: Naispuolinen henkilökunta reagoi voimakkaasti.
 • Käryn takia ulos kadulle ajetussa joukossa huhu vahvistuu kun henkilöt kertovat sitä toisilleen. Desibelimittarin neula olisi lähennyt 10:ä?
 • Ylikomisario Makkonen kertoo lehdelle mitä on kuullut paikallaolijoilta, ja lisää oman ymmärryksensä mukaisen arvion, joka sulkee pois luonnolliset syyt.
 • Samaan aikaan some kiehuu. Auvisen pettymystä osoittava twiitti on tämän somekliimaksin jälkirauhoittelua: Kiksit jäi saamatta.
 • Vahva tunnetila on koskettanut suurta ihmisjoukkoa, johon kuuluvia yhdistää maahanmuuttajien asian kokeminen tärkeäksi, ja some-verkostoituminen.

Näin valeuutinen toimii:

Tunnetasolla vaikuttava uutinen jättää vastaanottajaan kestävän muistijäljen, vaikka tämä uutinen kumottaisiin heti sen julkaisijan toimesta. Tämänkaltainen muistijälki säilyy henkilön mielessä ja vaikuttaa hänen myöhempään käyttäytymiseensä. Georg Klaus kirjassa ”Politiikan Kieli”. KIrja on suomeksi saatavilla.

Kuten Klaus neuvoo, virheellinen tai puutteellisesti argumentoitu väittämä voidaan aivan hyvin ampua itse alas  samantien: Se on jo tehnyt tehtävänsä, ja jatkaa kulkuaan vastaanottajien mielissä. Auvisen twiitti oli itseasiassa Klausin oppien mukaan turha ja tarpeeton. Klaus nimenomaan neuvoo jättämään mediavalheen puolustamisen tekemättä. Mihinkään raukeaan jälkihinkkaamiseen hän ei kehoita.

Auvisen jälkikommentteja on siksi tarkasteltava lähinnä yksilöpsykologisena frustratoitumisena, kun odotetettu ja jo nuolaistu natsispektaakkeli jäi tulematta.

Oman tarkastelunsa ansaitsisi myös useiden uutisrehellisiä ”vaihtoehtomedioita” valeuutisista syyttävien kommentaattoreiden toiminta. He luottavat myös Georg Klausin opetuksiin: Toisto on tärkeämpää kuin kerrotun väitteen johdonmukaisuus tai tosiasioiden vastaavuus. Nicolo Machiavellilta löytyy muuten tämä:

Syytä vastustajaa siitä mitä itse teet.

Yle 17.08.2017, HS 17.08.2017, Iltalehti 17.08.2017.

6 thoughts on “Valeuutinen: ”Kaasu-altistuksesta” natsi-spektaakkeli

 • 18.8.2017 at 12:11
  Permalink

  Auvisella ei taida olla lapsia koska hoivavietti tuntuu olevan todella voimakas.

  Reply
  • 18.8.2017 at 21:03
   Permalink

   Kukaan edes säälisillä aivoilla varustettu ei tunge giggelheimia Auviseen. Ehkä joku matu voi jekuttaa pusikossa.

   Neidillä on todella kylmäävät natzzy fazzizty razzizty psykoosifantasiat päällä. Jos ei o jatkuvasti jossain tyypillisissä anarkisti kamoissa tai liimoissa niin ihme on. Ei terve ihminen voukaa noin.

   Onkohan Suvilla joku mielipide Turun tapahtumiin?

   Reply
 • 18.8.2017 at 16:27
  Permalink

  On vilkas mielikuvitus, ihan kun Suomessa olisi ihmisiä jotka haluaisivat myrkyttää matuja.
  Ja vielä natseja!
  99,9% suomalaisista HAITTA- maahanmuuttokriittisistä haluaa näiden laittomasti maassaolijoiden ja elintasopakolaisten POISTAMISTA maasta. Rajoille haluavat valvontaa ja VAIN työperäistä tai avioliiton tuomaa maahanmuuttoa. He haluavat sivistyneen ja turvallisen yhteiskunnan säilyvän ja elää rauhassa, eivät ole hyökkäämässä kenenkään kimppuun tai johonkin maahan.
  Eivätkä ole rasisteja. Natseista puhumattakaan.
  Natsien ”kaasutus” keskitysleireillä 70v sitten on sekin muuten vailla todisteita!

  Reply
 • 18.8.2017 at 22:03
  Permalink

  Auvinen on niin hysteerinen femakko, että näkee natseja varmaan saippuakuplissakin, tai jos ei näe, niin väittää silti nähneensä ja lopulta uskoo siihen itsekin. Tuo ei voi kummuta mistään muualta kuin puhtaasta suomalaisvihasta tuollainen käytös varustettuna itsetuhoisuudella.

  Reply
 • 19.8.2017 at 08:58
  Permalink

  Mielenkiintoista.Eiköhän ensin pitäisi tutkia ja sitten vasta hutkia.Kuinka me tavalliset kansalaiset enää suhtautua uutisiin sillä luottavaisuudella kuin ennen,nyt nämä toimittajat levittävät omia mielipiteitään uutisina.Asiassa on vielä ihmeellistä poliisin edustajan ulostulo,ilmoittaa kaasuiskusta ilman mitään kattavaa tutkintaa.Eilisestä Turun iskusta ei meinattu saada edes tekijän taustaa viranomaisilta ulos usean kysyjänkään voimin,johtuuko uhrien taustasta,tai tekijän.

  Reply
 • 19.8.2017 at 20:35
  Permalink

  Ei kaasua ennen eikä kaasua nyt. Samaa propagandaa jo yli 70 vuotta. Alkaa vituttamaan!

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.