Unkari: Jobbik pyytää anteeksi juutalaisilta ja romaneilta?

Euroopan menestynein äärioikeistolaiseksi leimattu kansallismielinen puolue, Jobbik, tavoittelee ensi vuoden vaaleissa vielä suurempaa suosiota. 2014 parlamenttivaaleissa se sai yli 20 % äänistä ja europarlamenttivaaleissa kolme meppiä. Alkuun Jobbikia pidettiin ehkä harmittomana varaventtiilinä, mutta sen suosio on oppositioon eristettynä jatkanut kasvuaan kuten ruotsidemokraattien suosio Ruotsissa.

Fideszin valtaa tasavahvasti haastava sosialistipuolue on yllättänyt ilmoittamalla, että se on ensi vuonna valmis hallitusneuvotteluihin jopa Jobbikin kanssa. Jobbik hakee kuitenkin ihan omaa jytkyä syyttämällä Orbania ja sosialisteja etenkin korruptiosta.

Jobbikin puheenjohtaja Gábor Vona on sanonut olevansa valmis pyytämään anteeksi juutalaisilta ja romaneilta pahimpia möläytyksiä. Jobbikin vastustajille Unkarissa ja EU:ssa tämä ei tietenkään ole riittävää eikä aktiivista katumista ja Jobbik on edelleen Euroopan vaarallisimpia puolueita. Sen kannattajien partiojoukkoja syytetään mm. kauhun lietsomista vähemmistöjen keskuudessa.

Lähteet: Ansa, Jobbik, Wikipedia, Politics.hu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.